Saturday, March 22, 2014

Jawapan Daripada Pakar Kepada Pembohongan Anwar Ibrahim Dalam CNN dan Malaysiakini



Merungkai kata putar belit lidah "pakar"

PERTAMA

Dari statement Anwar Ibrahim dalam portal pembangkang Malaysiakini dan CNN, dia seolah-olah menyalahkan keupayaan radar kita mengesan pesawat MH370. Adakah beliau ingin katakan pembelian berpuluh juta ringgit, Alenia-Marconi Systems radar adalah satu pembaziran?

Radar : Alenia-Marconi Systems, di beli pada tahun 1994. Siapakah menteri kewangan ketika itu yang meluluskan pembelian radar yang berpengkalan di utara tanah air itu?

Sendiri beli ..sendiri bagi kroni. sendiri tuduh orang lain dan Sendiri kutuk.. Kesian.. Sama macam PTPTN, Dia yang lulus kemudian dia yang tentang..kesian pada macai yang telan bulat-bulat pembohongannya.

-------------

Kedua

Pembelian radar Alenia-Marconi Systems adalah civil radar.. Bukan military radar... Dah nama pun civil radar, tugas nya hanya mengatur "Air traffic".. Bukan berperanan mengesan objek asing terbang di udara.... Itu tugas Military radar.. Depa yang patut kesan.

Harus diingat, radar kita ini terbahagi kepada dua iaitu 'primary' radar dan 'secondary' radar.

-Primary radar boleh kesan dan jejak kedudukan sahaja.
-Secondary radar boleh 'detect' kelajuan dan ketinggian kapal terbang.

Walaubagaiman pun, 'secondary' radar memerlukan transponder jika ingin mengesan pesawat berkenaan. Agak malang, dalam kes kehilangan pesawat MH370.. Transponder itulah yg telah di "cut off"(dimatikan).

Jadi kita mengharapkan primary radar.. Malangnya... Primary Radar tidak dapat dikesan sekiranya ianya terbang pada altitude yang rendah disahkan sendiri oleh pakar radar.

Dengan kata lain, walaupun keupayaan Alenia-Marconi Systems radar boleh mengesan pesawat hingga ke lautan hindi seperti mana yang didakwa Anwar Ibrahim dipentas refomasinya dan kepada CNN. Jika transponder ditutup dan terbang pada paras yang rendah... Ia tetap tak mampu mengesan pesawat terbabit..

Hatta.. Kalau pesawat tu terbang depan batang hidung Anwar Ibrahim sekalipun... Radar yg beliau sendiri beli pada tahun 1994 tetap tak dapat mengesan pesawat yg berkenaan.

-------------

Ketiga

Kita kena faham sesuatu di sini.. Ketika pesawat MH370 berada pada 78 batu nautical, ianya sudah berada di sempadan Vietnam. Dan pada ketika ini Kuala Lumpur Flight Information Region (FIR) akan menyerahkan kepada Vietnam aircraft control. Pada jam 0122 H, pesawat ini hilang dari secondary radar, dan ini bermakna transponder telah sengaja di tutup.

Jika pesawat itu berpatah balik, ianya akan dikenali sebagai "unknown object". Dan Vietnam sepatutnya dapat mengesan terlebih dahulu objek yg tidak dikenali.

Pesawat MH370 meneruskan penerbangan memasuki Thailand, di luar ruang udara Malaysia.

Itu yang kerajaan tegaskan berkali-kali kepada negara jiran agar dapat memberi "Radar sharing" secepat yg mungkin kepada kita..

-------------

Keempat

Pesawat-pesawat Singapura sering melintasi ruang udara kita... Dalam keadaan bukan perang, kita akan berkomunikasi dengan pesawat terbabit.. Kita tak hantar peluru berpandu.. Jika secara komunikasi tak berkesan, baru kita menghantar air fighter kita untuk menyiasat....

Dalam kes kehilangan pesawat MH370... Radar military dapat mengesan objek yg berpatah balik. Namun di sebabkan ianya berada di luar ruang udara kita... Kita tak boleh menghantar air fighter kita menceroboh ruang udara org lain...

Malah, pihak kita juga mengalami masalah berkomunikasi dengan objek berkenaan akibat semua sistem komunikasi telah shut down.

-------------

#Kesimpulan:

Anwar perlu faham perolehan maklumat radar negara jiran adalah tidak semudah memperolehi ayam-ayam Thailand, Vietnam dan Cina seperti yang beliau lakukan. Ini maklumat rahsia yang negara-negara tersebut rahsiakan agar kepentingan dan risikan mereka tidak bocor.

Kepeda pecacai yang terlalu taksub kepada Anwar Ibrahim patut tahu bahawa radar yang Anwar Ibrahim beli juga gagal mengesan dimanakah lokasi terakhir jam omega yang dipakai oleh kembar seirasnya yang kehilangan masih menjadi misteri sehingga kini.

Pakar radar

4 comments:

  1. Banyak bagus lo lepas jolok punggung saiful balik rumah jolok sama wan azizah pulak

    ReplyDelete
  2. "Anwar perlu faham perolehan maklumat radar negara jiran adalah tidak semudah memperolehi ayam-ayam Thailand, Vietnam dan Cina seperti yang beliau lakukan."
    hehe..tajam menusuk ayat tu..

    ReplyDelete
  3. Anwar kena faham. Nak tambah pegawai polis sebanyak 5000 orang pun nurul komplen sebab banyak sangat, ni kan pulak nak tambah aset keselamatan yang berjuta tu. Dah tentu dia menjerit macam nuar.

    ReplyDelete
  4. anti-LGBT & DajjalMarch 22, 2014 at 7:00 PM

    Bang Non kan suka bukak pekong bernanah dia tu. Kalau dah spesis bangkai tu, bangkai jugaklah...

    Daripada PR, lebih baiklah BN. Aku tak nak sokong parti yang ketua umum dia tu PELIWAT, pakar tebuk BONTOT jantan, betina , laki & perempuan. Aku tak nak pilih parti yang ketua umum tu satu spesis dengan umat Nabi Lut yang Allah SWT rejam sampai mampos kat dasar Laut Mati.

    ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.