Thursday, May 8, 2014

Setelah Sekian Lama MCA Menang Atas Tiket Orang Melayu Kini Mahu Keluar BN


Parti komponen Barisan Nasional (BN), MCA akan mengkaji kedudukan mereka dalam gabungan tersebut jika UMNO menyokong pelaksanaan hudud di Kelantan, kata Timbalan Presiden MCA, Datuk Dr Wee Ka Siong.

Ka Siong berkata MCA kekal dengan pendiriannya untuk mempertahankan perlembagaan negara seperti mana tindakan mereka mempertahankan kontrak sosial yang telah dipersetujui ketika negara mencapai kemerdekaan.

"Kalau perkara tersebut berlaku, sudah tiba masanya kita bincang kedudukan kita dalam Barisan Nasional," katanya ketika menjadi ahli panel Wacana Sinar Harian yang bertajuk, "Hudud: Bersediakah Kita" di Auditorium Sultan Muhammad ke V, Bangunan Karangkarf, di sini, pada Rabu.

Bekas Timbalan Menteri Pelajaran itu juga berkata, MCA tidak pernah menolak Islam tetapi pihaknya mempertikaikan hukum hudud yang cuba dibawa oleh PAS.

"Itu pandangan MCA yang amat jelas, kita bukan anti Islam atau menolak Islam, cuma macam saya, saya tidak percaya dengan hukum hudud PAS," katanya.
MCA sepatutnya berterima kasih kepada umno dan orang Melayu yang selama ini membenarkan mereka menjadi rakan bersama dalam pentadbiran kerajaan.

Kemenangan MCA dalam semua Dun dan Parlimen juga dipengaruhi oleh pengundi Melayu bukannya pengundi cina. BN memberi ruang kepada MCA untuk menang dikawasan majoriti Melayu.

Sejak tahun 1955 MCA telah menumpang tuah 90% orang Melayu ketika itu dari 52 kerusi 17 diperuntukkan kepada MCA.

MCA sepatutnya lebih menghormati orang Melayu bukannya bertindak seperti parti cauvinist DAP.

5 comments:

 1. Nak merayu Cinabeng MCA tu balik dengan ugutan ke? Bodoh Dan bangang cara tu.

  Mai bawah seguni RM, Dan pasti korner baring punya.

  Kat Sabah Dan Sarawak tu, kena bawa lori muat penuh dgn RM.

  Menang sorak, kampung tergadai. PAS dah berjaya hancur kan BN sebelum PRU ke-14 pun.

  Impian Anwar dah semakin tercapai jadi PM.

  ReplyDelete

 2. Thanks, we appreciate your articles. Good day! DB Product Review

  ReplyDelete
 3. MCA sudah tidak mewakili kaum cina lagi apabila hampir keseluruhan ahlinya memihak pada Dap pada pru13. Kalau ada dlam Bn pun hanya menjadi liabiliti, baik tk ada lagi baik. Orang Melayu dah jemu dgn pengkhianatan kaum cina.-zainol_56

  ReplyDelete
 4. Kalau si PENDATANG KAPIRDAJAL-MCADALANG-DUA-MUKA ni dah benci sgt. kat ISLAM/umatnya, baik MAMPOS dr. Alam Melayu, pusaka nenek moyang kita dr. sebelum dijajah si KAPIR LAKNAT Barat-ZIONIS dan mana-mana puak pendatang KAPIR yg. asalnya dibawa si PENJAJAH buas tu!!

  Maka, SYUKUR ALHAMDULILLAH dan SETUJU dgn. kenyataan dan KEBERANIAN Abdullah Zaik/ISMA mempertahankan Hudud, serta sejarah dan hak umat Islam!

  Apa KEJADAHNya kita BUMIPUTERA Islam/Melayu asyik diGERTAK oleh PENDATANG KAPIRDAJAL sampai tak boleh bersuara nak mempertahankan SEJARAH dan HAK kita sbg. ORANG ASAL di ALAM MELAYU ISLAM ini! Memang si PENDATANG KAPIR yg. asalnya dibawa PENJAJAH British-ZIONIS laknat, bukan dijemput kita tetapi diPAKSA ke atas kita! Termasuk sampai berjuta diberi kerakyatan dgn. mudah sebg. syarat KEMERDEKAAN Tanah Melayu, PUSAKA nenek moyang berzaman kita dr. sebelum dijajah si KAPIRDAJAL British-ZIONIS itu!
  Dan rejim PENDATANG Cina PAP yg. ditaja MOSSAD-CIA-MI6, untuk tawan Temasik dari TANAH MELAYU kita ini; juga telah beri kerakyatan dgn kpd jutaan imigran yang bukan pekerja/pelarian pun, dari bukan Islam Cina dan Kristian untuk MENGECILKAN terus jumlah dan MENINDAS umat Islam/BUMIPUTERA Melayu, juga dibela oleh sekutu kuatnya, si Barat-Israel. Bahkan polisi mengambil jutaan imigran bukan Islam ke Singapura, ini ditiru dari Israel - sekutu kuat rejim penjajah Cina ini - lihat di http://rainbowoftruth.blogspot.com/2009/09/singapore-israel-love-affair.html, THE SINGAPORE ISRAEL LOVE AFFAIR, Wednesday, September 2, 2009!

  Kalau kat Barat pun, BUMIPUTERA Native Americans/Canadian First Nation peoples/Australian Aboriginals, sering bersuara dgn. bebas utk. MENGHENTAM puak PENJAJAH/PENDATANG yg. KURANG AJAQ pd. mereka, dan kaum BUMIPUTERA malang ini tidak pernah melupakan sejarah penjajahan si Barat-ZIONIS!

  Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN ISLAM/umatnya, Kesultanan Melayu, Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

  ReplyDelete
 5. Bekas presiden MCA pernah mengalahkan HERO Melayu 13 Mei sbb ketika itu dia 46 Jadi jgn cakap tentang Melayu dan Cina Uncle SAM pun ucap terima kasih kepada melayu masa menang tetepi bila kalah dia tahu Melayu dah tak sokong dia

  ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.