Tuesday, April 2, 2013

Dr Rosmadi Mokhtar pensyarah UKM Dipanggil untuk membantu Khalid Samad Tanpa Sepina


Dalam perbicaraan kes saman Khalid Samad terhadap YB Dato Hamidah Osman, Dr Rosmadi Mokhtar pensyarah Sains Komputer dipanggil untuk membantu Khalid Samad bagi mengesahkan dokumen palsu itu adalah dokumen benar.

Perbicaraan pada hari ini berkisar bagaimana pihak plantif untuk menyakinkan hakim bahawa dokumen yang dibawa itu adalah bukan dokumen palsu.

Pihak Khalid Samad memanggil Dr Rosmadi Mokhtar tanpa sepina dan tanpa kebenaran daripada pihak Universiti Kebangsaan Malaysia datang ke mahkamah bagi membantu plantif untuk menyakinkan hakim bahawa dokumen yang diserah atas alamat protocol berbeza adalah dikatakan asli.

Walaubagaimana pun apabila disoal oleh peguam defendan Dato Hafarizam bahawa terdapat dua dokumen yang dicetak dari alamat protokol yang sama tetapi berbeza dokumen . Maka Dr Rosmadi tidak dapat menjawab malah Dato Hafarizam menggunakan khidmat pakar software dari Dubai untuk membantu Dr Rosmadi tentang bagaimana nak menentukan bahawa dokumen itu adalah dokumen yang telah ditampal atau disuperimpose.

Dibawah ini adalah biodata Dr Rosmadi Mokhtar Pensyarah daripada UKM 
Dr. Mohd Rosmadi Mokhtar
SmSn (UiTM), MSc (London), Ph.D(Manchester) Head of Computer Science Programme Room:BKJTK,

Blok A (Level 2) - Bilik Ketua Program
Email:mrm@ftsm.ukm.my
Tel. No.:03 - 8921 ext 6180

Website:http://www.ftsm.ukm.my/mrm 

d Software Technology

4 comments:

 1. Admin tau undang2 tak, jika saksi dengan sukarela hadir tak perlu sapina tetapi bagi saksi yg tidak sukarela perlu sapina contohnya kes Fitnah 1 pada tahun 1998, Mahathir juga disapina oleh peguam Datuk Seri Anwar Ibrahim namun beliau tidak hadir. Undag2 yg mereka gubal mereka sendiri merogol undang2.

  ReplyDelete
 2. Boleh saya tahu siapa Admin blog ni nanti mudah kalau ada apa2 kes nak saman tak nak jadi macam kes PAPAGOMO buat fitnah tapi tak berani tanggung.

  ReplyDelete
 3. macam mana dapat MSc & PhD tetapi tidak tahu eja perkataan 'crawler' & tidak tahu buka 'page source' .. Harap Pihak UKM teliti balik pensyarah tersebut.

  ReplyDelete
 4. Pensyarah, kenapa bodoh sangat ni. walaupun tarikh di URL web.archive itu berbeza tak semesti maklumat ada perubahan. kalau kita buat sebarang pertukaran pada post yang di buat, memang blog tersebut akan rekod tarikh & masa pada saat blog diupdate. kenapa awal awal tak cetak blog tersebut bagi mudahkan kes... dapat PhD dalam IT tapi masa jalan cara tak tahu...

  ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.