Tuesday, April 15, 2014

Wardina Kecam Ceramah Ustaz Don Daniyal Dengan Memuatnaik Video Yang Telah Diedit


Wardina atau nama sebenarnya Safiyyah Fadlullah Wilmot, 35, mengecam ceramah Ustaz Don Daniyal dengan memuatnaik video yang telah diedit kerana dikatakan tidak membuat rujukan terlebih dahulu sebelum membuat ceramah.


Menurut Wardina dalam status facebooknya meminta para ulama, ustaz dan mufti di Malaysia supaya menyemak semula isi kandungan ceramah Ustaz Don Daniyal kerana kononnya dikhuatiri menyebarkan maklumat tanpa rujukan yang sahih.

Wardina Safiya merupakan antara 29 individu yang dilantik menjadi ahli Majlis Konsultasi Perpaduan Negara (MKPN) dan pernah mempertikaikan DBKL menyatakan tindakan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang memperuntukkan RM15 juta untuk sambutan tahun baru 2014 adalah membazir.
Perkongsian video yang telah diedit itu menimbulkan pelbagai reaksi daripada kalangan orang ramai sehingga menegur tindakan Wardina mengecam Ustaz Don Daniyal menegur Ustaz Don secara terbuka. 

Mari baca status panjang lebar beliau di facebook.

"Saya bukanlah orang alim. Namum saya menyeru kepada para ulama'..ustaz.. mufti supaya menyemak kembali apa yang diperkatakan oleh Don Daniyal. Minta berdiskusi bersama beliau. Saya risau jika masyarakat kita disogokkan dengan sumber cerita tanpa rujukan. Saya risau ketaksuban kita pada cerita mistik. Agama Islam sudah cukup dengan Quran dan Sunnah... It is an amazing mukjizat on its own. We don't need anything more to strengthen our faith. Our faith is strong with the Quran. 

Saya pohon pada pihak TV Al HIjrah supaya menyemak balik content Ustaz Don. Sudah beberapa kali saya terdengar perkara dan peyampaian yang tidak sahih darinya. Saya sayangkan Ustaz Don dan mereka yang cintakan agama. Namun agama ini perlu hujjah dan dalil, perlu disiplin. Agama Islam bukan agama mistik. Ianya berpadukan dalil Quran dan Sunnah. Wallahualam.
KOMPILASI HADIS PALSU DAN PENDUSTAAN DON DANIYAL...

Mana2 yg sekadar dtg kat wall ni nak ckp :

1.Ini aib
2.Mengumpat
3.Pergi jumpa dulu face to face
4.Ini cela ulama
5.Ini ustaz dh kira bnar

Maka baca dulu riyadhus salihin bab ghibah yg dibenarkan dlm islam

Saya juga tak teragak2 utk BLOCK siapa saja yg berkata 5 benda yg dh pun jadi modal lama...Bab penyelwengan dlm agama ISLAM wajib yg tahu sebarkan...

Please sy akan terus blok siapa yg dtg ke rumah saya buat benda yg dilarang...

Jika ada hujah berikan secara ilmiah bahawa don daniyal ni mmg sedang membawa kebenaran...

Must See sampai habis video ini...

Mohon rakan2 doakan Encik DOn supaya kembali kpd quran dan sunnah bukannya dengan aqal dan hawa nafsu serta ikut kalam tok sheikh yg jauh dgn quran dna sunnah...

Hentikan menyebarkan hadis2 palsu..Takutlah ancaman dari nabi s.a.w apabila berbohong ats nama baginda maka tempatnya di bangku neraka...

Pendustaan ini cukup berat sampai kini DON belum menjawabnya berkenaan hadis mana yg dia sebutkan,dalilnya mana ???

Please hentikan pembohongan kesian pd org ramai yg anda dh tipu mereka mentah2...






Video Yang telah diedit berdurasi selama 19 minit

Sejak akhir-akhir ini Ustaz Don Daniyal menjadi popular dikalangan umat islam dengan menampilkan ceramahnya yang agak santai dan mudah difahami oleh pendengar.

Ceramahnya di TV Alhijrah menjadi popular dan sering diikuti oleh golongan muda dan dewasa.

Walaubagaimanapun Wardina pernah memuji ceramah yang dibuat oleh Ustaz Azhar Idrus yang menampilkan gaya rock dengan gitar.

13 comments:

  1. Dlm kitab kitab yg kita ngaji mmg bnyk kisah kisah yg berunsur israeliyat, dibawa oleh ilmuan ilmuan yahudi dan nasara yg memeluk Islam.
    Sikap kita, diamkan sahaja, jgn dibenarkan dan jgn juga dinafikan. Benar tidaknya, waAllahu'alam. Lbh selamat juga jgn diriwayatkan, atau disambung sambung ke generasi terkemudian.
    Pndgn peribadi saya juga, begitulah sikap yg patut kita ambil terhdp kisah kisah karamah kesufian dan kewalian yg terdpt dlm kitab kitab kita. Golongan ilmuan seharusnya lbh memahami, kerana bg saya periwayatan kisah kisah sedemikian boleh mendtgkan fitnah kpd agama kita, kerana sbhgn kisah kisah sedemikian sukar diterima akal. WaAllahu'alam !

    ReplyDelete
  2. Sorrylah wardina. Elok you yang pi mengaji dulu. You ingat orang lupa siapa you dulu. Sekarang bukan main pandai nak berhujjah pasal agama. You juga kena belajar adil kepada semua orang. Puak yang you sokong, buat sesuatu yang jelas haram pun you sengap. Sedang orang lain yang bukan puak yang you sokong, bukan main you cari jalan nak hentam sedangkan belum jelas salahnya apa yang mereka cakap. Sudahlah tu. Elok you pi berguru dengan Anuwar Ibrahim sajalah.

    ReplyDelete
  3. Sibuk saja si PENJILAT PKRPELIWAT ni! Yg- puak GAYPELIWATPKR tak pula dia hentam! Setakat mana ILMU dia ada nak kutuk ceramah Ustaz Don (yg. menarik ramai anak muda Islam/Melayu - jadi sgt. dibenci MUSUH Islam/Melayu - spt. mereka membenci Ustaz Kazim)! Sedgkan kita ada MUFTI/JAIS/JAKIM/YADIM/MAIS! Esok mungkin dia akan kutuk Ustaz Kazim pula tak?! PI BERAMBOS!

    Sebenaqnya, di Tanah Melayu ini, puak KAPIR GAY/PORNO , Kristian Zionis serta PENYAMAQ Islam PKRPELIWAT/DAPBANGKAI sbg. ejen Illuminati Barat-ZIONIS ini, sedg- mempergunakan sbg. senjata DAJAL mereka, golongan Melayu/Islam LIBERAL/puak GAY, dlm PKR/PAS/UMNO utk. MEROSAKKAN perjuangan amat BERANI Islam/Melayu, terutamanya lawan MUSUH-MUSUH Islam/Melayu [puak Illuminati ditubuhkan dan dikuasai puak ZIONIS yg. ingin menubuhkan Satu K'jaan Dunia (New World Order) - bertuhankan Syaitan, di mana kebebasan individu adalah mutlak]!

    Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

    ReplyDelete
  4. Jika para Nabi dikurnia mukjizat, maka para waliyullah dikurnia karamah. Keluarbiasaan yang memang tidak mungkin dijawab oleh akal manusia semata-mata. Karamah berlaku memang di luar akal pemikiran. Jangan nafikan kelebihan yang Allah kurniakan kepada kepada para Waliyullah. Nak tahu kisah mereka ini, pergi dampingi mereka. Ramai waliyullah di bumi Malaysia ini yang sangat terkenal dengan karamah mereka seperti Tok Kenali, Habib Noh di Singapura dan sebagainya. Jangan anda ukur karamah itu dengan akal semata-mata tanpa rujukan ilmu dari mereka-mereka yang pakar.

    ReplyDelete
  5. Bukan alim tetapi terlalu alim dan terlalu pandai.....

    ReplyDelete
  6. Kat sini pun ada wali.....al anwar al jub.......beri kuasa sesaat jer dia tahu di mana MH 370 berada.Agaknya dia yang atur..........

    ReplyDelete
  7. Hat dok hentam wardina kaw2 tu ada tgk dak video durasi 19 menit tu? Saya tak side mana2 pihak.. Sama level la kalau pakat dok hentam dia tanpa tgk apa punca. Ni cerita bab agama. Bukan bab politik

    ReplyDelete
  8. Kalau nak bagi komen pun janganlah sampai mengaib dan menggelarkan dengan perkataan yg kurang elok. Jaga lidah masing2. Pengkomen pun macam manusia tak bertamadun. Dosa atau kesalahan setiap manusia biarlah mereka sendiri yang tanggung di akhirat nanti...

    ReplyDelete
  9. Janganlah libatkan Wardina dan juga fahaman politiknya. Apa yang dilontarkan olehnya tidaklah salah. Ada perkara yang dia tahu dan kita juga tidak tahu. Kita perlu ambil kira dari sudut positif. Jikalau lah benar yang Ustaz Don menyampaikan cerita tanpa source yang benar. Ataupun menugganakna hadis yang tidak sohih..dan kita pula mempercayainya. Kan dah satu hal. Sebaiknya, biar ustaz don yang tampil kehadapan dan beri penjelasan...

    Tak salah kalau wardina nak menegur..dan kita pula perlu menjadi seorang yang positif..lihat dan dengar penjelasan dari kedua-dua pihak..bukannya judge terus kepada pihak yang menegur. Jangan duk kita ungkit kisah silam wardina. Yang penting dia berhijrah. Sedangkan kita di sini hanya reti kutuk dengan ayat yang kesat tanpa kita sedari iman kita lagi rendah dari wardina. Ilmu tu kan milik Allah. Allah je yang layak menilai umatnya. Bukan kita...

    Wallahualam

    ReplyDelete
  10. bagi saya sendiri teguran wadina itu memang ada kebenarannya. pemeluk islam adalah diwajibkan berpegang kepada alQuraan dan as Sunnah nabi saw. Alquraan jelas sebuah kitab yang bolih dibaca setiap orang. Manakala hadis pula terdiri dari banyak periwayat. dan banyak juga yang mengaku ianya adalah sahih. anehnya hadis2 palsu dan zaif ini masih lagi mendapat tempat dalam pengajian islam di Negara ini. carilah sendiri ugama islam murni dan jangan tertipu dengan indahnya bahasa penghujah tetapi jauh dari kebenaran.


    ReplyDelete
  11. http://www.harianblogger.com/kontroversi-ceramah-ustaz-don-daniyal-ini-jawapan-ustaz-mustaffa-kamal/

    ReplyDelete
  12. OI anon 10.13am & 1.54pm - jadi si PENJILAT PKRPELIWAT ni lebih berilmulah dr. para MUFTI/JAIS/JAKIM/YADIM/MAISJAWI dsbnya, nak menegur Ustaz Don yg. mat berilmu itu?!

    Wah, nampaknya makin ramai si ekoq-ekoq PENGGANASBANGKAIBABI Red Bean yg. ditaja puak SYAITAN Barat-Zionis dan DAPBANGKAIBABI, termasuk MENYAMAQ guna nama Melayu/Islam & bahasa Islam (sebut Kalimah ALLAH lagi), sedg. MENGAMOK mcm. ANJING KURAP GILA!

    Lepas tu puak SYAITAN ni siap nak MENGKAPIRkan umat Islam pula!

    PI MAMPOS lu punya ekoq kat KANDANGDAPBANGKAIBABI yg. BODOH mcm. KERBAU!

    ReplyDelete
  13. Haha.masuk politik pulakkkk

    ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.