Tuesday, April 1, 2014

The China Daily Gesa Rakyat China Bersikap Lebih Matang dan Bertamadun


Media kerajaan China telah tampil ‘membela’ Malaysia selepas segelintir rakyatnya mengkritik pengendalian kerajaan Malaysia dalam kehilangan penerbangan MH370 bersama 239 penumpang di atas kapal Boeing-777-200.

The China Daily menggesa masyarakat di China untuk mengambil sikap yang lebih rasional memandangkan China adalah sebuah negara yang sangat bertamadun dan kerajaan China berkemampuan penuh untuk mengekalkan ketenteraman dan membuat keputusan yang objektif.





Di dalam artikel bertajuk “Treat MH370 tragedy rationally" (Hadapi MH370 secara rasional) yang disiarkan hari ini, ia menyatakan bahawa, "Pendapat awam tidak seharusnya menyalahkan pihak berkuasa Malaysia kerana sengaja menutup maklumat tanpa bukti kukuh."

Ia juga mencadangkan supaya masyarakat China menahan diri daripada mengkritik dan menghasut boikot terhadap Malaysia bagi tidak menambah penderitaan majoriti penduduk di Malaysia.

Penulis The China Daily ini, yang juga merupakan seorang penyelidik di Perdagangan dan Kerjasama Ekonomi Antarabangsa Institut Kementerian Perdagangan di China, berkata bahawa dalam menghadapi tragedi penerbangan MH370, Malaysia tidak pernah mengabaikan tanggungjawabnya dan seluruh masyarakat Malaysia telah menunjukkan kesedihan mereka yang mendalam juga perasaan malu mereka terhadap kejadian yang menimpa negara Malaysia ini.

Beliau turut menambah bahawa kerajaan China akan melakukan yang terbaik untuk melindungi hak dan kepentingan rakyat China dan tidak ada sebab untuk meragui bahawa kerajaan tidak mengambil berat untuk menangani krisis itu.

Malaysia Airlines (MAS) penerbangan MH370 yang membawa majoriti warganegara China, hilang pada skrin radar awam pada 8 Mac dalam perjalanan daripada Kuala Lumpur ke Beijing.

Misi pencarian yang menyaksikan usaha antarabangsa secara besar-besaran adalah bertumpu pada Lautan Hindi selatan di mana pesawat itu dianggap terhempas selepas misteri tersasar dari haluannya.

Malaysia telah dikritik kerana didakwa tidak cekap dan dituduh melindungi fakta, terutama sekali oleh keluarga penumpang Cina, dan juga dari media China.


Pada hari Ahad keluarga penumpang China dalam penerbangan MH370 yang datang ke Malaysia menyalurkan kekecewaan mereka kepada kerajaan Malaysia, menuntut 'kebenaran' atas apa yang mereka percaya sebgai ‘usaha kerajaan melindungi kebenaran’.

Pada sidang akhbar penuh emosi di hotel tempat tinggal mereka di Subang Jaya, mereka meminta Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk menarik balik kenyataan beliau 24 Mac yang membuat kesimpulan bahawa laluan penerbangan pesawat Boeing 777-200ER pesawat mempunyai "berakhir" di Lautan selatan India.
Melaungkan "Kami mahu yang benar! Kami mahu saudara kita! Kami mahu bukti! ", Keluarga juga membawa sepanduk yang berbunyi" Tangan kami pembunuh. Beritahu kami kebenaran " dan " Kembalikan saudara-mara kami MH370 "dan" Saudara-mara MH370 mengutuk sepenuhnya kelewatan kerajaan Malaysia dalam misi menyelamat ".

Keluarga-keluarga Cina mendakwa terdapat kelemahan dalam siasatan menuntut mesyuarat dengan pasukan teknikal menyiasat kes itu.

Selepas kehilangan MH370 penerbangan, China mengerah pasukan penyelamatnya yang merupakan misi menyelamat terbesar dalam sejarah daripada operasi mencari dan menyelamat maritim, termasuk kapal pengawal pantai 3411, Laut China Selatan Penyelamat 101 dan 115, pendaratan kapal amfibia Jinggangshan, kapal frigat peluru berpandu Mianyang, pemusnah peluru berpandu Haikou, pendaratan kapal amfibia Kunlunshan, kapal perang itu Qiandaohu, pemusnah peluru berpandu Changchun, kapal frigat peluru berpandu berpandu Changzhou dan kapal bekalan bersepadu Chaohu.

Kapal-kapal ini membawa beberapa helikopter, 1,000 marin dan berpuluh-puluh penyelam profesional dan pasukan perubatan. Di samping itu, China juga telah menugaskan kira-kira 20 satelit untuk menjejaki bangkai pesawat malang itu.

"Oleh kerana negara ini telah menggerakkan banyak tenaga kerja dan sumber-sumber, mengapa kita tidak boleh bersabar dan hanya menunggu sehingga mereka mendapati bangkai dan mendapatkan bukti?”

"Kita boleh memahami dan bertolak ansur dan mengubati emosi keluarga selagi tingkah laku mereka tidak melanggar norma-norma sosial," kata China Daily.

Protes juga telah diadakan di United Kingdom di mana sekumpulan warga China berarak ke Suruhanjaya Tinggi Malaysia di London anjuran Chinese Weekly, menuduh kerajaan Malaysia menyembunyikan maklumat mengenai MH370 penerbangan yang hilang.

2 comments:

  1. Apahal MAS bawa mereka ke sini lagi [Pengarah Operasi/Konsultan omputih ke yg. pandai-pandai buat keputusan ni - itulah BALA asyik ambil omputih (ramai yg. ZIONIS penyamaq) kat NEGARA ISLAM kita ni!] - biarlah mereka duduk saja diam-diam kat China; lagipun mereka yg. nak berdemo pula kat M’sia ni, siap dgn bendera CHINA mereka, dah mengganggu KETENTERAMAN dan KESELAMATAN mangsa lain serta seluruh rakyat Malaysia!

    Dan memang penipu betul K'jaan China tu – awat tak dedahkan dah 20 kemalangan kapalterbang dia, dan punya ramai mangsa – lihat di http://medantempurkedah.blogspot.com/2014/03/mh370-china-terlibat-dalam-kemalangan.html , #MH370 !! CHINA TERLIBAT DALAM KEMALANGAN UDARA SEJAK 1982, 30 March 2014!

    CINARASIS mcm. ni patut JANGAN dilayan oleh K'jaan kita - lagipun, baik mcm. mana pun, K'jaan kita yg. Islam/Melayu akan dimaki, dan saman MAS juga; baik MAS paksa sy. China dlm. "Code-sharing" tu bertanggungjawab juga; atau BATALkan saja jenis penerbangan mcm. ni! Walaupun ada Cina yg. tulis baik mcm. n, disyaki hanya MINORITI! Tengoklah cara puak Han layan umat Islam Xinjiang tu – sampai masjid pun asyik dicerobohi!

    Dan kalau kat China, yg. dah 20 kali kemalangan tu, ada tak si Cina ni berdemo tak tentu arah mcm. ni?! Jgn. harap mereka berani! Tapi kat M'sia ni, mereka tahu mereka boleh BULI dan PIJAK K'jaan/umat Islam/Melayu kita sesuka hati, mcm. si DAPBANGKAIBABI dan PENGGANAS Red beannya! Majoriti tak akan kenang jasa umat Islam/Melayu di Tanah Melayu ni kat depa termasuk dlm. Perang Dunia Kedua tu, mahupun bila kita senang-senang bagi kerakyatan dan TEMASIK (S'pura) pd berjuta mereka, yg. asalnya dibawa PENJAJAH laknat KAPIR British-ZIONIS!

    Dan kita boleh agak kenapa gambar bendera China oleh rakyat China, yg. berdemo kat M'sia tu ada gambar Reuters - iaitu sy. media korporat yg. dikuasai ZIONIS Rothschild! Jadi KDN kena ambil tindakan ke atas mereka ini kerana dah mengganggu KETENTERAMAN dan KESELAMATAN mangsa lain serta seluruh rakyat Malaysia! DAPBANGKAI mungkin dah galak mengharapkan satu lagi 13 Mei tak (jgn. lupa ZIONISlah dibelakang PAP-DAPBANGKAI dan yg. disyaki belakang 13 Mei ini – lihat di http://rainbowoftruth.blogspot.com/2009/09/singapore-israel-love-affair.html, THE SINGAPORE ISRAEL LOVE AFFAIR, Wednesday, September 2, 2009)!

    Rothschild lah ketua Illumnati yg. menubuhkan Israel dgn. membunuh dgn. amat kejam secara beramai (Grnocide) Bumiputera Islam Palestin, memulakan perang Dunia Pertama dan Kedua, dan disyaki membunuh Tsar Russia dan seluruh keluarganya, Pres. Lincoln dan Kennedy, Allahyarham Pres. Yasser Arafat, serta menjadikan Israel kuasa Nuklear , paling bahaya ke atas Dunia Islam)

    Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

    ReplyDelete
  2. Dahlah tu, tengok gambar mereka pakai T-shirt bahasa Cina saja - kat M'sia kita ni! Kalau kita berdemo kat China pakai baju tulis dlm bahasa Melayu - tentu kita diganyang mereka! Mereka ni ingat nak TAWAN Tanah Melayu ni sama DAPBANGKAIkah? PI BERAMBUS!

    Sedangkan apa.apa kenyataan atau sepanduk MAS tentang MH370 itu akan hanya dlm bahasa Inggeris dan Cina setakat yg. aku dpt lihat!

    Makcik Sambal Belacan.

    ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.