Saturday, April 19, 2014

Kapal Selam Mungkin Akan Digunakan Dalam Misi Pencarian Pesawat MH370


Malaysia mungkin akan menggerakkan kapal selam Scorpene dalam misi pencarian pesawat MH370 dalam 'fasa sonar' aktif dan pasif nanti.

Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, operasi mencari pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 sejak 43 hari lalu kini akan mempertimbangkan pencarian menggunakan kapal selam.

Hishammuddin berkata, penggunaan aset kapal selam kini dibincangkan dalam peringkat jawatankuasa kementerian yang telah ditubuhkan sebelum ini.

"Kita sudah masuk 'fasa sonar' aktif dan pasif. Ini adalah masanya untuk kita memulakan perbincangan bagi mempertimbangkan penggunaan kapal selam.

"Saya mesti tegaskan kapal selam ini mempunyai kapasiti sonar untuk mencari dan terhad bagi keupayaan ketenteraan. Ini dibincangkan pada peringkat jawatankuasa kementerian," kata Hishamuddin.

Menurut Hishammuddin, jawatankuasa khas kementerian yang dipengerusikan Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Abdul Rahim Bakri akan memperincikan aset-aset yang diperlukan dalam fasa ini.

Hishammuddin yang bercakap kepada media dalam sidang akhbar di ibu negara hari ini juga berkata, operasi mencari menggunakan kenderaan dalam air (AUV), Bluefin-21 akan diteruskan.

"(Penggunaan) Bluefin-21 tak akan dihentikan malah aset akan ditambah. Beberapa syarikat swasta Malaysia telah berjumpa dan berbincang dengan rakan-rakan mereka di peringkat antarabangsa cara bagaimana kita boleh tambah AUV untuk membantu," jelas Hishammuddin.

Hishammuddin berkata, Bluefin-21 telahpun menjalankan 7 misi mencari di kawasan di mana isyarat 'ping' dikesan di Lautan Hindi, namun sehingga kini aset tersebut gagal menemui sebarang petanda yang boleh dikaitkan dengan MH370.

Hishammuddin menegaskan, misi pencarian menggunakan Bluefin-21 di kawasan yang disasarkan akan selesai minggu depan dan bukannya mengambil masa selama dua bulan seperti yang dilaporkan oleh media sebelum ini.

Sementara itu, Hishammuddin sekali lagi menjelaskan, misi mencari akan dinilai semula sekiranya tiada petunjuk baru ditemui di kawasan pencarian yang disasarkan sehingga esok. 

9 comments:

 1. Bah. Pertama:

  Aku rasa artikel terbaru yg. amat BERNAS dan penuh teliti oleh Azri Shukri tentang hubungan makin rapat yg. amat mencurigakan antara China-si-DALANG-DUA-MUKA dan Israel/Amerika , adalah PENTING sekali - yg. mungkin berkaitan rapat dgn. kehilangan MAS kita! Apalagi China juga telah memberikan data satelit yg. palsu di Laut China Selatan tak lama dulu, yg. jelas mengalih perhatian dr. Diego GarCIA, di minggu pertama yg. kritikal. Bahkan aku makin syak saintis-saintis China atas MAS itu mungkin juga terlibat, bersama ejen Mossad/CIA – sedangkan kita ingat mereka yg. jadi sasaran selama ini!

  Dan lihat bagaimana jbtn perisik Russia yg. sedg. memerhati MAS kita ini (kerana penglibatan ejen US dgn. kemungkinan kargo rahsia dlm MAS itu) sebelum insiden kehilangannya, melapurkan tentang saintis China dan Amerika (kononnya dr. „Centers for Disease Control and Preventio”n, melawat Diego GarCIA sebanyak 4 penerbangan, sedangkan satu-satunya aiport di Diego GarCIA itu ditutup sewaktu MAS hilang (lihat di http://greatgameindia.wordpress.com/2014/03/22/mh370-mystery-suspicious-cargo-destroyed-in-a-massive-explosion-near-1945-nuclear-bomb-test-site/ , MH370 Mystery – Suspicious Cargo Destroyed in a Massive Explosion near 1945 Nuclear Bomb Test Site, ShelleyKasli , March 22, 2014; dan di http://beforeitsnews.com/global-unrest/2014/03/flight-mh370-mystery-diego-garcia-suspended-all-flights-on-march-8th-for-72-hrs-2458394.html, Flight MH370 Mystery. Diego Garcia Suspended All Flights On March 8th for 72 hrs, March 19, 2014).

  Bahkan disamping ada teknologi paling canggih sistem Satellite kat Diego GarCIA itu - pengkalan tentera bawah tanah RAHSIA di Diego GarCIA, adalah disyaki dikongsi US-Britain-Israel-NATO termasuk dgn. senjata NUKLEAR HARAM termasuk dlm Submarine rahsia Israel (lihat artikel bernas wartawan Jepun, Shimatsu di http://beforeitsnews.com/war-and-conflict/2014/03/tel-aviv-airport-malaysian-airliners-and-a-new-world-order-2451422.html , Tel Aviv airport, Malaysian Airliners and a New World Order, March 28, 2014)!

  Akibat insiden MAS ini, dilapurkan China dan Malaysia akan meningkatkan kerjasama ketenteraan termasuk berkongsi maklumat, dan kita makin di‘BLACKMAIL‘ rejim China , kononnya pelancongan China terjejas sedangkan isu PATI China yang beratus ribu di Johor, Sabah-Sarawak dan P.Pinang makin terus dilupakan - disyaki mungkin China akan memaksa K’jaan kita memberi hak istimewa utk. pelancongnya mahupun PATInya ( cthnya boleh masuk tanpa visa akibat indsiden MAS ini serta anak-anak yg. dilahirkan PATI China mungkin boleh dpt. kerakyatan dgn. lebih mudah), serta memaksa kita menerima pelaburan perdagangan yg. lebih meningkat.

  Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

  ReplyDelete
 2. Bah. Kedua:

  Di samping itu keluarga mangsa China yg. membuat demonstrasi agresif di Malaysia, ada yg. mempamerkan bendera China secara terangan di negara kita ini, bersama logo Reuters (yg. dimiliki ZIONIS-paling-DAJAL, yg. menubuhkan Israel dgn. amat BUAS, Empayar Rothschild) – seolah sedg. menunjukkan taring mereka di masa hadapan jika si KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRPELIWAT dapat memerintah Tanah Melayu ISLAM kita ini. Dan sekrg. MAS juga sedg. disasarkan utk. diswastakan terus akibat kerugian dr. insiden kehilangannya.

  Lihat artikel amat BERNAS oleh Aziz Shukri yg. harus diselidik dgn. amat teliti oleh Kem. Pertahanan – lihat di
  http://azlishukri.blogspot.com/2014/04/misteri-mh370-ayunan-timur-barat-episod.html:

  Misteri MH370 : Ayunan Timur Barat (Episod ke-8)

  Oleh Azli Shukri

  April 16, 2014

  Dalam tempoh yang amat singkat - sekitar 22 tahun, hubungan antara China dengan Israel telah sampai ke skala yang sangat besar dan luas. Hubungan kedua-duan buah negara ini memuncak dalam lawatan bersejarah Presiden China Jiang Zeming ke Israel pada tahun 2000. Empat presiden Israel dan tiga perdana menteri, termasuk yang paling baru-baru ini, Perdana Menteri Bejamin Netanyahu dalam Mei 2013, telah membuat lawatan diplomatik dan perdagangan ke Beijing.... Dan tidak mustahil MH370 adalah "bahan ujikaji" terhadap pertemuan baharu dalam teknologi eroangkasa antara China dengan Israel. Masalahnya sekarang ialah - teknologi apakah yang sedang dibangunkan oleh China dan Israel sehingga (jika benar) mereka berupaya "melarikan" dan "menghilangkan" MH370 sehingga ke Lautan Hindi?

  Dianggarkan bahawa Israel telah menjual senjata bernilai USD$ 4 bilion kepada China dalam tempoh tersebut. China sangat menginginkan teknologi termaju Israel yang mana ia tidak mampu diperoleh daripada Amerika Syarikat mahpun Rusia.

  Kini, Israel telah menjadi pembekal senjata terbesar kepada China selepas Rusia.....

  Dan sekiranya kita melihat kebelakang - untuk seketika, yakni beberapa bulan sebelum MH370 di laporkan hilang di samudera, kita akan dapati bertapa "intim"nya China-Israel melalui beberapa kerjasama yang telah ditermeterai.

  Enam bulan sebelum MH370 disahkan hilang - Presiden Universiti Tel Aviv, Profesor Joseph Klafter, dan Profesor Zhang Zhi, Presiden Universiti Jiao-Tong di Shanghai, telah menandatangani perjanjian untuk mewujudkan Pusat Penyelidikan Khas Pengajian Israel di kolej-kolej di China. Pusat penyelidikan tersebut akan menangani isu-isu semasa di Timur Tengah dan Israel. Ini merupakan pusat penyelidikan yang pertama dan seumpamanya di China. Perjanjian tersebut ditandatangani di hadapan Duta Israel ke China, Matan Vilnai, pegawai konsular Israel dan wakil-wakil dari komuniti perniagaan, dan golongan Yahudi.

  Sebulan kemudian, pada Oktober 2013, hartawan Cina Li Ka-Shing, seorang ahli perniagaan Asia yang paling kaya, menderma sebanyak USD$130 juta untuk Technion Institute of Technology milik Israel, sebagai sebahagian daripada usaha sama dengan Universiti Shantou yang akan menubuhkan Technion Guangdong Institute of Technology (TGIT). Wow! sangat ajaib - Hadiah, satu hadiah yang sangat besar untuk sebuah universiti Israel, sekali gus menunjukkan hubungan yang sangat mendalam antara China dengan Israel. Ini juga secara tidak langsung menjadi perintis pertama bagaimana Israel mendapat layan yang sangat baik daripada sebuah kuasa besar ekonomi dunia bernama China. Israel juga dijemput untuk menubuhkan institusinya ke negara itu yang mana negara-negara lain tidak pernah mendapat keistimewaan seperti itu.....

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
 3. Tak payah guna lah kapal selam tu...gunakanlah ianya mengikut kemampuannya..kelak memberi mudarat lebih besar....

  ReplyDelete
 4. Oi anon 6.52pm, apahal lu nak halang Kem. Pertahanan guna kapal selam kita sendiri?!

  PI BERAMBOS lu punya ekoq-ekoq kat KANDANGDAPBANGKAIBERULAT yg. BODOH mcm. KERBAU!

  ReplyDelete
 5. First In the World !! – Teknologi Elektron : ‘Solar Etron Cell tech’
  Revolusi Terbaru Dalam Dunia Perubatan & Kecantikkan Moden !!
  Anda Pasti Teruja Dengannya !! >>> CLICK HERE !!

  ReplyDelete
 6. Kapal selam gunakan untuk pertahanan dan strategik....Untuk pencarian...di kedalaman yang extreem gunakanlah teknologi remote kontrol...lebih selamat.. Kecuali kalo kapal selam tu dilengakapi tenaga nuklear ...yg boleh bertahan lama tanpa penambahan bahan api. Lebih elok kalu kerajaan beli alat-alat sonar berkeupayaan tinggi.., boleh juga guna untuk stretegi ketenteraan...seperti mengesan musuh..lebih menjimatkan dan selamat. Atau mana perginya saintist Malaysia yang pandai-pandai?...buatlah alat -alat dan inovasi teknologi, jangan asik nak beli je...

  ReplyDelete
 7. Untuk aktiviti SAR...dikawasan yg merbahaya (bukan peperangan)...elok gunakan alatan kawalan jauh lebih selamat....tak perlu guna kapal selam. Kapal selam pakai untuk pertahanan dan intipan saja. Kes seperti MH370...sebaenarnya kes agak terpencil...dan tak pernah berlaku....Harap Kerajaan tak berasa bersalah.

  ReplyDelete
 8. Oi anon 7.42am, apahal lu asyik nak halang Kem. Pertahanan guna kapal selam kita sendiri?! lu ni PENGGANAS Red BeanBANGKAI aahhh?!

  Sekarang aku syak Mossad/Israel-CIA-MI6-NATO (serta ejen tempatannya dari dari EvangeliSStar dan MalaysiaKKKini, serta termasuklah DAPBANGKAI//PKRPELIWAT/PENGGANAS Red Bean/Geng Kongsi Gelap), nak MENGHALANG K'jaan kita guna kapal selam kita sendiri, mungkin takut terdedah rahsia, Submarine NUKLEAR HARAM Israel/Barat yg. berpengkalan dn pengkalan RAHSIA bawah tanah Diego GarCIA, sedang beroperasi di Laut China Selatan, Lautan Hindi dan di Selat Melaka!

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
 9. Ambo suko komen n info dr makcik sambal belacan.,mmg tepat dgn info yg ambo ado..

  ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.