Tuesday, April 8, 2014

Kos mencari pesawat MH370 cecah RM161 juta, termahal dalam sejarah


Kos misi mencari dan siasatan ke atas pesawat Penerbangan Malaysia MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu bakal menjadi misi paling mahal dalam sejarah penerbangan, menurut angka yang dianggarkan oleh Fairfax Media.

Selepas empat minggu, ia sudahpun melepasi kos misi mencari pesawat Air France AF447 yang sebelum ini memegang rekod paling mahal dengan nilai perbelanjaan mencecah $50 juta (RM164 juta).

Bagagimanapun ia menjadi operasi carian yang paling mahal dalam sejarah penerbangan dengan menyaksikan 26 negara menyumbang bantuan aset termasuklah kapal terbang, kapal, kapal selam dan satelit.

Usaha carian yang telah memasuki tempoh sebulan dianggarkan oleh Reuters menelan kos sekurang-kurangnya AS$44juta (26 juta paun) yang telah dibelanjakan untuk menempatkan kapal dan kapal terbang tentera di Laut China Selatan dan selatan Lautan Hindi oleh Australia, China, Amerika Syarikat dan Vietnam.

Angka itu berdasarkan statistik pasukan pertahanan mengenai kos setiap jam pelbagai aset yang dianggarkan oleh penganalisis pertahanan serta kos yang dilaporkan oleh Pentagon.

Angka untuk bulan pertama operasi mencari itu hampir menyamai perbelanjaan rasmi €32 juta (26 juta paun) dalam pencarian Penerbangan Air France AF447 yang terhempas yang dilakukan dalam jangka masa dua tahun di Lautan Atlantik pada tahun 2009.

Pakar-pakar penyelamat berkata kos sebenar bagi operasi Air France boleh menjadi tiga atau empat kali lebih tinggi daripada angka rasmi, namun jumlah untuk carian semasa ini dijangka mencecah beratus-ratus juta dolar.

Anggaran AS$44 juta untuk MH370 itu juga tidak merangkumi semua aset pertahanan yang digunakan oleh negara-negara termasuk Britain, Perancis , New Zealand dan Korea Selatan dan tidak termasuk kos-kos lain seperti pesawat awam, penginapan beratus-ratus kakitangan dan perbelanjaan bagi penganalisis perisikan di seluruh dunia.

Britain menghantar sebuah kapal selam berkuasa nuklear, HMS Tireless untuk membantu carian, tanpa mendedahkan lokasi sebelumnya.

Angus Houston, Ketua Marsyal Udara bersara yang bertanggungjawab bagi carian antarabangsa yang diterajui Australia pada Jumaat berkata beliau akan memberi anggaran keseluruhan kos pada masa akan datang.

"Ia memerlukan wang yang banyak," katanya.

2 comments:

  1. Berapa agaknya bilangan tenaga kerja yang terlibat, di darat laut dan udara? Pengorbanan dema tentu dah tak ternilai. Apa pun setakat ini syukur alhamdulillah Allah memelihara kesejahteraan dema.

    Walaupun dalam beberapa hal aku tak puas hati dengan cara kerja kerajaan kita dalam menangani tragedi MH370 ini, namun aku bangga dengan kesungguhan dan keikhlasan kita menanggung tugas yang amat mencabar ini. Aku yakin dan percaya kerana kerajaan dan rakyat Malaysia yang baik, prihatin dan mudah menghulur bantuanlah, kita mudah pula mendapat bantuan dan sokongan dari masyarakat antarabangsa.

    Semoga pencarian ini akan berakhir secepat mungkin untuk beri sedikit ketenangan untuk semua.

    ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.