Friday, May 2, 2014

“Fuck la Raja, Pergi Jahanam” Biadap Sungguh Peserta Demo GST
Di dalam keghairahan segelintir masyarakat yang menyertai himpunan anti-GST yang diadakan semalam, sekumpulan anak muda yang menggelar diri mereka sebagai ‘Antifa’ telah bertindak di luar batasan apabila mengunakan kebebasan dan hak bersuara dengan menghina dan memaki-hamun institusi Diraja.

Mereka yang berkumpul di hadapan bangunan Menara Maybank, Jalan Tun Perak itu mula berarak ke Dataran Merdeka sekitar jam 3.00 petang semalam sambil melaungkan slongan membantah perlaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

Perarakan yang pada mulanya aman dan terkawal itu, mula bertukar kecoh apabila beberapa ahli dari kumpulan tersebut mula membuat bising dengan menyanyikan beberapa lagu provokasi yang diiringgi dengan alunan muzik.

Keadaan menjadi semakin bingit, apabila ada dikalangan mereka mula menjerit-jerit sambil mengeluarkan kata-kata kesat kepada para pemimpin negara.

Paling memeranjatkan, sejurus selepas menyanyikan lagu kebangsaan Negaraku kata-kata cemuhan telah dilemparkan kepada Yang Dipertuan Agong dan Raja Melayu.

“Fuck la Raja, Pergi Jahanam” jerit mereka petang semalam.

Malah ada dikalangan ahli kumpulan tersebut yang turut meludah apabila lirik ‘Raja Kita Selamat Bertahta’ dinyanyikan kononnya bagi menzahirkan rasa tidak puas hati.

Pengamal undang-undang dan pakar sejarah sebelum ini mengesa agar pihak kerajaan mengenakan hukuman yang berat terhadap mana-mana individu yang didapati bersalah menghina institusi Raja termasuk penjara mandatori.

Menurut Pengarah Pusat Kajian Institusi Raja Malaysia (PKIRM), Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Prof Datuk Dr Ramlah Adam, undang-undang itu perlu digubal dan dikuatkuasakan segera bagi menghentikan penghinaan terhadap Raja atau Sultan.

Malah perkara yang sama turut pernah dibahaskan di dalam Dewan Rakyat tidak lama dahulu, apabila ahli-ahli parlimen dari Barisan Nasional yang mahu mencadangkan agar satu akta khusus diwujudkan untuk mengukuhkan undang-undang sedia ada bagi menghalang mana-mana pihak daripada melakukan sebarang tindakan yang boleh meruntuhkan institusi tertinggi negara itu.


3 comments:

 1. Provokasi di cetuskan untuk bagi mencemarkan perhimpunan aman, secara automatik pihak penganjur yang akan menanggung akibatnya...

  sepatutnya pihak penganjur tangkap mangkuk kurang ajar tu, dengar ceritanya mangkuk tu di upah oleh parti umno...untuk merosakan keharmonian perhimpunan...mereka pengecut..tutup muka..kalau berani sangat..bukak la....

  Selalunya budaya macam ni datangnya dari puak umno...semua rakyat tahu..macam mana perangai penganut umno

  ReplyDelete
 2. perhimpunan itu sendiri merupakan provokasi jahanam parti pembangang sedunia,nak tunjuk pandai tapi sebenarnya membodohkan diri sendiri........macam tu nak jadi pemimpin negara......GAY SAMPAI TUA......GST

  ReplyDelete
 3. Inilah puak GANGSTER SODOM/GENG KONGSI GELAP yg. ditaja DAPBANGKAI/PKRSODOM - nak MENYODOM satu sama lainlah tu, kat perhimpunan tu! Dasar HAIWAN BUAS, si puak SYAITAN! Bala betul kat umat ISLAM kat NEGARA ISLAM kita ni!

  Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

  ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.