Wednesday, March 13, 2013

KEMENTAH Jawab Tuduhan Bekas Jeneral Paling Bangsat sanggup jilat Lendir Anwar


Kementerian Pertahanan hari ini mengeluarkan kenyataan rasmi bagi menjawab tuduhan bekas Timbalan Panglima Tentera Darat, Datuk Ghafir Abdul Hamid yang paling bangsat sanggup menjilat lendir Anwar Ibrahim mendakwa Angkatan Tentera Malaysia (ATM) hanya "duduk di bawah rumah orang dan di reban ayam" ketika Ops Darurat.

Ghafir membuat tuduhan itu ketika berucap pada Forum T anjuran Akademi Pak Sako di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor di Jalan Maharajalela di sini semalam.

Berikut kenyataan penuh Kementerian Pertahanan kepada Utusan Online berhubung peranan ATM di Lahad Datu:

1. Misi yang diberikan adalah jelas mengikut peringkat strategik iaitu membantu PDRM mengawal situasi keselamatan sekiranya rundingan dengan penceroboh tersebut gagal. 


Di peringkat operational dan taktikal, pasukan diberikan misi yang lebih spesifik mengikut tugasan yang dilaksanakan seperti operasi mengepung dan mencari, penggeledahan, pembersihan, sekatan dan lain-lain berdasarkan perisikan yang diterima. 

Ianya hanya diberikan kepada pasukan yang melaksanakan tugas dan tidak dihebahkan kepada pihak umum untuk mengekalkan kerahsiaan.

2. Pelaksanaan sesuatu tugas operasi seperti yang dinyatakan sebelum ini, memerlukan pasukan diaturgerakkan di perkampungan, di kawasan atau di tempat yang sukar. Tugasan ini akan dilaksanakan asalkan misi yang ditetapkan tercapai.

3. Dalam konteks perisikan ianya dilaksanakan secara kolektif diperingkat stategik, operational dan taktikal yang melibatkan ATM, PDRM dan agensi keselamatan yang lain. 


Proses risikan ini memerlukan maklumat yang diterima ditapis dan dinilai mengikut keutamaan serta disahkan sebelum sebarang ketetetapan operasi dilaksanakan. 

Harus diingatkan sebarang maklumat perisikan yang diterima mestilah tepat. Perisikan yang tidak lengkap dan dibuat secara tergesa-gesa boleh menjejaskan perlaksanaan operasi dan dikhuatiri menimbulkan spekulasi serta boleh dieksploitasi oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab."

Janganlah ada lagi bekas panglima bangsat macam ni yang sanggup mengikut arahan penzina dan peliwat seperti Anwar Ibrahim. Sebagai seorang bekas ATM sepatutnya memberi semangat kepada perwira yang berjuang di medan perang bukannya mengikut kehendak Anwar Ibrahim yang bersekongkol dengan pengganas Sulu.

2 comments:

  1. Kalau bunoh dia ni berdosa di sisi Allah tak?

    ReplyDelete
  2. pukimak punya jeneral.............jom kita berperang.........lama dah aku dendam ngan ko orang........dulu jadi jeneral tak pulak kopikir macam ni......tunggiu.......ada habuan masing2

    ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.