Tuesday, January 1, 2013

Apakah Nik Aziz orang faqih yang dimaksudkan oleh Nabi Muhammad SAW?


Sabda NABI SAW maksudnya: " Di akhir zaman nanti menjelang kiamat....orang faqih (ulama ) pada zaman itu akan menjadi sejahat-jahat manusia ( gelagat serta pendapat dan fatwa mereka ) yang menimbulkan fitnah dalam masyarakat, Tapi fitnah itu berbalik kepada mereka sendiri.." ( Hadis riwayat Imam Al -Hakim dalam Tarikh Naisabur..Hadis bersumberkan dari Nafi` dan Ibnu Umar )

Oleh sebab itu jika sekali sahaja ulama tersilap mengeluarkan fatwa atau melakukan kesilapan jika ia menjadi ikutan dan keyakinan ramai, maka risikonya akan ditanggung oelh umat dan org ramai. 

Jika ada orang menegur,jangan cepat menuduh sebagai menghina ulama, kerana hakikat teguran itu adalah untuk menyelamatkan ulama daripada difitnah dan dihina, itu pun dengan syarat jika ulama sendiri dengan penuh tawadhuk berlapangkan dada menerima teguran dan siap sedia perubahan.

3 comments:

 1. nik aziz? si tua kafir lahanat tu? poooorahhhh! ptuihh!!!

  ReplyDelete
 2. anon 8:05,
  jangan sewenangnya tuduh orang lain yg mengucap dua kalimah syahadah sebagai kafir walaupun kita tahu nik aziz ini sudah sampai ke tahap nyanyuk. beristighfarlah.

  ReplyDelete
 3. Ulama?! Siapa pulak yang angkat N.Aziz sbg ulama? Nik Aziz tu bekas guru Kemas je. Mengajar bebudak nyanyi lagu wau bulan hijau. Bila dah besar panjang, jadilah pengikut taksub join unit anal PAS bebudak tu.

  ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.