Tuesday, April 1, 2014

Hati-Hati Bila Membeli Telefon Bimbit Secara Atas Talian Takut Dapat Lesung Batu


Seorang kakitangan pekerja swasta yang membeli tiga telefon bimbit dengan harga RM3,250 secara dalam talian terkejut apabila hanya menerima lesung batu berharga RM14.50, sehari selepas melunaskan pembayaran.

Lebih menyakitkan hati, tulisan harga RM14.50 berkenaan masih ada pada lesung batu tersebut dan mangsa, Mohd Hazirul Hisham, 30, tergamam ketika menerimanya.

Menurut Hazirul, dia kemudian menerima SMS daripada kakitangan sebuah syarikat menjual peralatan komunikasi yang menawarkan barangan percuma atau diskaun RM50.

Hazirul memilih tawaran diskaun berkenaan dan sehari kemudian, dia menerima bungkusan barangan dibeli berupa lesung batu.

Sementara itu, Presiden TTPM, Quaik Chong Yu menegaskan penuntut perlu memfailkan kes hanya terhadap satu pihak saja kerana pasti timbul masalah pada peringkat penguatkuasaan jika perintah dikeluarkan.

Hazirul bersetuju menggugurkan tuntutan ke atas syarikat berkenaan dan meneruskan tuntutan terhadap Lim atas alasan lelaki itu yang menerima wang terbabit.

Quaik mengarahkan Lim mengembalikan RM3,250 kepada Hazirul dalam tempoh 14 hari selepas perintah dikeluarkan manakala tuntutan terhadap syarikat digugurkan.

Wakil pihak penentang iaitu Lim dan syarikat terbabit tidak hadir pada perbicaraan.


Lain kali sebelum membuat sesuatu fikir 10 kali kerana penipuan akan ujud bila adanya peluang dan ruang untuk berbuat demikian.

0 comments:

Post a Comment

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.