Tuesday, April 1, 2014

Cina Dap Akan Membangkang Jika Kerajaan Mahu Menambahkan Keupayaan Pertahanan


Dua ahli parlimen cina DAP menggesa kerajaan agar tidak membeli satelit baru kerana ini akan menyebabkan pembaziran yang melampau. "Kami sebagai pembayar cukai akan terasa dianiaya", katanya

Mereka berkata alasan kekurangan satelit untuk mencerap seperti yang berlaku kepada kehilangan pesawat MH370 bukanlah alasan untuk mendapatkan satelit baru untuk meningkatkan keupayaan pertahanan Malaysia.

Bagi cina Dap keupayaan pertahanan tidak penting yang penting adalah ekonomi mesti terus stabil.

Steven Sim (Bukit Mertajam) dan Julian Tan (Stampin) adalah dua pemimpin cina Dap yang begitu keras membangkang tindakan ini.

Cina Dap berkenaan merujuk kepada kenyataan Ketua Pengarah Agensi Angkasa Negara (ANGKASA) Dr Noordin Ahmad berhubung rancangan untuk melancarkan satelit baru, RazakSat-2 pada tahun 2016.

Kenyataan Noordin, yang dilaporkan dalam Berita Harian hari ini menyebut, satelit baru itu "dilihat dapat membantu negara merakam imej khususnya untuk tujuan perancangan pembangunan tetapi dapat juga digunakan bagi menghadapi insiden seperti kehilangan pesawat dan bencana".

Cina Dap berkenaan juga merujuk kepada kenyataan Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein bahawa masanya sudah tiba untuk meningkatkan kekuatan aset ketenteraan selepas mengenalpasi kelemahan dalam menghadapi krisis MH370.
2 comments:

  1. pedulikan sepsis babi dap ni..dia pikir kaum dia je yg bayar cukai..mmng dia nk tngok Negara ni lingkup dibawh kepimpinan BN

    ReplyDelete
  2. Please lah UMNO & PAS , bersatulah biar Islam di Malaysia kuat. Orang Melayu yang untung jugak. Pedulikan yang lain tu. Depa tu ikut siapa yg kuat je.

    ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.