Saturday, April 12, 2014

3 maut, 15 parah bas Ekspress Transnasional 2 tingkat terbalik di Bukit Lebu, Bentong, Pahang


Tiga maut manakala kira-kira 15 lagi parah dalam nahas bas ekspres terbalik di Jalan Lebu, di sini selepas kenderaan terbabit dipercayai hilang kawalan sebelum melanggar tiang lampu jalan, tengah malam tadi.

Dalam kejadian kira-kira jam 12 malam tadi, bas ekspres dua tingkat yang dalam perjalanan ke Kelantan itu membawa seramai 68 penumpang.



6 comments:

  1. Lori/bas BUAS BERMAHARAJALELA kat Malaysia ni - yg. jadi mangsa, majoriti adalah umat Islam/Melayu, terutamanya penunggang motosikal yg. amat terdedah kpd. bahaya (tapi mereka selalunya disalahkan walau tiada bukti)!

    Patutnya Menteri Pengangkutan kena buat undg-undg SEKERASnya, utk. menghukum, bukan shj pemandu BUAS, tetapi juga TUANPUNYA bas/lori, kerana kebanyakan pemandu BUAS yg. diambil bekerja adalah disyaki dr. GENG KONGSI GELAP! Dan keluarga mangsa harus dpt. pembelaan serta pampasan sewajarnya (biar smaapi bermillion - kalau mangsa 'fitnah' boleh senag dpt bermillion duit saman; apalagi mangsa kemalangan yg. jauh lebih malang) dr. TUANPUNYA lori/bas tersebut - baru mereka TAKUT pd. undg-undg! Tapi yg. asyik disalahkan hanya mangsa, pemandu dan lori buruk!

    Di Barat pun, undg-undg adalah ketat, cthnya di Jerman, lori/bas mesti tetap di lorong paling perlahan dan hanya boleh di lorong laju utk. memotong, tetapi mengikjut had laju yg. ditetapkan. Dan lori mesti ada tanda amaran yg. cukup TERANG di belakang dan depan termasuk bila berhenti, kerana rosak dsbnya. Muatan juga perlu diikat dan dibungkus dgn amat cermat terutamanya bila bawa muatan besi dll yg. merbahaya - tak pernah aku tengok besi panjang TERJULUR dr. belakang lori ataupun pasir terdedah! Dan dari Sabtu malam hingga Ahad malam (10pm), lori tak boleh beroperasi kerana ingin memberi keselamatan yg. lebih terjamin utk. kereta dan bas penumpang utk bersantai hujung minggu!

    Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

    ReplyDelete
  2. Harap tidak melibatkan penumpang dari tanah besar.

    ReplyDelete
  3. Mmg betul kerajaan kena ambil contoh pemanduan bas dari Barat spt UK. Saya pernah menaiki bas dari London ke Bradford. Sengaja booking tmpt duduk yg hampir dgn pemandu. Lg pun nak tengok pemandangan..Pemandu dia sgt berhemah. Sepanjang perjalanan ia akan menurut had laju. Kadang2 kita naik rimas sbb perlahan. Mmg lambat sampai, klu keretapi 3 jam lih sampai naik bas 5 jam baru sampai. Tapi selamat. He3.

    ReplyDelete
  4. Makcik Sambal Belacan, mmg amat bernas idea makcik tu tapi setakat tulis kat sini adakah Menteri Pengangkutan akan baca atau tahu adanya org diluar Kementerian yg blh memberi pandangan yg lbh baik dari kktgn beliau. kdg2x heran dgn Kerajaan skrg. kemalangan maut melibatkan rakyat marhaen mcm mati katak aje. harap buka mata Kerajaan oi.

    - Hantu Siber -

    ReplyDelete
  5. Jika berani ... pemangku Menteri Pengangkutan ... patut curi-curi naik bas express waktu malam dan duduk belakan pemandu ... serta rasai lah betapa nikmatnya naik bas express waktu malam.

    Jika perjalanan siang 7 jam ... malam boleh sampai 5 jam je.

    Tapi sayang menteri tak baca ucapan saya ni.

    Lilynani

    ReplyDelete
  6. Memang menteri tak baca tapi setiausaha akhbarnya akan baca semua blog yang pro kerajaan pada setiap pagi kemudian dia akan beri taklimat kepada menteri tentang apa yang ditulis dalam blog. Samada tindakan itu diambil terpulang kepada betapa seriusnya komen dan isu tersebut

    ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.