Monday, March 4, 2013

Terkini di Semporna dan Lahat Datu: ATM dan PDRM Ikrar akan perang habis-habisan


Angkatan Tentera Malaysia(ATM) dan Polis DiRaja Malaysia(PDRM) ikrar akan perang habis-habisan terhadap pemberontak yang sengaja menghuru-harakan negara Malaysia.

Demi rakyat, demi menjaga keamanan mereka sanggup bersengkang mata bagi membuat perancangan rapi untuk menghadapi tentera pemberontak yang agak ganas.

Keadaan tentera pemberontak adalah mereka akan buat serangan hendap bila-bila masa terhadap pasukan keselamatan kemudian berpindah dari satu tempat ke satu tempat yang sukar dikesan oleh pihak keselamatan.

Dalam memerangi tentera pemberontak ini pihak keselamatan perlu mematuhi perjanjian dalam konvesyen Geneva yang telah ditandatangi bersama negara lain.

Konvensyen Geneva mengandungi empat perjanjian yang dibuat di Geneva, Switzerland, yang menetapkan piawaian bagi undang-undang antarabangsa berkaitan kemanusiaan. Empat perjanjian ini menjadi dasar kepada undang-undang kemanusiaan di seluruh dunia.

Perjanjian ini berkenaan layanan kepada orang yang cedera, orang awam, mangsa nahas kapal dan tahanan perang. Ia tidak melibatkan penggunaan senjata dalam perang yang berada dalam ruang lingkup Konvensyen Hague 1899 dan 1907 dan Protokol Geneva berkenaan penggunaan senjata gas dan biologi tahun 1925.

Konvensyen Geneva dibuat hasil daripada usaha Henri Dunant yang mendapat mendapat ilham daripada kekejaman yang disaksikannya dalam Pertempuran Solferino tahun 1859. Pada tahun 1977 dan 2005, terdapat tiga pindaan berasingan dalam Konvensyen Geneva.

Kesukaran pihak keselamatan pula adalah tidak boleh melepaskan tembakan terus kerana dikhuatiri akan terkena penduduk kampung.

1 comment:

  1. Mat bom adalah org kuat barisan nasional,kni d tangkap oleh polis krn beliau adalah kepala pemberontak yg mghasut penduduk supaya mnentang anggota polis,kini adik beliau n koncu2 d buru oleh polis,pernah mat bom menuntut lahat datu d mahkamah tetapi tidak d ketahui apa kputusan nya,mat bom d tawrkn tanah 25 ekar oleh kerajaan,d cni kta x boleh salahkn najib sbb sbb sabah d takbir oleh org lain mnta kerajaan siasat yg 1.MENTERI2 D SABAH 2.PEGAWAI2 KERAJAAN KUMPULAN A B C 3.JABATAN POLIS D RAJA 4 TENTERA LAUT D RAJA SBB ADA SESUATU YG TAK KENA D ANTARA MEREKA SMPAI BILA NK KADI BEGINI BILA BUAT TANGKAPAN PETANG DH LEPAS LALUAN LAUT MCM HIGHWAY TANPA TOL KNP ADA DESAS DESUS MGATAKN PEGAWAI TLDM TELAH LARI KE PILIPINA KRN RAHSIANYA SUDAH DAPAT D HIDU OLEH ANGGOTA POLIS N BANYAK LAGI ONAR YG TERJADI D SABAH MASIH D SEMBUNYIKN OLEH KERAJAAN DEMI KEPENTINGAN AWM...SPT MAYAT AMGGOTA POLIS D KOREK BIJI MTA ITU BENAR..MAYAT D BELAH DARI KEPALA HINGGA KEBAWAH N HATI N JANTUNG D KLUAR KN JUGA BENAR..MAYAT AMGGOTA TANPA KEPALA ADALAH BENAR..JARI JEMARI D POTONG JUGA BENAR..KLAU LAH ANAK ISTERI MEREKA DPT LIHAT MAYAT SEBELUM D KAFAN SUDAH PASTI HURA HARA MALAYSIA TAPI KERAJAAN MSH NK MJAGA KEAMANAN SABAH..LAON PULAK DGN S.B YG MENJADI TALIBARUT SULU MEMBOCOR MAKLUMAT ANGGOTA KESELAMATAN HINGGA ADA YG MAUT SBB MEREKA NI KTURUNAN SULU IA MMG TERJADI DARI PENTAKBIRAN ATAS HINGGA KEBWH BERAPA RAMAI KAUM SULU YG BERADA D DLM KERAJAAN HINGGA LAH LALUAN MALAYSIA FILIPINA SPT LALUAN TIKUS YG NYATA NAMPAK TAPI TIADA MATA YG SELALU DGR TAPI BUAT PEKAK YG ADA MULUT TAPI D SUMBAT DGN WANG.
    BILA DH JADI BGINI SEMUA ORG TUNDING JARI PD PEMBANGKANG..PIHAK PEMBANGKANG TUDING PD PD UMNO APA SEMUA NI BAK KTA ORG UTARA HANGPA LAPAQ UNDI KA SIASAT SIASAT N SIASAT APA YG SBENARNYA TERJADI D SBH JGN SOROK JGN MENAFI YG SELALU BERKUMANDANG D CORONG RADIO ...
    RAKYAT JGN TAKUT RAKYAT JGN RISAU MASAALAH D SABAH KECIL JGN JANGGGAN TIPU RAKYAT KAMI NK TAHU CERITA SBENAR KLAU NK MENANG UNDI CERITA YG BNAR SBLOM PIHAK LAIK MGAMBOL K SEMPATAN BNYAK LAGI YG HNDAK SAYA BONGKAR XPI CKUP LA NNTI PILAK SYA SAMBUNG BILA MAKLUMAT BRU DPA ANTA AAAAR ENTAH BENAR ENTAH TIDAK RAJA SULU AKN MENGHANTAR BALA TENTERA HAMPIR MENCECAH RIBUAN ORG UNTUK BERPERANG DGN MALAYSIA

    ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.