Saturday, January 11, 2014

Dua Mangsa Nahas Cessna Kini Dalam Separa Kritikal Di Hospital Selayang


Pengarah Hospital Selayang, Dr Siti Zaleha Mohd Salleh mengesahkan 2 mangsa nahas Cessna separa kritikal,manakala seorang kritikal.

Pesawat ringan jenis Cessna yang dilaporkan hilang di sekitar kawasan Ampangan Batu dekat Batu Caves pada petang semalam telah dijumpai kira-kira pukul 5 pagi tadi.

Menurut laporan Bernama, dua orang cedera parah manakala seorang lagi cedera ringan dan kesemua mereka dihantar ke Hospital Selayang pada pukul 7.45 pagi untuk rawatan.

Ketiga-tiga mangsa ditemui dengan bantuan masyarakat Orang Asli di kawasan itu.

Pesawat berkenaan dilaporkan hilang kira-kira pukul 6 petang semalam selepas terputus hubungan dengan menara kawalan.

Pesawat milik Kelab Penerbangan Diraja Selangor itu dilaporkan berlepas dari pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di Subang kira-kira pukul 5.20 petang.
Insiden pesawat Cessna 172 terhempas di Empangan Batu, Ulu Yam semalam menjadikan 13 kes pesawat jenis itu terhempas sejak 1973.

Berikut ialah kronologi pesawat Cessna terhempas di negara ini;

 • 10 Nov 1973- Sebuah pesawat Penang Flying Club, jenis enjin tunggal Cessna terhempas dan meletup berhampiran kawasan penerbangan Pulau Langkawi menyebabkan juruterbangnya terbunuh.
 • 10 Jan 1982- Pesawat Cessna 26 dengan Menteri Luar Negeri Tan Sri Ghazali Shafie dan dua yang lain, terhempas di gunung di Kampong Som Som Hilir berhampiran Kampong Janda Baik, 37.5km dari Kuala Lumpur. Hanya seorang juruterbangnya terselamat iaitu Tan Sri Ghazali dan pesawat itu adalah milik Kelab Penerbangan Diraja Malaysia.
 • 23 Mac 1987- Sebuah Cessna 177, dalam penerbangan ke Ipoh dari Pulau Pinang terhempas di Kampung Paya, Pengkalan Pegoh, 6.5km dari Lapangan Terbang Ipoh, Perak dan tiga penumpangnya terselamat.
 • 10 Sept 1992- Sebuah Cessna 172 terhempas di dalam paya bakau berhampiran Pulai Kelumpang, Bagan Serai, setelah berlepas dari landasan terbang Taiping mengakibatkan juruterbang dan tiga penumpangnya terbunuh.
 • 28 Feb 1996 - Pelatih Juruterbang dari Mofaz Flying Academy, Ahmad Izwani Md Zainal, 23, terselamat apabila Cessna 152 terbalik dalam nahas semasa mendarat di sawah padi kira-kira dua kilometer dari Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi di Padang Mat Sirat.
 • 2 Mac 1997- Sebuah pesawat Mofaz Air Cessna 172 terhempas dalam sebuah paya di Kampung Bakau, Kelibang, kira-kira 5km dari bandar Kuah, Pulau Langkawi. Juruterbang, Nik Alfian Nik Abdul Ghani, 26, dan dua jurukamera Abdul Razak Mohd Noor, 43, dan Ishak Latif, 32, dari Filem Negara maut dalam nahas itu.
 • 7 Feb 2000- Pesawat Cessna 172 berkedudukan empat yang dipajak kepada Kelab Penerbangan Diraja Selangor terhempas di Kampung Merting, dekat Taman Negara, Pahang selepas melanggar kabel keluli 20m tinggi merentasi 150m-luas Sungai Tembeling. Impak nahas ke dalam sungai itu menyebabkan kapal terbang patah kepada lima kepingan dan tiga terbunuh.
 • 18 Jun 2000- Sebuah pesawat ringan Cessna 172 milik sekolah penerbangan Flyright Air Sport Sdn Bhd, yang membawa empat orang, terhempas di Laut China Selatan 100 meter dari perairan Kampung Sri Pantai, Mersing, Johor. Dua maut manakala dua lagi terselamat kerana menggunakan payung terjun.
 • 16 Ogos 2001- Sebuah pesawat Cessna 402B enjin-berkembar bersama lima orang terhempas semasa mendarat kira-kira 3km dari Batu Arang kem askar di Rawang pada 3.50 petang, berikutan kegagalan enjin menyebabkan lima cedera.
 • 11 Okt 2001- Sebuah kapal terbang Cessna 172 terhempas di landasan di pangkalan Tendera Udara Diraja Malaysia di Sungai Besi semasa membuat pendaratan. Juruterbang dan dua pekerja Jerman selamat.
 • 26 Jan 2009- Seorang juruterbang warga Singapura terselamat setelah pesawat Cessna 152 terjatuh dan tersangkut di atas sebatang pokok dengan muncungnya menghala ke bawah pada lereng sebuah bukit di dalam hutan simpan di Gunung Pulai, Johor.
 • 29 Julai 2012- Seorang juruterbang warga Singapura terbunuh selepas pesawat ringan jenis Cessna yang dipandunya terhempas di sebuah kebun sawit di Kampung Parit Puasa, Ayer Baloi, Pontian, Johor.

0 comments:

Post a Comment

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.