Tuesday, February 26, 2013

Isu Pencerobohan oleh Kesultanan Filipina Di Lahat Datu: Indonesia Perlekehkan Pasukan Keselamatan Malaysia




Sebuah wilayah di Sabah, Malaysia, sudah hampir seminggu ini diduduki oleh sekitar 100 orang yang diduga bersenjata dari sebuah keturunan kesultanan di Filipina. Menurut mereka, wilayah itu adalah milik mutlak mereka dan harus dikembalikan kepada pemimpin mereka, Sultan Jamalul Kiram III.


Sebuah portal berpengaruh VIVA news.com memperlekehkan pasukan keselamatan Malaysia yang terlalu lemah sehingga menyebabkan begitu mudah pemberontak daripada negara asing mendarat di Sabah.

Satu lagi kelemahan pasukan keselamatan Malaysia adalah membiarkan pemberontak dari negara luar menjajah sebuah perkampungan dengan begitu selesa dan seterusnya membiarkan mereka yang dipenuhi dengan senjata berat begitu selesa selama seminggu di situ.

Jika perkara ini berlaku di Indonesia atau Singapura mungkin pemberontak tidak sempat mendarat atau mati bergelimpangan di pantai.

Malaysia sewajarnya perlu lebih tegas dalam membendung pemberontakan sebegini kerana dikhuatiri jika ini di biarkan mungkin lebih ramai lagi 'sultan' akan mengaku Malaysia adalah jajahan mereka.

5 comments:

Anonymous said...

hebat wak nI tapi benar nya ada pak - kmi pun hairan bagimana bisa bolos dgn senjata 'tawan' msia bukan dua tapi ratus----
tapi waktu konfrantasi dgn indon kita biarkan bolos lantas masuk aja terus kita ganyang , tapi kini bolos lagi tapi 'pendatang persis dulu2,,,,mau cari makan dimsia pak !!!!!!!

Anonymous said...

jangan terlalu berlagak...dengan kekerasan yang dianggap umpama binatang....cara kami berdiplomasi....dan sekarang jelas....tindakan keras sudah wajib dan mutlak ....

Anonymous said...

kebolosan itu adalah kerana kecuaian pasukan yang mengawal kawasan tersebut ,siasatan harus dilakukan dimana anggota berada waktu itu ? kenapa dengan mudah musuh boleh menerbos masuk ?

soal disiplin anggota harus disiasat ..

AISAH AHMED said...

bodoh sungguh ,,,,Apa dia sangka malaysia ni ,,,boleh dia main pijak jea ,,,Anjing menyalak bukit takkan runtuh ,,,,

Jijan Mali.... said...

Sedih, sedih....aku harap pasukan keselamatan kita lebih berhati-hati dimasa depan. Apa yang depa cakap tu mungkin betul. Amat pedih untuk kita telan tapi MIO, SB kita kenalah berusha untuk mengatasi masalah ini.Aku rasa yang paling senang ialah declare curfew kat kawasan yang terlibat dan let loose our dog of war. Penceroboh ini mesti dineutralkan without prejudice secepat mungkin. MAsa untuk negotiate dan AMARAN dah tamat.

Post a Comment

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.