Saturday, November 23, 2013

Kutuk SPR Pandai Tapi Kira Undi Tak Sampai 1200 Pun Terhegeh-Hegeh


Pas ni kalau bab kutuk kerja Suruhanjaya Pilihanraya(SPR) memang cukup handal berbagai alasan diberikan sehinggakan SPR terpaksa menambahbaikan sistem walaupun sudah pun baik. 

Tetapi bagi Pas pula hendak kira undi yang tidak sampai 1200 pun terhegeh-hegeh sehingga dibawa ke hari esok.


Seorang perwakilan Pas dari Johor telah mempertikaikan Jawatankuasa Pemilihan Pas kerana gagal menjalankan tugas dengan cekap.

Wakil Johor itu juga telah menemplak Pas kerana asyik mengutuk SPR kerana kesilapan pengundi sedangkan dalam Pas sendiri hendak kira undi yang tidak sampai 1200 pun ada kesilapan teknikal.

Oleh itu Pas seharusnya bermuhasabah diri sendiri sebelum menyalahkan orang lain.

8 comments:

 1. Tu la....lain kali jangan dokmengata orang....kan Allah dah tunjuk....muhasabah lah diri tu dulu.

  ReplyDelete

 2. Bah. Kedua:

  Lihat SEJARAH PUSAKA Islam/Melayu gemilang kita yang sengaja diHANCOQkan di Jugra - di http://www.utusan.com.my/utusan/Laporan_Khas/20131123/lk_01/Sejarah-yang-dilupakan , Sejarah yang dilupakan, MOHD. AIDY KHAIRUNIZAM :

  KEMASYHURAN Jugra sebagai pusat maritim yang wujud sejak daripada zaman Kesultanan Melayu Melaka pernah disebut oleh Tun Seri Lanang di dalam buku tulisannya Sulalatus Salatin (Sejarah Melayu).

  Di dalam karya kesusasteraan itu, kesibukan pelabuhan Jugra yang terletak di kuala Sungai Langat digambarkan menyampai kesibukan pelabuhan Melaka yang ketika itu berada di bawah pemerintahan Sultan Mansur Shah.

  Selain gambaran menjadi pintu masuk utama perdagangan di Selangor, Tun Seri Lanang turut menyebut ketibaan Laksamana Hang Tuah di pelabuhan Jugra selepas keluar berlayar dari Melaka.

  Diceritakan kononnya Hang Tuah menghabiskan masa selama dua hari dua malam di Jugra selepas kapalnya yang berlabuh di pelabuhan tiba-tiba karam.

  Sama ada benar atau tidak petikan daripada tulisan itu, kisah persinggahan Hang Tuah menjadi sebahagian daripada kisah yang bermain di bibir penduduk apabila menceritakan tentang sejarah Jugra.
  Salah satu daripada 'bukti' yang digunakan untuk mengaitkan kisah itu adalah kewujudan kesan tapak kaki pada batu besar berhampiran jeti Batu Hampar yang terletak tidak jauh dari kaki Bukit Jugra.

  Jeti Batu Hampar di tebing Sungai Langat itu dipercayai adalah tapak pelabuhan yang dimaksudkan oleh Tun Seri Lanang sebagai pelabuhan Jugra.

  Selepas zaman Kesultanan Melayu Melaka, Jugra dikenali sebagai bandar Diraja apabila Sultan Abdul Samad (Sultan Selangor ke-4) memilih kawasan di pinggiran Bukit Jugra sebagai tempat bersemayam. Baginda menjadikan Jugra sebagai pusat pentadbiran Selangor antara 1859 hingga 1898.

  Pada masa kini, tinggalan seperti balai polis lama, makam Diraja, pejabat daerah lama, stor peluru, istana lama, Istana Bandar, masjid Sultan Ala'eddin Shah dan tapak perigi lama merupakan sebahagian daripada bukti sejarah yang masih boleh dilawati

  Cuma malangnya sebahagian daripada tinggalan itu ada yang sudah musnah dan dalam keadaan terbiar. Hanya menunggu masa untuk menyembah bumi.

  Ketua Muzium-Muzium Daerah Wilayah Selatan, Mohd. Aidy Khairunizam Rashid berkata, Jugra pernah menjadi laluan utama pengangkutan bijih timah yang diangkut dari Kajang, Balakong, Hulu Langat dan Semenyih.

  "Sepanjang tempoh pemerintahan Sultan Abdul Samad, Jugra menjadi pusat pengutipan cukai bijih timah sebelum dibawa keluar melalui Sungai Langat.

  "Berdasarkan bukti-bukti yang ada, kita percaya Jugra pernah memainkan peranan yang penting sebelum pusat pentadbiran kerajaan beralih ke Klang pada 1882,'' katanya ketika ditemui S2 baru-baru ini.
  Selain itu katanya, Jugra semasa di bawah pemerintahan Sultan Abdul Samad dan Sultan Ala'eddin Sulaiman Shah (Sultan Selangor kelima) pernah menjadi kawasan pertanian utama di Selangor.

  "Hasil daripada kemakmuran pemerintahan kedua-dua sultan, Jugra diberi nama timangan sebagai Bandar Temasya.

  "Sebelum itu nama lama Jugra adalah Tanjung Kera kerana terdapat banyak kera di kawasan bukitnya,'' kata beliau.......

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
 3. Kita kena buat demo bersih dekat pejabat pas sebab pemilihan yang mencurigakan. Lebih kurang je dengan dap.... Cakap orang dia lebih teruk..

  Sri hartamas

  ReplyDelete
 4. PAS ujud dah lebih 50 tahun.....tapi tetap BODOH......kira undi pun tak reti reti......ada hati nak memerintah negara.....

  ReplyDelete
 5. Tu la bab ngutuk spr n gov pas pndai la..bila kna kat sndiri awat diam ja wahai totok pas..sndiri pkir laaaa...

  ReplyDelete
 6. Ape mak cik sambal belacan lu citer kt Mak Cik ramlah Adam yg jadi ahli tegar umporno boleh lh.... org skrg sanjung Hang jebat lah bro.....

  ReplyDelete
 7. Oi anon 10:34pm, lu punya ekoq ni dr. PENGGANAS Red Bean KURAP RASIS aahh?! Kalau lu TAK suka ISLAM, BUMIPUTERA Melayu/Islam termasuk Raja-Raja Melayu kami, dan TANAH MELAYU kami ini, pusaka berzaman nenek moyang kami ini, dari sebelum dijajah British-Zionis KAPIR laknat lagi, lu boleh BERAMBOS dan MAMPOS dgn. TEMBERANG lu!

  Mulut lu mcm. BANGKAI penuh ulat - lu banyak lahap itu BABI punya KANGKANGkah?! Atau lu mabuk minum itu KENCING BABI aahhh?!

  Jadi, kerana lu ni aahhh BODOH mcm. KERBAU, baik lu pi BERAMBOS kat blog-blog DAJAL BODOH DAPBANGKAI/PKR!

  ReplyDelete
 8. Anon 10:34pm, makcik Ramlah Adam yang hang dok kutuk tu ialah seorang Profesor. Ilmunya tinggi sebab itulah diangkat menjadi Profesor. Awak tu blaja takat mana hah???

  ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.