Monday, March 10, 2014

Anwar Hadir 90 minit Lewat Untuk Bayar Wang Jaminan


Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim hadir 90 minit lewat di pejabat pendaftar Mahkamah Rayuan untuk menandatangani borang ikat jamin beliau.

Anwar, 67, juga memfailkan rayuan terhadap sabitan liwatnya oleh Mahkamah Rayuan pada Jumaat dan hukuman lima tahun penjara yang dijatuhkan terhadapnya.

Anwar datang di pejabat pendaftar mahkamah pada pukul 12.30 tengah hari selepas menghadiri mesyuarat pertama penggal kedua Parlimen ke-13 di Kuala Lumpur.

Timbalan Pendaftar (bahagian jenayah) Darmafikri Abu Adam menyelesaikan proses ikat jamin itu di dalam kamarnya.

Beliau kemudian memberitahu pemberita bahawa "dia (Anwar) terus datang dari Parlimen".

"Saya tidak berada dalam tempoh ikat jamin pada pukul 11 pagi hingga 12.30 tengahari," katanya secara berseloroh.

Walaupun Hakim Mahkamah Rayuan, Hakim Balia Yusof Wahi membenarkan permohonan penangguhan hukuman penjara lima tahun kepada Anwar sementara menanti keputusan rayuan, beliau telah mengarahkannya membayar ikat jamin pada jam 11 pagi.

Peguam bersama Anwar Ramkarpal Singh berkata Anwar telah membayar RM10,000 ikat jamin dengan seorang penjamin tanpa sebarang masalah.

"Anwar berada di Parlimen sebelum ini. Tidak ada masalah (beliau lewat). Jaminan telah dimuktamadkan dan disempurnakan. Arahan mahkamah telah dipatuhi," katanya.

Beliau berkata pembantu Anwar, Ibrahim Yaacob telah bertindak sebagai penjamin beliau.

Ramkarpal berkata mereka telah memfailkan notis rayuan terhadap keputusan Mahkamah Rayuan dan mengepilkan salinan kepada Mahkamah Persekutuan.

3 comments:

  1. makin besar kepala ...

    ReplyDelete
  2. ANWAR TAK HAIRAN UNDANG-UNDANG LAGI..KEPALA BESAR..

    ReplyDelete
  3. Sepatutnya, mahkamah mesti merampas paspot antarabangsa Anwar supaya dia tidak boleh keluar negara dan mencaci maki Malaysia.

    ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.