Thursday, March 13, 2014

Hishammuddin Nafi Siasat Rumah Krew Pesawat Mh370, Tapi Zahid Kata Siasat


Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini mengesahkan pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) ada berkunjung ke rumah krew pesawat MH370 milik Malaysia Airlines (MAS) dan beberapa lokasi lain bagi mencari maklumat lanjut dan nilai tambah kepada siasatan sedia ada.

"Apa yang dilakukan polis mencari maklumat dan menyiasat. Maklumat itu untuk memudahkan pencarian jika ada yang boleh dimulakan sebagai nilai tambah.

"Kerja polis biasalah mencari maklumat bagi mempermudahkan penyiasatan," katanya pada sidang media selepas taklimat polis berkaiatan pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang di Maktab Polis, Cheras hari ini.

Namun beberapa jam selepas, Zahid mengumumkan perkara berkenaan, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang juga pemangku Menteri Pengangkutan berkata polis tidak pernah menyiasat atau mengeledah rumah juruterbang pesawat MH307 seperti yang dilaporkan.

Hishammudin berkata pihak PDRM telah mengeluarkan kenyataan media bagi menafikan dakwaan yang dibuat itu.

"Apa yang saya tahu polis tidak siasat atau mengeledah rumah pilotseperti yang dilaporkan. Pihak polis sudah mengeluarkan kenyataan menafikan mereka mengeledah rumah pilot tersebut," kata pada sidang media di Hotel Sama-Sama, hari ini.

Awal petang tadi, pihak PDRM mengeluarkan kenyataan menafikan laporan Harian Metro yang mengatakan tumpuan siasatan kini lebih kepada seorang penumpang etnik Uyghur berusia 35 tahun.

0 comments:

Post a Comment

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.