Wednesday, January 22, 2014

Syabas Dato Seri Hassan Malek Diatas Kerja Kuat Benteras Kenaikan Harga Barang


Syabas diucapkan kepada 
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepengunaan, Datuk Seri Hasan Malek diatas keprihatinan beliau dan kerjakuat bagi membenteras kenaikan harga barangan secara mendadak.

Sebenarnya harga dimanipulasi oleh orang tengah yang dikuasai oleh kaum cina. Peniaga runcit hanya menerima barang dan mengambil untung sekitar 20%-30% sahaja.

Tindakan kerajaan mengeluarkan sebanyak 37 notis dengan nilai rampasan berjumlah RM17,013.04 dicatat pada hari kedua pelaksanaan Ops Harga 2014 adalah satu tindakan yang pro-aktif namun ini tidak akan menyelesaikan masalah selagi orang tengah tidak dibenteras.

Dalam masa 2 hari sahaja sejumlah 9,552 premis perniagaan diperiksa di seluruh negara dan daripada jumlah itu 143 kes kesalahan dikesan iaitu melibatkan 100 kes di bawah Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011, 41 kes mengikut Akta Timbang dan Sukat 1972 dan dua kes di bawah Akta Perihal Dagangan 2011.

Sabah mencatatkan kes paling banyak iaitu 37, diikuti Perak (25), Johor (16), Selangor (15), Kelantan (10), Terengganu (sembilan), Negeri Sembilan (lapan), Pahang (enam), Putrajaya (lima), Sarawak (empat) masing-masing tiga kes di (Wilayah Persekutuan) Labuan dan Pulau Pinang serta dua kes di Kedah.


Kerajaan perlu mengambil pendekatan baru bagi membenteras peranan orang tengah yang memanipulasikan harga dengan harapan agar rakyat bangkit menentang kerajaan.

2 comments:

  1. kalau cina naik harga satu hal,sykt GLC pun naik juga apa kejadahnya!...tol,TNB,cukai pintu&tanah,air dan dll kenapa pd 2014.Tak boleh tggu thn depan ?

    ReplyDelete
  2. kerajaan je blh naikkn harga,orang laim x leh.dasar kapitalis amno...apa lg hasan,x leh bt pe ke.

    ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.