Thursday, May 8, 2014

Sah Abdul Razif Ambilalih Sebagai MB Terengganu Yang BaruHampir pasti bahawa Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seberang Takir, Datuk Abdul Razif Abdul Rahman akan menjadi Menteri Besar Terengganu yang baharu.

Beberapa sumber memberitahu bahawa Abdul Razif, yang juga anggota exco, diminta untuk bersiap sedia untuk menerima surat pelantikan daripada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada bila-bila masa sahaja.

Mereka berkata, arahan untuk Abdul Razif supaya bersiap sedia bermakna bahawa beliau harus berada di Kuala Lumpur untuk menerima surat itu.

Abdul Razif berada di Kuala Terengganu untuk menghadiri mesyuarat exco mingguan pada Rabu semalam.

"Beliau berlepas ke Kuala Lumpur pada sebelah petang selepas menerima panggilan dari Putrajaya pada malam Selasa meminta beliau supaya berada di Kuala Lumpur hari ini (Khamis)," tambah sumber itu.

Perubahan mengenai jawatan Menteri Besar di Terengganu itu timbul selepas Ahmad menandatangani surat persetujuan bahawa beliau akan memegang jawatan itu hanya selama setahun selepas Barisan Nasional (BN) menang tipis pada pilihan raya umum yang lepas.

BN hanya memenangi 17 kerusi negeri manakala 15 kerusi dimenangi Pakatan Rakyat manakala ia berjaya memenangi separuh daripada lapan kerusi Parlimen.

Najib telah memberikan Ahmad tempoh penangguhan selama setahun selepas pilihan raya kerana beliau mahu pemimpin Terengganu yang mempunyai keperibadian yang bersesuaian untuk bersama dengan rakyat.

Sumber Putrajaya memberitahu bahawa Ahmad menandatangani surat itu kira-kira dua minggu selepas pilihan raya umum pada 5 Mei tahun lalu.

Surat itu, yang hanya sepanjang dua perenggan, menyatakan bahawa Ahmad akan meletak jawatan sebagai Menteri Besar dan Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri Selepas setahun dan pada tarikh yang akan ditentukan oleh Najib.

Sumber di Terengganu berkata, di kalangan para anggota exco dan pegawai kanan amat merasakan bahawa akan terdapat Menteri Besar baharu tidak lama lagi.

Ia begitu kuat bahawa mereka percaya bahawa Ahmad telah mempengerusikan mesyuarat exco terakhir pada Khamis hari ini.

Ketika ditemui pemberita, Ahmad memberikan jawapan dua perkataan beliau: "Tiada komen."

Bagaimanapun, mereka yang biasa dengan bahasa badan Ahmad berkata, "tiada komen " itu merupakan jawapan sebenarnya yang bermakna beliau tidak menafikan apa-apa.

"Beliau cuba yang terbaik untuk menerima keadaan yang tidak dapat dielakkan. Lagipun, tidak ada MB secara terbuka akan mengesahkan bahawa beliau bakal melepaskan jawatan itu dalam pertengahan penggalnya," kata sumber.

3 comments:

 1. Di Terengganu, perlantikan MB adalah dibawah kuasa Sultan bukan kuasa PM. Hanya dengan perkenan Sultan pertukaran ini boleh berlaku. Ada surat watikah dari PM sekalipun tak akan dpt buat apa2 jika Sultan tak setuju. Tak percaya, cubalah tanya Dato' Deris.

  ReplyDelete
 2. Kesian.. nak kata apa pun x tau dah
  Dpt MB baguih, dah kena turun
  Lain la KM melal yg kiri kanan ada kaki judi.. smpi dipanggil idlis halta kalun !!

  Hrp2 MB Kelantan akan terus pegang jawatan. Mana tau kot mat sabu n mahfus p kacau. Payah ada syiah ni

  ReplyDelete
 3. Ahmad said telah tanda tangan surat mempersetujui beliu meletak jawatan selepas setahun menyandang jawatan MB terangganu.
  Itu keputusan diri Ahmad sendiri. Jangan pertikaikan soal jawatan MB lagi. Tambahan pula badan UMNO terangganu sendiri tidak pernah(?) membuat usul untuk mengekalkan Ahmad memegang jawatan MB disandangnya. Dengan hati terbuka Ahmad harus berundur dan kembali menjadi adun.
  Kalau Ahmad dipandang sebagai orang bijak dan memiliki kebolihan untuk mengeluarkan idea2 bernas memajukan terangganu maka beliu mesti terus diberi penghormatan menjadi exco kanan terangganu. Sekurang2nya beliu merasa diri beliu masih diperlukan dan sudah tentu beliu sanggup bekerjasama merancang ajenda2 untuk memajukan terangganu itu.

  ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.