Wednesday, April 2, 2014

Bapa Penumpang MH370 Kerugian RM10,000 Rumah Dipecah Masuk


Belum reda dengan kesedihan berikutan kehilangan anaknya Mohd. Khairul Amri dalam tragedi MH370, Selamat Omar, sekali lagi diuji apabila rumahnya di Felda Bukit Mendi, di sini dipecah masuk dua lelaki bersenjatakan parang awal pagi ini.

Bagaimanapun semasa kejadian kira-kira jam 4.30 pagi itu, Selamat, 60 tidak ada di rumah kerana menginap di sebuah hotel ibu negara bagi menunggu perkembangan misi mencari pesawat itu yang hilang sejak 8 Ogos lepas.

Hanya isterinya Rosila Abu Samah, 50, dan anaknya Kaiyisah Adibah, 8, yang baru pulang dari ibu negara petang Ahad lepas berada di rumah ketika kejadian.

Menurut Rosila, semasa kejadian dia dan anaknya sedang tidur di salah sebuah bilik dan tersedar apabila lampu tiba-tiba terpasang.

"Saya tersedar dan terpandang dua lelaki bertopeng berdiri di sebelah katil meminta saya supaya jangan berbuat bising dan mengikut apa yang diarahkan sambil mengacukan parang ke arah saya.

"Mereka meminta saya menanggalkan barangan kemas saya seperti gelang dan subang selain bertanyakan di mana saya menyimpan wang. Disebabkan khuatir diapa-apakan, saya hanya menyerahkan barangan kemas saya serta menunjukkan di mana saya menyimpan wang dan alhamdulillah saya serta anak tidak diapa-apakan," katanya ketika ditemui di rumahnya di sini hari ini.

Menurutnya dua lelaki berkenaan yang turut bersenjatakan pemotong besi dipercayai warga Indonesia berdasarkan pertuturannya.

Katanya, kedua-dua penjenayah itu yang memecah masuk melalui tingkap biliknya itu menggeledah rumahnya hampir setengah jam dan turut melarikan beg tangannya yang mengandungi kad pengenalan dan kad bank.

Berikutan kejadian itu, beliau mengalami kerugian wang tunai RM3,000, barang kemas bernilai RM5,000 dan dua buah telefon bimbit dan bersyukur penjenayah itu tidak melarikan pasport dia, anak perempuan dan suaminya.

"Saya merayu kepada mereka janganlah ambil pasport tersebut sebab anak tiri saya mangsa tragedi pesawat MH730 dan saya amat memerlukan pasport berkenaan untuk ke Australia jika ada apa-apa perkembangan terbaru. Alhamdulillah, mereka meletakkan semula pasport tersebut," katanya.

Rosila berkata setelah penjenayah terbabit keluar, dia segera ke rumah jirannya bagi mendapatkan bantuan sebelum melaporkan kejadian itu di Balai Polis Mengkuang.

1 comment:

  1. KEJAMnnya! Tapi hairan mengapa keluarga mangsa MAS yg. malang ini disasarkan - saya syaki mungkin ini agenda jahat si MUSUH ISLAM/MELAYU nak memburukkan lagi K'jaan dan Malaysia!

    Dan juga menimbulkan kebencian pada saudara se Islam Indonesia - tetapi kebanyakan penjenayah kalau dr. Indonesia pun, sebenarnya adalah si KAPIR DAJAL Ejen Mossad-CIA-MI6-NAT, serta ejen tempatan mereka dariDAPBANGKAI//PKRPELIWAT/PENGGANAS Red Bean/Geng Kongsi Gelap, utk. menghuru-harakan negara. Sebab itu kebanyakan mangsa mereka adalah umat Islam/Melayu.

    MO mereka adalah melalui jenayah termasuk dlm. kemalangan jalanraya melalui pemandu BUAS lori-bas-4WD/Pick-up, yg.disyaki dimiliki GEng Kongsi Gelap, yg mensasarkan umat Islam/Melayu (senang dikenali dr. ayat Al-Quran atau Tasbih serta dr. pakaian Islam - iaitu tudung, songkok dan kopiah)!

    Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

    ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.