Thursday, February 6, 2014

Khalid Berang Bila Ketahui Azmin Bantu 23 Staf PKNS yang Dipecat


Azmin pun diPecat, Apalah Sangat dengan kakitangan PKNS yang lain. Sebentar tadi semasa sidang media Khalid Ibrahim naik berang apabila mengetahui bahawa 23 staf PKNS yang dipecatnya dibantu berikan pekerjaan oleh Azmin Ali.

Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menganggap Ketua PKR Selangor, Azmin Ali sengaja mencari masalah dan sementara menunggu hasil penyiasatan untuk mencari siapa yang bertanggunjawab mengambil pekerja kontrak bagi jawatan yang sudah diisi dan dibayar gaji yang lumayan oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

Beliau berkata demikian setelah mendedahkan bahawa mereka yang ditamatkan kontrak, telah diambil mengisi jawatan yang sudah dipenuhi, atas syor lembaga pengarah PKNS yang turut dianggotai Azmin sebelum ini.

Sebagai menteri besar, Khalid juga merupakan pengerusi PKNS sementara lantikan politik lain dalam lembaga pengarah adalah Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok dan Exco Selangor, Iskandar Samad.

Jika terbukti Azmin bersalah beliau akan dikenakan tindakan tatatertib mengikut peruntukan yang sedia ada.
Seperti yang diketahui ramai, Khalid Ibrahim adalah Menteri Besar pilihan DAP dan perbalahannya dengan Azmin dilihat membawa erti yang Azmin tidak disenangi oleh DAP. 

Penyingkiran Azmin Ali dari PKNS sekali gus mengukuhkan persepsi bahawa DAP berada di belakang Khalid, kalau pun tidak di atas Khalid Ibrahim. 

Sumber dalaman PKNS turut memberi laporan yang konsisten dengan persepsi rakyat iaitu Azmin merupakan penghalang kepada agenda perkauman DAP di Selangor. Maka kerana itulah, DAP telah memastikan Khalid menyingkirkan Azmin agar agenda rakus mereka dapat diteruskan.

Bagi sesiapa yang kurang arif dengan sikap orang-orang Cina acuan DAP mungkin merasa terkejut dengan pemecatan 23 kakitangan PKNS, lanjutan dari pemecatan Azmin. 

Namun, hakikatnya, apa yang berlaku ini bukanlah mengejutkan hatta cukup konsisten dengan hati perut komunis DAP yang tidak punya belas kasihan serta tidak menghiraukan soal moral dan kemanusiaan.

DAP tidak perlukan alasan untuk memecat mereka dan tidak akan menghiraukan sebarang desakan untuk keadilan. Malah, DAP akan meletakkan segala-galanya ke atas kepala Khalid Ibrahim untuk berhadapan dengan semua masalah ini.

DAP adalah parti yang tidak pernah berpegang kepada nilai-nilai murni. Buktinya, pemimpin DAP sanggup membelakangkan undang-undang dan peraturan parti sendiri demi kepentingan diri. Sikap DAP yang gemar membela penjenayah seharusnya telah menjelaskan siapa mereka.

Justeru, jika Azmin juga boleh dipecat, maka apalah sangat kakitangan lain yang seramai 23 orang itu?

Tindakan DAP menyokong Anwar bertanding di Kajang memperlihatkan permainan yang lebih ‘kasar’ selepas ini. Dengan kesungguhan Lim Kit Siang membangkitkan isu 13 Mei secara berterusan selama berminggu-minggu dan ‘pesanan’ awal Rafizi mengenai keadaan darurat, maka tidak mustahil Kajang bakal dijadikan ‘medan perang’ yang jauh lebih besar dari sekadar perang Pilihanraya Kecil.

Perlu diingatkan bahawa Anwar kini terdesak kerana kes liwatnya bakal menghampiri garis penutup. Dalam keadaan ini, Anwar merupakan satu ‘kelebihan yang berganda’ bagi DAP. Kita tahu bahawa Anwar sanggup berbuat apa saja atau menuruti apa saja perintah dari sesiapa sahaja asalkan ia memberinya sedikit harapan untuk melepaskan diri dari kes ini.

Maka, tidak hairanlah DAP dilihat berdiri teguh di belakang Anwar di Kajang dan sedikit pun tidak mempersoalkan perletakan jawatan Lee Chin Cheh walaupun BERSIH dan PAS mempersoalkannya.

Sokongan padu DAP terhadap Anwar pastinya bukan percuma. Ansuran pertama nampaknya telah dibayar melalui pemecatan 23 orang pekerja PKNS tadi. Bayaran ansuran seterusnya belum pasti. Namun, apa yang pasti ialah nilainya tentulah teramat tinggi di mana ia boleh jadi dalam bentuk hak pendidikan, hak pekerjaan, hak penempatan, kedudukan Islam, mahupun keseluruhan maruah dan harga diri orang-orang Melayu.

Kesimpulannya, pemecatan 23 orang pekerja PKNS mungkin hanyalah satu permulaan kepada pengakhiran nasib orang-orang Melayu di Selangor.

3 comments:

 1. Karpal Singh yang mula-mula menimbulkan isu kelakuan sumbang Anwar. Tun Mahathir asalnya tak percaya. Karpal terus mengasak. Sudah cukup yakin, Tun Mahathir pecat Anwar. Anwar mengelabah lalu menbuat Karpal jadi peguamnya.

  Hakikat sekarang: Siapa yang kena cucuk hidung : Anwar atau Karpal?

  Ketua umum Pakatan adalah Anwar. Anwar berselindung diri disebalik Karpal. Agak sekarang siapa yang di hambai???

  ReplyDelete
 2. Inilah hakikat yang harus diterima oleh Azmin Ali....Dari zaman bujang.. zaman berumah tangga.. dan sekarang.. beliau tetap merupakan bahan untuk memuaskan nafsu serakah Anwar Ibrahim..Azmin Ali hanyalah barang hiburan untuk Anwar Ibrahim.. tidak lebih dari itu..
  .

  ReplyDelete
 3. Bayangkanlah... OKU orang kurang upaya untuk bercakap (gagap).. dengan mudah dapat memperbudakan Azmin Ali... Kesian... sangat kesian......

  ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.