Tuesday, November 19, 2013

Alasan MIROS Lupus Kenderaan melebihi 12 tahun kerana Malaysia Menuju Negara Maju Tapi Kandang Babi?


Selain daripada tidak selamat dijalanraya antara alasan MIROS melupuskan kenderaan melebihi 12 tahun adalah untuk memperlihatkan Malaysia sebuah negara maju dan mereka tidak mahu melihat kereta buruk berada dijalanraya kerana mencacatkan suasana negara maju. Sejajar dengan itu kenderaan yang berusia melebihi 12 tahun sewajarnya dilupuskan.

Tetapi samada sedar atau tidak, Malaysia adalah salah sebuah negara pengeksport daging Babi terbesar di Asia. Malah negara China juga mengimport daging Babi dari Malaysia untuk menampung keperluan rakyatnya. 

Apa kaitan babi dengan cadangan MIROS? Kan malaysia akan menuju negara maju semuanya mesti bersih bukan sahaja dijalanraya malah dikawasan kampung juga mesti bersih. Tetapi selagi adanya kandang babi yang beribu-ribu diseluruh Malaysia, Malaysia akan jadi sebuah negara Islam yang kotor.

Babi suka tempat yang kotor-kotor dan jika Malaysia menuju negara maju adakah fenomena ini akan dibiarkan?

Statistik 2008 menunjukkan jumlah Babi di Malaysia berjumlah 2.6 juta ekor tetapi babi boleh ditingkatkan pengeluarannya dengan cepat. Pada tahun ini (2009), jumlahnya mencecah 4 juta ekor kesemuanya dari beratus-ratus kandang ternakan Babi di seluruh Negara, Sabah & Sarawak. Pada tahun 2011 jumlahnya mencecah lebih 6 juta ekor babi di Malaysia.

Babi boleh beranak tiga kali setahun dan setiap kali beranak, ia boleh melahirkan 11 ekor anak. Mungkin sebab itu para penternak berpakat dengan syarikat China kerana mereka tahu jumlah babi di Malaysia boleh ditingkatkan dalam masa yang singkat tanpa sebarang halangan daripada pihak berkuasa.

Usahawan Cina Malaysia membuat usahasama dengan usahawan Cina dari Singapura dalam bisnes menternak babi di Malaysia.

Dan akhirnya Malaysia mempunyai pelbagai masalah yang dibawa oleh haiwan babi jijik ini, dari Virus Nipah, ke penyakit dari Virus J.E dan sekarang ini, Virus H1N1. 

Bukan itu sahaja, najis Babi juga digunakan sebagai Baja Organik untuk ladang sayur, sisa dagingnya menjadi makanan ikan ternakan seperti Ikan Patin, Keli dan dijual kepada orang Islam. Sementara tulangnya pula diproses menjadi bahan penapis air seramik & sebagainya. 

Jadi banyak cadangan dilontarkan agar ladang babi dilupuskan sebelum Malaysia menuju negara maju.

4 comments:

  1. Letih juga ya mikirkan kerenah kerajaan semasa? Kalau Kak Midah pegang kuasa ini mesti tak berlaku kan?

    ReplyDelete
  2. MATRADE, MITI, MIROS, MIMOS semuanya diKUASAI si KAPIR - inilah BALANYA! Patutlah umat Islam/Melayu kita makin sakit macam-macam; diRACUN NAJIS BABI! KURANG AJAQ betul; Cina S'pura dan dr- China pun buat Tanah Melayu Islam kita ini sbg. tanah KANDANG BABI mereka! Itulah asyik jual TANAH PUSAKA kita ini kat KAPIR termasuk dr. S'pura, Taiwan, Hong Kong dan China!

    Bahkan NAJIS BABI kerap dilepaskan, disyaki oleh GENG KONGSI GELAP CINA, disyaki di taja oleh si KAPIR DAPBANGKAI/PKR, ke sawah-sawah dan sungai-sungai utk. MENGHAPUS-MERAMPAS kpg-kpg SAWAH PADI dan NELAYAN PUSAKA nenek-moyang kita yg. berzaman, terutamanya di P. Pinang!

    Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

    ReplyDelete
  3. kepala hotak negara maju! tengoklah pendapatan rakyat negara maju Malaysia ni berapa banyak? ada ke larat lepas habis hutang nak tambah hutang beli kereta lagi?

    aku duduk Australia dah lebih 3 tahun....tak ada masalah pun nak bawak kereta lebih 12 tahun....tapi kalau kat NSW tu kereta lebih 10 tahun every year klu nak renew registration kena ada certificate of fitness dari bengkel bertauliah.....(kebanyakan mekanik ada). kalau kat WA tak payah tapi kalau polis tengok kereta dah rabak macam nak relai tu dia boleh bagi yellow notice untuk buat pemeriksaan...

    ReplyDelete
  4. Aku berdoa kepada Allah s.w.t agar pihak kerajaan pusat memerintah sekarang melupuskan segera lesen babi & melupuskan juga lesen arak. Kedua-dua ini tidak langsung membawa faedah kepada negara. MOga negara Malaysia Islam tercinta ini tiada babi & arak.

    ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.