Wednesday, April 3, 2013

23 Tahun Di Tadbir Pas, Kelantan Terjerumus Ke Lembah MaksiatSetelah hampir 23 tahun mentadbir kerajaan negeri Kelantan, pimpinan Pas masih lagi dilihat mengunakan Islam sebagai modal untuk menagih simpati yang dijadikan sebagai umpan untuk terus menipu rakyat. Malah Mursyidul Am, Nik Aziz selaku menteri besar sering mengunakan alasan memartabatkan Islam bagi memastikan dirinya terus kekal di tampuk kuasa.

Malah slogan Kelantan merupakan “Serambi Mekah” kerana ditadbir oleh Pas, sebenarnya adalah satu pembohongan. Sedangkan pada hakikatnya, semakin banyak gejala-gejala maksiat yang melibatkan pelacuran, penyalahgunaan dadah dan perjudian telah berleluasa di negeri yang dipimpin Pas ini.

Sebagai contoh awal tahun lalu, masyarakat didedahkan dengan laporan mengenai kewujudan sebuah kedai makan yang dijadikan sebagai pusat karaoke berhampiran rumah Menteri Besar itu. Dengan jarak hanya 600 meter, pusat karaoke itu turut menampilkan wanita dengan tarian 'goyang kucing garong' atau 'tarian punggung'.

Seterusnya Majlis Perbandaran Kota Bharu yang diberi status Bandar Raya Islam terpaksa berdepan denga kerancakan maksiat yang tumbuh bagaikan cedawan di sekitar Kota Bahru terutama di sekitar jalan Jalan Hamzah dan Kampung Limau Manis.

Tidak cukup dengan itu negeri Cik Siti Wan Kembang itu juga pernah mencatatkan peningkatan yang mendadak bilangan kes rogol membabitkan remaja perempuan berusia 13 hingga 15 tahun dalam musim perayaan ini terutamanya sejak dua minggu lalu. Lebih malang dalam kebanyakan kes, mangsa dirogol secara bergilir-gilir.

Menurut angka yang dikeluarkan oleh Polis Negeri Kelantan kes penyalahaan dadah turut menunjukkan peningkatan pada tahun lalu dan menjadi penyumbang kepada peningkatan kes jenayah. Untuk tempoh Januari hingga Ogos 2012, jumlah tangkapan dadah keseluruhan ialah 9,881 orang berbanding tempoh sama pada tahun 2011 iaitu 7,908 orang, menunjukkan peningkatan sebanyak 25 peratus

Bagi kes melibatkan pengedar, sebanyak 417 orang ditahan berbanding 313 orang pada tahun lalu, peningkatan sebanyak 33 peratus. Manakala dadah paling tersohor di Kelantan ialah dari jenis pil kuda nama saintifiknya Methamphetamine (dadah sintetik – campuran bahan kimia).

Maka tidak hairanlah statistik yang dikeluarkan Kementerian Kesihatan pada 2011, mendapati setiap 28.8 bagi setiap 100,000 penduduk Kelantan telah dijangkiti penyakit HIV dan AIDS. Malah negeri yang dipimpin oleh mereka yang dikatakan ulama itu turut menjadi negeri paling tinggi mencatat kadar jangkitan HIV untuk tempoh dua tahun, sejak 2008 hingga 2009.

Oleh yang demikian, rasionalnya Pas Kelantan dilihat GAGAL untuk membendung kegiatan tidak bermoral ini. Ia berpunca dari sikap angkuh pimpinan PAS Kelantan sehingga menyebabkan gelaja tidak bermoral itu semakin merosakkan rakyat.

Inilah yang dinamakan, "kuman seberang laut nampak, gajah depan mata tak nampak". Mereka yang selama ini melemparkan pelbagai tuduhan kepada kerajaan BN/Umno kononnya tidak Islamik dan sebagai, terpaksa berdepan dengan musibah Allah SWT kerana sifat riak dan punca perpecahan.

Maka sudah tiba masanya untuk BN/Umno mengambil alih tampuk pemerintahan negeri bagi membetulkan keadaan serta membawa kemajuan sosioekonomi khusus untuk rakyat Kelantan yang terlalu jauh ketinggalan di belakang.

Kesimpulannya, kerajaan Pas Kelantan langsung tidak memperdulikan rakyatnya walaupun parti itu telah menukarkan slogan mereka kepada ‘Negara Berkebajikan’. Kalau stadium yang dijanjikan 17 TAHUN yang lalu baru hendak dibina, bagaimanakah nasibnya dengan janji-janji yang pernah ditaburkan? Jawapannya ‘Manifesto Bukan Janji’

Sekadar ingin bertanya, apakah jasa Pas untuk rakyat Kelantan?

6 comments:

 1. Visit Freemalaysiakini2.com No subscription needed.

  ReplyDelete
 2. Hamidah buta hati

  ReplyDelete
 3. Nak buat macam mana depa buat kerja maksiat cara curi2 yg terang2 dok ada pasai apa hang dok diam saja KPOP Gangnam tu bukan maksiat ke.

  ReplyDelete
 4. Sampai terjelir idah ceramah ustadon PAS,kata Kelantan bebas Maksiat..............puiiiiiiiiiiiiiiiiii.......pandai pulak kata buat curi2,dimana kegagalan PAS yang berapi2 kata telah berjaya menyelamatkan akidah di kelantan.Ckap masa ceramah boleh le,,,,,,,,akui je yg iman seseorang u x dapat dikontrol oleh TOK GURUUUUUUUUUUUUUU,jangan kutuk BN,PAS pun 2x555555555555555555555555555

  ReplyDelete
 5. Dan perlu juga tahu , Kelantan itu bersempadan dengan Siam yang mana telah diketahui umum banyak anasir seks dan tidak elok masuk melalui sana. Ianya sudah zaman berzaman.

  Nabi Muhammad S.a.w dulu pun diutus di tempat yang mana sejahat2 manusia berkumpul di situ, dan bukan senang untuk menghapuskan kejahiliyyahan itu.

  Dan nampak juga, ulamak2 kelantan pn diuji dengan ditempatkan di kawasan yanng asalnya paling teruk maksiat di Malaysia (kerana bersebelahan dengan Siam).

  ReplyDelete
 6. Mamak Salmon KhanMay 17, 2013 at 11:46 AM

  Bernasib baik betul negeri Kelantan dan rakyatnya selama ia ditadbir oleh PAS; jika tidak, jika ditadbir oleh parti lain aku yakin dan percaya, 90% orang di Kelantan (tidak bermakna rakyat asal negeri Kelantan) yang rosak. Memang bertuah negeri Kelantan ditadbir PAS. Mengapa tidak, Kelantan bersempadan dengan Thailand yang mana sebahagian besar sempadan itu berada di tengah hutan belantara. Memang mudah untuk menyuludup dadah, apa sahaja dan termasuk senjata. Tetapi atas didikan PAS, hanya segelintir sahaja rakyat Kelantan yang terjebak dengan jenayah itu. Mereka yang terjebak itu mungkin telah digalakkan oleh parti lawan. Tapi aku agak sahaja. Minta maaf.

  ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.