Monday, May 12, 2014

Perangai Cina Dengan Sifat Perkauman Semakin Terserlah
Antara yang sering diperkatakan ialah bantuan serta peruntukan daripada kerajaan yang tidak sepatutnya kepada sekolah-sekolah vernakular, terutama sekali membabitkan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina. 

Ini adalah kerana SJKC telah terbukti menjadi duri dalam daging di negara ini dan keengganan mereka untuk menerima Dasar Pelajaran Kebangsaan telah menyebabkan harapan untuk menyaksikan hanya satu aliran pelajaran dilaksanakan di negara ini, terbantut.

Ironinya, berbanding menghapuskan sekolah-sekolah vernakular khususnya SJKC yang telah dikenalpasti sebagai sarang chauvinisme, kerajaan memberikan peruntukan, bantuan modal, bahkan geran kepada Lembaga Pengelola Sekolah terbabit.

Sedangkan pada masa yang sama, Lembaga Pengelola Sekolah pula bertindak membelakangkan segala arahan Kementerian Pelajaran dan membuktikan bahawa mereka memang chauvinist tegar.

Ini yang dibuktikan oleh SJKC Pulau Sebang di Melaka.

Terpampang di pintu masuk sekolah tersebut yang bertulisan Cina yang bermaksud, "KAMI MEMBANTAH GURU YANG TIDAK BERKELAYAKAN BAHASA CINA SEBAGAI GURU PENOLONG KANAN DI SEKOLAH CINA PULAU SEBANG."

SJKC Pulau Sebang adalah sekolah bantuan modal. Isu timbul apabila Jabatan Pelajaran telah menghantar seorang guru yang tidak berkelayakan dalam Bahasa Cina untuk menyandang jawatan Penolong Kanan sekolah tersebut.

Pihak sekolah dan Lembaga Pengelola Sekolah telah membawa perkara itu ke Jabatan Pelajaran dan mendesak agar Jabatan Pelajaran akur dengan tuntutan dan desakan mereka. 

Namun pertemuan tersebut tidak berjaya, memandangkan pegawai di Jabatan Pelajaran yang berkenaan tidak ada.

Sebelum ini, Guru Penolong Kanan 1 adalah seorang Melayu tetapi kini sudah pencen dan pihak Jabatan telah menggantikannya dengan seorang guru Melayu yang akan mula bertugas pada 12 Mei 2014 iaitu hari Isnin.

Ahli Lembaga Pengelola Sekolah bagaimanapun telah mendesak dan menuntut agar Jabatan Pelajaran menghantar seorang Guru Penolong Kanan 1 dari kalangan yang datangnya dari Aliran Cina bagi menggantikan guru Melayu yang telah pencen itu.

Difahamkan KESEMUA AHLI LEMBAGA PENGELOLA SEKOLAH tersebut merupakan penyokong kuat DAP.

Situasi ini jelas menunjukkan dasar-dasar kerajaan terhadap sekolah-sekolah vernakular, sebenarnya adalah silap dan salah. SJKC sememangnya amat mengalu-alukan peruntukan serta bantuan kewangan yang dihulurkan oleh Kerajaan, tetapi kegembiraan mereka setakat itu sahaja. Mereka amat menentang sebarang bentuk yang dilihat boleh menjajah atau menukarkan SJKC kepada sekolah kebangsaan.

Disebabkan itulah, HAMPIR KESEMUA SJKC menjadi penyokong kepada DAP dan menentang kerajaan, sekalipun bantuan kewangan kerajaan disebat. Bahkan mereka menuntut agar SJKC dijadikan dasar pelajaran negara kerana kononnya SJKC menyediakan pendidikan bermutu tinggi di negara ini, sekalipun pada masa yang sama, hampir kesemua pelajar dan bekas pelajar SJKC langsung tidak tahu apa-apa tentang Malaysia dan sejarah negara ini, kecuali tentang Cina dan China. 

8 comments:

 1. Sepatutnya kerajaan bertegas seperti indonesia dan thailand . Hanya satu bahasa. Pr mahu dikekalkan perlembagaan. Bagus. Guna bahasa kebangsaan sahaja.
  Bagi bantuan kat depa pun tak guna. Sebab depa pembangkang. Jadi bagi depa melingkup. Jangan peduli. Sebab ini hak pemerintah.

  ReplyDelete
 2. KEMANA PERGI AKTA BAHASA KEBANGSAAN.
  KENAPA PERLEMBAGAAN DIABAIKAN ?

  ReplyDelete
 3. Kelemahan Kerajaan sering terserlah apabila timbul isu2 begini.Nampak sangat,Kerajaan tak tahu apa2...

  ReplyDelete
 4. Da cakap lama daaaahh..sekolah cina ni sarang pembiakan DAPigs...jgn bagi satu sen pun kat diorang ni..tapi demi undi cina yang amat sikit..Najib bagi jugaaakk..Najib ni langsung tak sedar diri..Melayu yang bayak bg undi dia buat tak layan tapi kaum cina bangsat ni dijaga macam anak sendiri..Najib ni mak bapak dia keturunan cina gak keerr..

  ReplyDelete
 5. kerajaan melayu masih lgi x faham pemainan cina..makin teruk melayu kena tapi kerajaan masih saying kt cina lg..

  ReplyDelete
 6. Bukan main lagi puak KAPIRDAJAL DAPBANGKAIBABI/PKRSODOM nak pertahankan sekolah BANGSA Cina dan sekolah BANGSA India (Tamil)! Dasar si PENDATANG CINA RASIS PENAKUT - dgn. umat Islam/Melayu saja tunjuk berani!

  Tapi bukan main galak nak hapuskan identiti, sejarah dan hak kaum BUMIPUTERA Islam/Melayu! Memang bangsat kejadah bangsa PENCEROBOH KAPIRDAJAL RASIS ini yg. asalnya dibawa si PENJAJAH KAPIR LAKNAT British-ZIONIS!

  Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN ISLAM/umatnya, Kesultanan Melayu, Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

  ReplyDelete
 7. Sekolah jenis kebangsaan mesti ditutup...

  ReplyDelete
 8. Dicadangkan perkasa di daftar kan sebagai pertubuhan politik dan memasuki pru 14...Melayu mesti sokong perkasa mengantikan UMNO yang semakin lemahdari kehari dengan pemimpinnya yang bersikap bacul.

  ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.