Friday, February 14, 2014

Anwar Perlukan Mat Tyson Untuk Pujuk Pas Dan Istana Selangor?


Masih ramai yang tertanya-tanya, apa muslihat Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim yang mengumumkan akan membawa bekas Menteri Besar Selangor, Muhammad Mohd Taib ke dalam pentadbiran Selangor.

Dia yang berucap di Kompleks Penghulu Batu 10 Cheras, di Kajang baru-baru ini, mengatakan Mat Taib yang juga dikenali sebagai Mat Tyson itu mempunyai kepakaran dalam program desa dan ia amat diperlukan dalam pentadbiran Selangor.

Mat Tyson ketika diminta mengulas pelawaan tersebut mengatakan dia sedia membantu sekiranya Anwar memerlukan khidmatnya. Menjelang pilihanraya umum yang lalu, dia juga pernah mengumumkan hasratnya untuk menyertai Pas

“Politik itu adalah the ‘art of possible’. Tiada apa yang mustahil dalam politik,” katanya.

Menurut portal MYKMU kebencian PAS kepada Mat Taib masih belum bersisa sehingga kini. Ramai yang masih melihat Mat Taib sebagai orang politik yang sudah kalah, kecewa dan kecundang tetapi masih bernafsu untuk meneruskan kerjaya politik dengan mengendarai PAS yang dilihat sedang bertapak kukuh di Selangor, terutama menerusi penguasaan kerusi DUN terbanyak dalam sejarah parti itu di Selangor pada PRU13 lalu iaitu 15 buah.

Sebaik-baik sahaja nama Mat Taib diheret sama oleh Anwar Ibrahim dalam kempennya untuk PRK DUN Kajang, suara–suara sumbang tentang Mat Taib sudah mulai kedengaran.

Bagi akar umbi PAS, Mat Taib hanya perlu menjadi ahli biasa PAS sahaja. Mat Taib belum boleh lagi mencapai hierarki tertinggi dalam PAS Selangor, termasuklah sebagai Exco biarpun dia berpengalaman sebagai Menteri Besar sebelum ini. 

Kata mereka lagi, dengan hanya derma kepada PAS hanya RM300,000, Mat Taib belum layak menempati kedudukan istimewa. Lebih ramai penderma yang bukan bernama Muhammad Haji Mohd Taib memberikan derma yang lebih besar jumlahnya tetapi mereka tidak pun menjadi calon atau pun nama disebut-sebut untuk diletakkan dalam pentadbiran dan pengurusan negeri.

Mat Tyson adalah menteri besar Selangor antara 1986 hingga 1997 sebelum digantikan dengan Tan Sri Abu Hassan Omar. Dia melepaskan jawatan sebagai menteri besar Selangor pada 1998 setelah Mahkamah Majistret Brisbane memutuskannya bersalah membawa wang tunai berjumlah RM2.4 juta ke Australia.

Ia sekali gus menimbulkan persepsi di kalangan pemerhati politik yang merasakan ia sebagai satu muslihat Anwar untuk memujuk para penyokong, ahli dan pimpinan Pas yang sebelum ini membantah keras sebarang cadangan untuk menukar kepimpinan Selangor.

Umum mengetahui antara sebab utama berlakunya pilihanraya kecil Kajang adalah bertujuan untuk membolehkan Anwar bertanding sekali gus membolehkannya dilantik sebagai Menteri Besar Selangor bagi menggantikan Abdul Khalid Ibrahim.

Ia ekoran dari masalah dalaman dan perebutan kuasa antara Khalid dan Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali yang saling menyerang antara satu sama lain. Atas alasan itu, PKR mendakwa Anwar diperlukan untuk menyelesaikan kemelut tersebut.

Persoalannya, sekiranya benar Mat Tyson diperlukan atas kepakarannya, mengapakah perkara itu tidak diumumkan oleh Khalid? Sedangkan sebagai Menteri Besar Selangor yang masih menyandang jawatan tersebut, sudah pasti Khalid mempunyai ‘locus standi’ untuk menjemput Mat Tyson berbanding Anwar.

Atau sememangnya Mat Tyson sebenarnya diperlukan untuk memujuk pimpinan Pas agar menerima Anwar sebagai Menteri Besar yang baru. Atau Anwar sebenarnya mengharapkan sokongan dan pengaruh istana Mat Tyson yang pernah menjadi ipar kepada Sultan Selangor.

Ini kerana walau apa pun strategi yang digunakan oleh Anwar, ia tidak akan dapat dilaksanakan sekiranya tidak mendapat perkenan dari Sultan Selangor. Ini kerana keputusan terakhir untuk melantik menteri besar yang baru terletak atas budi bicara Sultan Selangor, sekiranya Tuanku tidak memperkenankan perlantikan Anwar nanti, semua kemelut di dalam ‘Gerak Kajang’ ini merupakan satu kerja yang sia-sia.

3 comments:

  1. Sabar dan berdoalah! Itu semua kerja manusia. Perancangan Allah belum tahu lagi!

    ReplyDelete
  2. Mana letaknya maruah pemimpin kanan pas selangor, nampak sangat anwar tiiada kepercayaan pada mereka ni.

    ReplyDelete
  3. Duit yang dia seludup ke australia dulu tu...dia taruk mana ye?...

    ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.