Friday, March 7, 2014

Peguam Anwar Tiada Pilihan Hanya Serang Peribadi Tan Sri Shafee
Walaupun dituduh sebagai peguam 'umno' dan mengalami sakit 'amnesia' oleh pakatan peguam Anwar Ibrahim namun Tan Sri Muhammad Shafee tetap berhujah bahawa Anwar tidak berani tampil di mahkamah dan berada di kandang saksi bagi menjelaskan tuduhan liwatnya terhadap bekas pembantu peribadinya Saiful Bukhari Azlan.

Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dalam hujahnya berkata, bukti terhadap Anwar amat jelas dan perlu didapati bersalah.

"Ianya cuma satu rayuan (rayuan pihak pendakwaan terhadap keputusan tidak bersalah Anwar di atas pertuduhan liwat) yang sukar ditentangnya,"hujahnya di Mahkamah Rayuan Putrajaya, sebentar tadi.

Anwar menghadapi kesukaran untuk menjelaskan dakwaan keatasnya dan akan menentang cubaan untuk diperiksa.

"Pihak responden (Anwar) telah memilih jalan selamat untuk mengeluarkan sebarang kenyataan. Ini adalah cara penafian kosong yang klasik. Penafian kosong selepas memberi notis alibi," katanya ketika berbalas hujah dengan ketua penel kehakiman, Hakim Balia Yusof Wahi.

Balia Yusoh mengetuai panel tiga hakim bersama Hakim Aziah Ali dan Mohd Zawawi Salleh.

Tambah Shafee, tiada sebarang alibi di keluarkan pihak defendan apabila alibi asal digugurkan setelah bukti kamera rakaman litar tertutup (CCTV) dipamerkan.

"Beliau tidak menafikan berada di sana (di kodominium). Beliau tidak boleh menafikan kerana beliau tampil dalam paparan klip (CCTV) tersebut," katanya lagi.

Jelasnya lagi, menerusi rakaman CCTV tersebut turut memperlihatkan Saiful tiba dan meninggalkan unit kondominium tersebut.


Yang pastinya penembusan terjadi, ada DNA Anwar ada dalam dubur Saiful. 

Shafee memberikan satu kes di Queensland, Australia yang melibatkan kes pembunuhan yang berlaku pada tahun1984 dengan mayat ditutup dengan tuala dan ditanam dalam satu kubur yang cetek.

Kemudian kubur tersebut digali semua dan dan ujian yang dijalankan ke atas tuala tersebut menemui kesan air mani dan penyerangnya ditemui selepas ujian DNA.

Selepas tempoh 13 tahun, masih ada sampel DNA ditemui. Penyerang itu kemudian didapati bersalah pada 2001.

0 comments:

Post a Comment

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.