Monday, April 14, 2014

Punca Fenomena Bulan Berdarah 15 April 2014 Bukan Kiamat


Punca fenomena bulan berdarah atau bulan merah pada 15 April 2014. Ianya bukanlah petanda kiamat tapi ianya adalah fenomena semulajadi yang biasa berlaku dan kali terakhir dilihat pada 10 Disember 2011. 

Punca sebenar fenomena tersebut adalah disebabkan kedudukan bulan sejajar dengan bumi dan matahari. Fenomena ini terjadi disebabkan pembiasan cahaya oleh atmosfera bumi. Fenomena bulan berdarah ini turut dikenali sebagai “Blood Moon” kerana warnanya yang berwarna merah dan dapat dilihat menggunakan mata kasar.

Menerusi laporan rasmi NASA, fenomena bulan berdarah yang akan berlaku pada 15 April 2014 dapat dilihat dengan jelas di negara Utara/ Selatan Amerika dan Australia. Fenomena bulan berdarah ini juga dijangkakan berlaku sebanyak dua kali pada tahun 2014 iaitu pada 15 April dan 8 Oktober 2014. Manakala pada tahun 2015 jatuh pada 4 April 2015 dan 28 September 2015. 

Untuk maklumat lanjut mengenai kejadian bulan berdarah, sila layari Laman Web Rasmi NASA.


2 comments:

  1. dalam dunia ni semua lapisan masyarakat tak kira bangsa atau pegangan agama tidak terlepas kepada kepercayaan tahyul. negara ini pun sama juga sampai unsur kepercayaan tu kalau diandaikan macam hampir2 mengatasi kuasa tuhan pula. demikianlah kejakunan manusia ni sekiranya fakta2 sains tidak dipelajari. padahal mana ada sangkut paut kiamat dengan gerhana bulan . cuma salat satu tanda2 kiamat ialah kerap berlakunya gerhana. itu tanda2 awal sahaja bukan tanda2 besar kiamat....

    ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.