Tuesday, March 26, 2013

Untold Story Raja Petra: Anwar Buat pertemuan Sulit Dengan Misuari di Jakarta untuk serah SabahRaja Petra dalam entri terbarunya bertajuk 'The untold story of the Lahad Datu incident' dimana pada 16 Julai 2012, Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim terbang ke Jakarta untuk bertemu dengan Nur Misuari di Hotel Crowne Plaza Jakarta.


Menurut Raja Petra pertemuan itu telah diatur oleh seorang Ahli Parlimen Indonesia yang menjadi rakan karibnya.

Satu mesyuarat kedua telah diadakan di Manila pada 4 Ogos 2012 untuk memuktamadkan dan menandatangani perjanjian. Anwar terbang ke Manila pada penerbangan MH 704 dan jika anda adalah untuk menyemak butiran penerbangan anda boleh mengesahkan bahawa Anwar tidak membuat perjalanan ini, kerana dia melakukan perjalanan ke Jakarta hanya dua minggu atau lebih awal.

Menurut Raja Petra Kamaruddin kebanyakan rakyat Malaysia tidak memahami perbezaan dengan Sulus, MNLF, MILF dan Abu Sayyaf - kerana mereka tidak tahu perbezaan antara PLO dan Hamas. Walau bagaimanapun, izinkan saya memudahkan ia dengan mengatakan bahawa mereka semua sekadar serpihan atau kumpulan saingan umat Islam di Filipina yang mencari penentuan nasib sendiri, sama seperti rakyat Palestin di Timur Tengah.

Dan Malaysia, sebagai sebuah negara Islam, bersimpati dengan umat Islam di Filipina - seperti juga dengan umat Islam di Selatan Thailand - dan membantu dalam apa-apa cara yang ia boleh untuk menyelesaikan kedua-dua Filipina dan isu Selatan Thailand.

Dalam mesyuarat itu, Anwar memberitahu Misuari bahawa dia memerlukan bantuan kedua untuk memenangi pilihan raya umum akan datang. Pakatan Rakyat yakin memenangi sekurang-kurangnya 82-85 daripada 165 kerusi di Malaysia Barat. Ia adalah 57 kerusi di Sabah, Sarawak dan Labuan bahawa dia tidak yakin untuk menang.

Pakatan Rakyat perlu menang sekurang-kurangnya 30, 57 kerusi di Malaysia Timur untuk menjadi mampu untuk membentuk kerajaan persekutuan dengan majoriti yang cukup amat tipis tetapi selesa. (Anwar sentiasa boleh meningkatkan majoriti ini kemudian dengan lompat parti dari Barisan Nasional (BN) apabila mereka membentuk kerajaan). Dan untuk itu berlaku Anwar memerlukan sokongan umat Islam di Malaysia Timur, khususnya di Sabah, ramai daripada mereka orang Islam Filipino dengan kewarganegaraan Malaysia dan hak mengundi.

Anwar berjanji Misuari bahawa sekiranya Pakatan Rakyat mengambil alih kerajaan persekutuan, Sabah dan Sarawak akan diberi autonomi, sebagai apa yang mereka telah berjuang selama lebih 42 tahun sejak tahun 1970. 

Kedua-dua negeri di Malaysia Timur juga akan diberikan royalti minyak 20%, peningkatan sebanyak 15% daripada 5% semasa. Ini akan memastikan bahawa kedua-dua negeri ini akan menjadi sangat kaya raya - satu dianggarkan RM4 bilion setahun bagi setiap negeri.

Tambahan pula, semua rakyat Filipina bukan warganegara Malaysia di Malaysia Timur akan diberi kewarganegaraan Malaysia - atau sekurang-kurangnya status pemastautin tetap yang sangat minimum supaya mereka boleh mencari pekerjaan di Sabah. Pekerjaan untuk mereka juga akan terjamin.

2 comments:

  1. Apa Sabah tu Pak Berahim punya ke? main serah menyerah....

    ReplyDelete
  2. Janji dia dapat Malaysia...mampos pergilah Sabah

    ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.