Wednesday, March 5, 2014

Keputusan Penggunaan Kalimah Allah Akan Diketahui Pagi ini.Panel tujuh hakim hari ini mendengar permohonan kebenaran untuk merayu yang difailkan Gereja Katolik dalam kes Allah, yang bermula pagi ini di Mahkamah Persekutuan, Putrajaya.

Mengetuai panel itu ialah Ketua Hakim Negara, Tun Arifin Zakaria.

Panel turut disertai Tan Sri Raus Sharif, Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinuddin, Tan Sri Richard Malanjum, Tan Sri Suriyadi Halim Omar, Datuk Zainun Ali dan Datuk Jeffrey Tan Kok Hwa.


Mahkamah Persekutuan akan memutuskan sama ada permohonan Gereja Katolik mendapatkan kebenaran untuk merayu akan diberikan, lima bulan selepas Mahkamah Rayuan memutuskan bahawa Menteri Dalam Negeri mempunyai budi bicara untuk melarang penggunaan kalimah Allah di dalam Herald.

Sekiranya permohonan itu ditolak, keputusan Mahkamah Rayuan pada Oktober 14 tahun lalu dianggap betul daripada segi fakta dan undang-undang, dan pihak gereja dilarang membuat rayuan lagi.

Permohonan rayuan dan kebenaran untuk merayu lazimnya didengar panel yang dianggotai lima hakim.

Ini merupakan kali ketiga dalam sejarah mahkamah panel tujuh hakim mendengar permohonan. Dua kes sebelum ini ialah kes pengedaran dadah yang melibatkan beberapa prinsip penting perundangan.

Pada awal Februari, pihak gereja menulis kepada Arifin memohon supaya panel penuh yang terdiri daripada hakim Islam dan bukan Islam mendengar hujah di mahkamah hari ini.

Gereja juga meminta supaya panel dianggotai hakim yang mencerminkan kepelbagaian kaum dan agama di negara ini, memandangkan isu utama kes berkenaan.

0 comments:

Post a Comment

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.