Wednesday, April 2, 2014

Duta China Ke Malaysia Kecam Selebriti China Yang Memboikot Barangan Keluaran Malaysia


Duta China ke Malaysia Huan Huikang berkata kerajaannya tidak pernah berasa kecewa ke atas tindakan Malaysia dalam menangani krisis kehilangan pesawat MH370. Kami faham tekanan yang dialami oleh pentadbiran Malaysia amat berat kerana ini berkaitan dengan soal keselamatan dan nyawa manusia.

Bercakap dalam satu sidang media hari ini, beliau menyalahkan media Barat kerana membangkitkan sentimen waris penumpang warga China sehingga mempengaruhi rakyat China membuat demonstrasi dihadapan kedutaan Malaysia di China.

“Sesetengah media Barat memainkan peranan yang mengaibkan. Mereka menerbitkan berita palsu, menjadi batu api, dan turut menyebar khabar angin.

“Ini boleh menganggu semangat anggota keluarga dan merosakkan hubungan baik antara China dan Malaysia. Kita menentang keras perkara ini.”

Duta berkenaan turut menyelar pengguna Internet dan selebriti China yang mengutuk Malaysia berhubung kehilangan pesawat tersebut. Kempen yang dibuat oleh selebriti itu adalah berniat jahat demi kepentingan sendiri, katanya.

Anggota keluarga dari China yang berang dengan tindakan Malaysia menuduh kononnya negara ini “membunuh” para penumpang berkenaan dan menyembunyikan maklumat mengenai pesawat tersebut.

Kerajaan Malaysia berulang kali menafikan dakwaan tersebut dan mendakwa bertindak dengan telus.

4 comments:

 1. Baru nak keluar kenyataan - si rejim China-DALANG-DUA-MUKA yg. semakin pro-US ni, maklumlah takut dia punya pelaburan dan PATI yg. berlambak kat Tanah Melayu ni akan terjejas. Dan maklumlah dah terdedah tentang kemalangan kapalterbang sebanyak 20 KALI kat CHINA. yg. mengorbankan beribu penumpang!

  Peduli apa kita dgn. gertakan rakyat China! Baik kita sbg. NEGARA ISLAM, tumpukan pada PELANCONGAN Islam dr. Dunia Islam - yg. selalunya sopan!

  Jgn. kita TERPERANGKAP dgn. drama dan gertakan berterusan DAJAL si PENDATANG Cina-Cina RASIS dr. DAPBANGKA/PKRPELIWATI mahupun dr. China ni! Dahlah P. Pinang dibanjiri berpuluh ribu PATI China termasuk pelacur-pelacur/GRO (di Sabah-S'wak & Johor, pun mungkin ramai!) - takut nanti dipaksa pula KDN agar JANGAN ambil tindakan terhadap PATI ini akibat insiden MAS ini!

  Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

  ReplyDelete
 2. Anon ...

  Lu mimpi ka?

  Gua : Dr China Chi Bai

  ReplyDelete
 3. Anon ...

  Lu mimpi ka?

  Gua : Dr China Chi Bai

  ReplyDelete
 4. OI si Dr. Chibaiboleh MAMPUSS, nampaknya makin ramai si ekoq-ekoq PENGGANASBANGKAIBABI Red Bean yg. ditaja puak SYAITAN Barat-Zionis dan DAPBANGKAIBABI, termasuk MENYAMAQ guna nama Melayu/Islam & bahasa Islam (sebut Kalimah ALLAH lagi), sedg. MENGAMOK mcm. ANJING KURAP GILA, nak menghalang sebarang maklumat BENAR tersebar! Dahlah tu, asyik sasarkan hanya Makcik Sambal Belacan - apa yg. mereka TAKUT sgt. dia tulis tu?!

  Lepas tu puak SYAITAN ni siap nak MENGKAPIRkan umat Islam pula!

  PI MAMPOS lu punya ekoq-ekoq kat BLOGDAPBANGKAIBERULAT yg. BODOH mcm. KERBAU!

  ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.