Thursday, March 20, 2014

Jika Benar Itu Bangkai Pesawat MH370 Kerja Mencari Semakin Sukar


Ini Analisa Terperinci yang dibuat Kapten Datuk Nik Huzlan berkenaan penemuan 2 Objek di Lautan Hindi oleh pihak berkuasa Keselamatan Australia.


Kapten Nik Huzlan satu nama yang cukup popular disebalik tragedi MH370 selain daripada seorang lagi juruterbang terkemuka iaitu Kapten Norudin iaitu juruterbang yang bertanggungjawab membawa balik kapalterbang boeing 777-200ER ke Malaysia 11 tahun yang lalu.

Sekali lagi Kapten Nik Huzlan menjadi watak penting memberikan penerangan yang mudah kepada seluruh rakyat Malaysia untuk difahami disebalik apa yang dikatakan penemuan yang dianggap “luar biasa” oleh pasukan pencari dari Australia.


Berkenaan penemuan 2 objek yang dijumpai di kawasan perairan iaitu 2500km dari Perth Australia di selatan Lautan Hindi dikatakan sebahagian daripada rangka pesawat MH370 Malaysia Airlines (MAS).

Apa kata Datuk Kapten Nik Huzlan?

“Inilah dia“ "Saya yakin kerana Perdana Menteri Australia tidak akan membuat sebarang spekulasi berkenaan keselamatan"

Antara beberapa aspek yang diperhalusi Kapten Nik mengenai pengumuman Perdana Menteri Australia sebentar tadi, terdapat beberapa “point” yang cukup menarik yang boleh dikongsikan bersama di sini. Antaranya ialah :


  • Perdana Menteri Australia, Tony Abbot mengumumkan dengan cukup berkeyakinan di hadapan ahli parlimen Australia
  • Tidak cukup lagi, disertakan pengumuman Pihak Berkuasa Keselamatan Australia (AMSA) menunjukkan bukti yang cukup spesifik termasuklah peta, koordinat dan dimensi panjang objek.
  • Malahan, pengumuman dan penemuan kali ini lebih jelas dan spesifik tanpa sebarang konflik maklumat. Sehinggakan wartawan terpinga-pinga dan kelu untuk bertanya lebih lanjut kerana semua persoalan yang biasa berbangkit telah pun dijelaskan terlebih dahulu.
  • Berdasarkan rekod, negara Australia terkenal dengan profesionalismanya. Australia yang dikenali dunia kerana memiliki pakar-pakar dalam setiap bidang (Subject Matter Expert). 
  • Mereka ini, sama sekali tidak akan memaklumkan kepada Perdana menteri Australia mereka sekiranya bukti yang dimiliki belum benar-benar kukuh.

  • Penilaian Kapten Nik Huzlan diperkuatkan lagi dengan rekod akauntabiliti & kredibilit pasukan SAR AUSTRALIA amat tinggi walaupun meletakkan maklumat “kemungkinan” Australia sanggup menggunakan pesawat pengesan seperti P-3 Orion yang mana menunjukkan penemuan itu amat kukuh.
Pemberita TV3 juga sempat bertanya persoalan berkisah tentang apakah sebenarnya objek pada bahagian pesawat tersebut? Ini antara jawapan Kapten Nik Huzlan :
  • Dimensi objek 24 Meter.
  • Sama ada sayap kiri, kanan atau ekor pesawat (Pengimbang pesawat). 
  • Ini berikutan imej berbentuk persegi
  • Sekiranya berlaku soft landing, berkemungkinan besar objek itu ialah ekor pesawat yang patah ketika mencecah lautan
  • Pakar Oceanografi akan melihat pergerakan arus untuk mengagak pergerakan bangkai rangka pesawat
  • Pesawat dan bangkai yang ditemui berkemungkinan berjauhan kerana dibawa arus selama 13 hari. 
  • Tambahan lagi, minyak akan habis apabila melihat kepada jarak penemuan.

Walaubagaimanapun merujuk kepada perkembangan berita MH370 terkini pesawat MH370 hilang berdasarkan penemuan 2 objek di selatan Lautan Hindi, Kapten Nik sekali lagi menegaskan ia adalah merupakan permulaan yang baik bagi operasi SAR mencari pesawat MH370 hilang yang menjadi misteri selama ini.

Dan penemuan terbaru ini, Kapten Nik simpulkan sebagai “BAB 1 – Penemuan“. Menurut Kapten Nik Huzlan lagi, akan ada banyak lagi Bab-Bab lain menyusul seperti pencarian bangkai pesawat MH370 hilang, kos dan siasatan tragedi MH370.

Menurutnya lagi jika benar itu adalah serpihan pesawat MH370 maka kerja-kerja mencari dan menyelamat semakin menghadapi kesukaran.

Ini kerana kawasan berkenaan dikenali dengan keadaan laut bergelora dan kedalamannya mencecah hingga lima kilometer.
Menurutnya lagi, mungkin serpihan ditemui di permukaan tetapi keseluruhan besar badan pesawat mungkin sudah mencecah di dasar lautan.

“Usaha mengeluarkan sesuatu dari kedalaman lima kilometer di kawasan laut paling ganas di dunia akan berdepan keadaan satu situasi yang amat sukar", katanya lagi

7 comments:

Anonymous said...

Yg herannya kenapa MAS tak dikesan dr. awal, oleh satellite Australia mahupun pengkalan US di Diego GarCIA, walaupun CIA dah yakin sgt. MAS melintasi atau terhempas di Lautan Hindi sebelum ini!

Lihat pengkalan tentera US di Diego GarCIA telah membatalkan semua penerbangan selama 3 HARI pd. hari MAS hilang (walau pengkalan Diego GarCIA ini juga ada 2,000 pekerja bukan tentera contohnya kontaktor dll – tapi latarbelakang dan pergerakan pekerja-pekerja ini dan pelawat -pelawat ditapis/dikawal dgn. ketat, dan kenderaan bermotor persendirian tak dibenarkan; lihat di http://www.militaryinstallations.dod.mil/pls/psgprod/f?p=132:CONTENT:0::NO::P4_INST_ID,P4_INST_TYPE:930%2CINSTALLATION )!

Maka, K’jaan kita JANGANlah nak PERCAYA sgt. si KAPIR DAJAL Intelligence FBI/CIA/Pentagon-MI6-NATO (Barat) (yg. sebenaqnya sudah dikuasai Mossad-Israel/ZIONIS)! CIA dan ejen tempatannya dr. PENGGANAS Red Bean serta PEMBANGKANGPELIWATSONGSANG, tak habis-habis nak mengalih perhatian dari DIEGO GARCIA di tengah Lautan Hindi! Dan pi MAMPOSlah si DALANG-DUA-MUKA White HouseZIONIS itu!

Lagipun, hairan betul media-media besar Barat-Zionis terutamanya CNN, tak lansung bangkitkan kenapa pengkalan militari US di Diego GarCIA ini, dgn. sistem satelit yg. pasti amat canggih, tak dapat kesan lansung MAS di RADARnya, kalau kononnya melintasi Lautan Hindi ke atas Kepulauan Andaman dari awal lagi!

Sedgkn tentu pengkalan militari US ini akan memantau seluruh Lautan Hindi di RADARnya utk. kemungkinan ia disasarkan ‘teroris’ melaui laut atau udara, termasuk melalui peluru berpandu (yg. takkan ada radar pun). Tapi CIA/Pentagon sebelum ini tahu pula MAS dah ‘terhempas’ di Lautan Hindi – sekarg. dah nafi pula! Lihat di di http://maelpengerang.blogspot.com/2014/03/mh370-prayformh307-kenapa-satellite.html, Kenapa Satellite Amerika Gagal Kesan MH370? , March 15, 2014; dan https://www.facebook.com/PeopleForTrueRuleOfLaw/posts/10203269067105644, A MILITARY HIJACK BY AMERICAN AWACS PLANES (over patent rights owned by a Rothschild)?; http://www.mazidulakmal.com/2014/03/diego-garcia-satu-kebarangkalian.html, DIEGO GARCIA : SATU KEBARANGKALIAN, Mac 20, 2014; dan http://musramrakunman.blogspot.com/2014/03/mh370-masuk-hari-ke-14-kehilangannya.html, MH370: Masuk Hari ke-14 Kehilangannya- Sebenarnya Amerika Tahu Di Mana Pesawat Itu, 20 March 2014; http://www.nst.com.my/nation/general/could-vital-info-be-down-under-1.520539, Could vital info be Down Under?, By HARIS HUSSAIN AND FARRAH NAZ KARIM, 19 March 2014 !

Lihat di http://beforeitsnews.com/global-unrest/2014/03/flight-mh370-mystery-diego-garcia-suspended-all-flights-on-march-8th-for-72-hrs-2458394.html:

Flight MH370 Mystery. Diego Garcia Suspended All Flights On March 8th for 72 hrs.

March 19, 2014
(Before It's News)

By now, it should be obvious to people they are hiding something in Diego Garcia. The latest info just piles on top of a mountain of evidence that flight 370 is in a hangar in Diego Garcia.

….Notice they have completely erased all posts between March 6th, and March 9th. There is some very weird stuff going on down in creepy Diego Garcia, a place where the US operates completely independant of the constitution.

Edit to add, here is a link to the Diego Garcia Passenger facebook page with the March 8th flight schedule. Notice all other flight schedules throughout the month all had several flights schedules. The fact that no flight were scheduled for 3 days during the time MH370 went missing, all maintenance crew most likely were off on leave. Great time to sneak in an aircraft.

https://www.facebook.com/pages/Diego-Garcia-Passenger-Terminal/242934902443795

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

Anonymous said...

mak cik sambal belacan...stop your stupid bullshit...merepek tak abis2...apa pun tak bley...

Anonymous said...

OI anon 1.31am, nampaknya makin ramai si ekoq-qkoq PENGGANASBANGKAIBABI Red Bean yg. ditaja puak SYAITAN Barat-Zionis dan DAPBANGKAIBABI, termasuk MENYAMAQ guna nama Melayu/Islam, sedg. MENGAMOK, nak halang sebarang maklumat yg. BENAR, tersebar!

PI MAMPOS lu kat BLOGDAPBANGKAIBABI yg. BODOH mcm. KERBAU!

Anonymous said...

makcik sambal belachan, buat la blog sendiri, letak link kt comment blog2 org lain. aku hormat stand ko yg pro kerajaan, aku pun pro kerajaan, rrrramai lagi kt sini yg pro kerajaan. jgn la serabutkan blog org lain.

Anonymous said...

Sebagai komentar saya hormat dan setuju dengan semua komentar-komentar yang begitu bersungguh-sungguh memberi komen disini

Anonymous said...

Nabi berpesan selidik dulu berita yang sampai pada kita . Makcik sambal hanya memberi hujah serta dalil yang dikupas dgn baik kenapa harus kita menolak bulat2 . Mungkin ada kebenaranya lagipun kita tak mampu membidas dgn dalil jadi selidik dan sangkal dgn hujah yang nyata. Apa apa pun kita orang muslim mesti berhati hati dgn orang kafir yang mungkin akan menghancurkan islam

Anonymous said...

OI anon 7.31am, tak habis-habis si ekoq-qkoq PENGGANASBANGKAIBABI Red Bean yg. ditaja puak SYAITAN Barat-Zionis dan DAPBANGKAIBABI, termasuk MENYAMAQ guna nama Melayu/Islam, sedg. MENGAMOK, nak halang sebarang maklumat yg. BENAR, tersebar!

PI MAMPOS lu kat BLOGDAPBANGKAIBABI yg. BODOH mcm. KERBAU!

Post a Comment

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.