Tuesday, January 14, 2014

Umno Tarik Balik Saman Sebab Mustafa Ali Mengaku Memfitnah Umno


Umno telah menarik balik saman terhadap Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali di atas kenyataannya memfitnah UMNO kerana didakwa mengaitkan parti itu dengan penyebaran video lucah yang dikatakan mirip dirinya.

Pada 22 April 2013, Setiausaha Kerja UMNO, Datuk Ab. Rauf Yusoh atas kapasiti pegawai perhubungan awam UMNO selaku pihak plaintif telah memfailkan saman ke atas Mustafa Ali, Asmuni dan Zulkifli masing-masing sebagai defendan pertama hingga ketiga.

Ab. Rauf mewakili Umno dalam 
writ saman melalui peguam umno Datuk Mohd. Hafarizam Harun, kenyataan fitnah yang telah diucapkan Mustafa bersama Asmuni Awi dan telah diterbitkan oleh Ketua Pengarang HarakahDaily.net, Zulkifli Sulong

Pihak plaintif mendakwa, Mustafa membuat kenyataan berunsur fitnah yang pertama ketika berucap dalam satu majlis di markas Pas Kampung Molek, Dungun, Terengganu pada 13 April 2013.

Pada tarikh sama, kenyataan itu disiarkan oleh portal rasmi pembangkang malaysiakini melalui artikel bertajuk ‘Mustafa nafi letak jawatan SUA Pas’ manakala HarakahDaily.net menyiarkan artikel bertajuk ‘Mustafa ceramah di Dungun, dakwa UMNO terdesak’.

Artikel ketiga bertajuk, ‘Peguam Mustafa dakwa ia fitnah UMNO’ bertarikh 12 April dan artikel keempat bertarikh 13 April bertajuk, ‘GE13: Mustafa: I’m not the man in videoclip’ manakala artikel kelima bertajuk ‘Saya tidak mahu jawab, serah kepada peguam – Mustafa’.

Akibat tuduhan serius dilemparkan dengan niat jahat itu, pihak plaintif menegaskan, Mustafa bertanggungjawab ke atas reputasi UMNO yang terjejas teruk dan pihak plaintif layak diberikan ganti rugi.

Penyokong umno yang terdiri daripada blogger bebas tanpa bayaran mempertahankan umno dan mengeluarkan beberapa bukti yang boleh mengaitkan Mustafa dan video tersebut, maklumlah pemimpin Pas pandai memutarbelitkan fakta.

Akhirnya Mustafa setuju mengatakan itu semua adalah fitnah daripada blogger pro-umno dan manakala umno pun menarik balik samannya itu. 

6 comments:

  1. Umporno x de buah peliak...... kalau ade bukti teruskan aje saman.....

    ReplyDelete
  2. Betul la tu mustafa jer ada buah peliak

    ReplyDelete
  3. Ya.. Buah Pelaiq Labuh!

    ReplyDelete
  4. Blogger umno boleh saman umno sekali dengan mustafa dan the daily.. Ok...let's register in the list all blogger umno..start legal .....najib is main defendant followed by the rest...No stone left unturned. ..let's everybody be the The COURT...

    Kalau Blogger Umno terasa difitnah maka ketahui lah bahawa hak orang yang difitnah sangat tinggi di sisi Allah Swt...Tak perchaya, murtad jika dia nya Muslim....

    Allah swt itu al Ghani al Hamid yakni kaya raya...Adakah Allah swt nak menurunkan kekayaan nya yang melimpah ruah kepada 'Blogger Umno'...

    Mungkin Allah swt nak bagi defamation DAMAGES sekitar RM 1.0 billion through the world largest legal case...In Tanah Melayu pulak tu !

    So sendiri fikir lah WAYANG WAYANG INI..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Non 826...Bro ..lu cerita apa ni ? Kalo lu orang pencen lu pi solat Dhuha la...cari pahla

      Delete
  5. Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


    Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur. Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka. Walaupun mereka berdua bersama sama adalah pengasas bersusah payah membangunkan syarikat ini pada awalnya tetapi mereka terpaksa melepaskan jawatan tersebut kepada Thorsten Heins. Keputusan itu sekali gus menamatkan perkongsian kepimpinan selama dua dekad oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang juga pengasas syarikat telekomunikasi itu selepas bergelut untuk bersaing dengan Apple dan Google.
    Baca selanjutnya...


    Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) Teknologi Maklumat Terteruk: Terdapat beberapa individu yang disenaraikan oleh readwriteweb.com di antara ketua pegawai eksekutif(CEO) yang paling teruk bagi peneraju industri teknologi maklumat.Baca selanjutnya...


    Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...


    Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage.Baca selanjutnya...


    Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini. Baca selanjutnya...


    SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.Baca selanjutnya...


    Flashback trojan: Ancaman virus terbesar bagi pengguna Mac Apple. Serangan virus Flashback ini boleh dikatakan di antara ancaman virus platform Mac OS yang paling terbesar dalam sejarah tersebar sejak era virus disebarkan melalui disket. Boleh dikatakan insiden merupakan serangan yang paling ketara dalam sejarah ke atas pengguna Mac di mana sebelum ini amat jarang untuk diketahui sistem operasi tersebut mempunyai ancaman virus. Baca selanjutnya...

    ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.