Friday, April 25, 2014

Semakin Melampau Hakim Mohd Arif Pergunakan Mahkamah Untuk Kepentingan Pembangkang


Nampaknya semakin melampau hakim pembangkang Mohamad Arif Yusof yang secara terang mempergunakan sistem kehakiman untuk kepentingan pembangkang.

Hari ini Mohamd Arif Yusof telah menggugurkan tuduhan terhadap Nik Nazmi Nik Ahmad atas tuduhan gagal memberi notis 10 hari untuk penganjuran perhimpunan di bawah Akta Perhimpunan Aman tahun lalu.

Walaubagaimana pun Mohamad Ariff Md Yusof bersetuju bahawa Seksyen 9(1) Akta Perhimpunan Aman yang memperuntukkan bahawa seseorang warganegara itu perlu memberi notis 10 hari kepada pihak berkuasa, sebagai melanggar perlembagaan.

Menurut Mohamad Ariff, meskipun polis boleh melaksanakan kawalan kepada perhimpunan aman, mereka tidak boleh mendakwa penganjur dan peserta kerana kegagalan bekerjasama dalam tidak menyertai sebarang perhimpunan.

Menurut Ariff lagi, Seksyen 9 (5) dalam akta tersebut memaparkan “satu kerumitan konsep” kerana ianya masih dikira sebagai perhimpunan aman tanpa perlu mengira pematuhan terhadap notis tersebut.

“Secara asasnya, ianya adalah mengikut undang-undang dan tidak boleh dikatakan sebagai melanggar undang-undang,” kata Mohd Ariff

Oleh itu semua demonstrasi yang dilakukan oleh pakatan pembangkang adalah sah kata Mohamad Ariff.
Untuk rekod Hakim Mohamad Ariff telah berjaya melepas dan memberi kemenangan kepada beberapa pemimpin Pas termasuk Nizar Jamaluddin, Khalid Samad dan kini Nik Nazmi dengan memberi alasan kesalahan teknikal

Maklumat Hakim pembangkang:

1. Nama : Mohd Arif Mohd Yusof
2. Jawatan Politik: Bekas Calon PAS PRU 11 2004 bagi Dun N.39 Kota Damansara.
3. Keputusan PRU11:
Pertandingan 2 Penjuru bagi kerusi Dun N.39 Kota Damansara.
Mohd Arif Mohd Yusof calon PAS kalah kepada calon BN Dato Mohd Mokhtar Dahlan dengan moriti yang banyak.

Kesan:
1. Mohd Arif Mohd Yusof mengumumkan bersara politik dan kembali aktif dalam kerjaya pengamal perundangan namun masih aktif dalam parti Pas pengumuman itu hanya untuk dilantik menjadi hakim sahaja.


2. Beliau dilantik sebagai salah seorang hakim Mahkamah Rayuan apabila berikrar akan bertindak adil terhadap sebarang perbicaraan termasuk pemimpin pembangkang.

3. Banyak kes yang dikendalikan nya yang melibat pihak BN dan PR telah berpihak kepada PR. 


Selagi ada hakim ini semua pemimpin dan penyokong PR bebas membuat sebarang demonstrasi tanpa dikenakan apa-apa hukuman. Laporan polis yang dibuat hanya membuang masa sahaja.

Kerajaan perlu bertindak segera supaya institusi Mahkamah tidak diliwat oleh hakim yang tidak bertanggung jawab ini.

6 comments:

 1. Ingatkan bangnun aja kaki liwat,rupanya hakim pun ada kaki liwat? klu betul hakim timbang x betul @ penghakiman berat sebelah kerajaan cegahlah sebelum parah.

  ReplyDelete
 2. Assalam Bro

  Hakim tu dilantik dan bole dipecat jika terbukti menyalahgunakan kuasa kehakimannya... Jadi tak payahlah tunggu sampai 10 kes terlepas baru nak tendang maluan ni...

  ReplyDelete
 3. Apa punya haram kejadah si PENJILATPKRSODOM ni boleh mempermainkan undang-undang sesuka hati seolah sistem perundangan dan kehakiman bapa dia punya, sampai GANGSTER/PENGGANAS/GENGKONGSI GELAP yg. ditaja si DAPBANGKAI/PKRSODOM , boleh BERMAHARAJALELA kat Negara Islam kita ini?! Ini manusia memang jenis ANJING KURAP!

  Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Kesultanan Melayu/PERKASA/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

  ReplyDelete
 4. BN kena buat motion di Parlimen untuk memecat hakim nih. Apa kata lawmaker?

  ReplyDelete
 5. Dimana ada kesempatan pembangkang akan serang kerajaan. Sampai hakim pun dah buat tak adil di mahkamah. Punya la sesat barat puak ni....

  ReplyDelete
 6. Dalam politik ada pelawat. ..dalam kehakiman pun ada peliwat. ..so finally she lost HER virginity...

  PTUIHH. ..

  ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.