Wednesday, April 16, 2014

Tian Chua Tuduh Polis Bertindak Samseng Terhadapnya


Ahli parlimen Batu, Tian Chua dakwa tindakan pihak polis rampas telefon bimbit dan iPad miliknya adalah tindakan samseng

Tian Chua kata "mereka yang datang menaiki kereta mempunyai lambang polis dan saya cuba ajak mereka berbincang namun mereka enggan"

“Salah seorang daripada mereka dikatakan ketua rombongan menunjuk beberapa keping kertas yang dikatakan waran dari balai polis.

“Saya kesal dengan tindakan samseng polis ini. Saya percaya serbuan ini ada kaitan dengan apa yang berlaku bulan lalu,” kata Tian.

Polis mengesahkan pihaknya ada menahan dan menyita telefon bimbit milik Ahli Parlimen Batu, Tian Chua di sini, pada jam 7.45 malam kelmarin.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Kuala Lumpur Asisten Komisioner Khairi Ahrasa berkata, sepasukan pegawai dan anggota polis dari JSJ Ibu Pejabat Polis Kuala Lumpur (IPKKL) menahan Tian Chua di sebuah hotel di Petaling Jaya.

“Telefon bimbit miliknya itu disita berdasarkan siasatan polis di bawah Seksyen 4(1)(C) Akta Hasutan 1948.

“Satu laporan polis dibuat di Balai Polis Chow Kit pada 8 Mac lalu terhadap laman sosial Twitter miliknya yang disifatkan berbaur hasutan,” katanya.

Khairi berkata, penahanan itu hanya untuk melaksanakan waran bagi melakukan pemeriksaan telefon bimbit miliknya.

“Polis mengesahkan Tian Chua tidak ditangkap dan dibawa ke IPKKL untuk disoal siasat sebagaimana didakwa.

“ Tian Chua hanya ditahan di tempat kejadian bagi menerangkan maksud waran pemeriksaan yang diperoleh daripada Mahkamah,” katanya.

10 comments:

 1. SAMSENG? Ha Ha.. Begitulah sebaliknya ...mana titik rujukan tian chua & rakan2?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Memang kena samseng sikit. Sebab nanti dia gigit polis macam dulu. Kah kah kah.

   Delete
 2. Orang Melayu yang bawa sepanduk sokong Tian Chua memang mudah dibodohkan... sifat orang Melayu... dapat duit sikit lupa diri.

  ReplyDelete
 3. Hoi Babi Tian Chua..sapa SAMSENG?
  Bukan LU BAPAK SEGALA BABI SAMSENG KA...LU LUPA LU PUNYA STATEMENT MAU GULINGKAN KERAJAAN SELEPAS LU PUNYA ANU WAR KENA HUKUMAN 5 TAHUN..SEKARANG LU BAGI TAU SAPA SAMSENG..LU SAMSENG KA POLIS SAMSENG?????
  LU TANYA TERESA KOK DIA PERGI BIKIN REPORT PASAL KES RAGUT , ITU BABI TERESA KOK JUMPA SAPA? JUMPA SAMSENG KA?
  BODOH PUNYA STATEMENT..LU PUNYA OTAK SAMA MACAM OTAK BABI HANYA TAU MAU SONDOL SAJA...PTUIHHH!!!!!! PUNYA BABI TIAN CHUA/ TIAN CHANG...HARI-HARI GUA DOA MALAIKAT PENCABUT NYAWA KASI ANGKAT LU PUNYA NYAWA OOO...GUA DOAKAN LU MAMPOS CEPAT LA BABI TIAN CHUA...mau tambah sikit lagi..LU MEMANG BABI LA TIAN CHUA.

  ReplyDelete
 4. politik memperbodohkan orang menjadi permainan anu war dan dijadikan panduan kepada pengikut2nya. Dan yang paling bikin sakit hati ialah bila mana polis gagal mendakwa mengikut akta berkaitan..

  ReplyDelete
 5. Samseng korakmu tian chua hairan bagaimana ada melayu yg sanggup sokong babi ni

  ReplyDelete
 6. Dia ni bukan ketegeri samsing tetapi "Pengganas"...

  ReplyDelete
 7. Betul tu anon 2.26pm, si PENGGANASBANGKAIBABI ejen Bart-ZIONIS ni patut dah lama MAMPOS; mcm. si puak kitSIAL tu!

  Harapnya POLIS/PERISIK kita jgn. TUNDUK - geledah sekali rumahnya! kalau kat Barat pun, siap dgn tendang pintu dan akan tembak pengganas mcm. KATAK, kalau melawan atau lari waalu tanpa senjata! Apalagi bila PENGGANAS gertak nak bunuh/gulingkan pemimpin!

  Lepas tu si Barat yg. HIPOKRIT asyik melalak mcm. ANJING KURAP psl. "demokrasi.hak asasi" kat Dunia Islam , akan bawa mana-mana pengganas Islam secara RAHSIA kat Diego GarCIA atau Guatanamo - yg. akan disiksa/dibunuh dan dipenjara tanpa perbicaraan sampai bila-bila! Bahkan Barat-ZIONIS/Israel boleh menyerang/menjajah Dunia Islam yg. kaya minyak-gas dgn. membunuh/menyiksa sesuka hati umat Islam secara beramai (Genocide), dan tak pula dihentam si UN-ki Moon BANGSAT tu!

  Jadi si BANGSAT UN /PBB yg. dikuasai Barat-ZIONIS) berani pula nak kutuk Brunei laksana hukum Hudu - maka sudah tiba masanya OIC diPERKUATkan termasuk dgn. ketenteraan PENGAMANnya sendiri (jgn. lagi bergantung kpd. tentera pengaman UN itu) dan supaya Dunia Islam jgn. lagi tunduk pd. mana-mana si PENDATANG/PENJAJAH KAPIRDAJAL yg. pikiaq umat Islam ni KULI depa, termasuk kat Tanah Melayu, pusaka nenek moyang kita dr. sebelum dijajah si KAPIR LAKNAT Barat-ZIONIS dan mana-mana puak pendatang KAPIR yg. dibawa si PENJAJAH buas tu!!

  Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

  ReplyDelete
 8. PEMBETULAN: (perenggan akhir)

  Jadi si BANGSAT UN /PBB (yg. dikuasai Barat-ZIONIS) berani pula nak kutuk Brunei laksana hukum HUDUD - maka sudah tiba masanya OIC diPERKUATkan termasuk dgn. ketenteraan PENGAMANnya sendiri (jgn. lagi bergantung kpd. tentera pengaman UN itu) dan supaya Dunia Islam jgn. lagi tunduk pd. mana-mana si PENDATANG/PENJAJAH KAPIRDAJAL yg. pikiaq umat Islam ni KULI depa, termasuk kat Tanah Melayu, pusaka nenek moyang kita dr. sebelum dijajah si KAPIR LAKNAT Barat-ZIONIS dan mana-mana puak pendatang KAPIR yg. dibawa si PENJAJAH buas tu!!

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
 9. karenah membahasakan polis anjing olih tong chai ni memang sangat menyakit hati rakyat Negara ini. andai dikumpul statement2 dari kempen dan wawancara setan ni untuk diadili maka dia ni dibunuh sahaja kalau di p r china. mungkin ada yang menanya.........kenapa setan ini bolih dibiarkan bermaharajalela mengutuk orang melayu islam dan kepimpinan Negara ini? adakah undang2 terlindung yang memberi hak perlindungan "katalah apa saja' kepada mp?
  pihak bertanggung jawab harus mengeluarkan kenyataan di media (tv sebaiknya) menerangkan kenapa syaitan2 ganas ini tidak bolih atau ' kena tunggu dulu' baru bolih di sabitkan kesalahan. mereka. kerajaan jangan takut. kami rakyat yang setia sedia berjuang dan berkorban demi maruah bangsa dan menegakkan kesucian islam.

  ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.