Tuesday, May 13, 2014

Tak Boleh Ke Umno Tunggu Selepas Tarikh 17 Mei Kalau Nak Pecat Pun


Tindakan bekas Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said keluar dari UMNO dibuat kerana permintaannya untuk meletak jawatan selepas melangsungkan majlis kenduri anaknya 17 Mei ini tidak dibenarkan.

Sebelum itu Ahmad Said dikatakan telah diarahkan berbuat demikian secepat yang mungkin kerana bakal MB baru telah berada di Putrajaya dan sudah mendapat watikah pelantikan jawatan menteri besar.

Ahmad Said  dikatakan telah memohon kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menangguhkan pertukaran itu namun ditolak atas alasan ia perkara peribadi.

"Tak cukup ke apa yang sudah saya lakukan selama 5 tahun berkhidmat sebagai Menteri Besar?

"Saya minta tangguh bukan tak mahu tetapi tunggu hingga majlis anak saya selesai" katanya dalam nada tersekat-sekat.

Tambah Ahmad Said lagi pertukaran jawatan beliau telah diarahkan oleh Najib sendiri.

"Kalau sudah tidak mahu saya lagi, saya keluarlah daripada UMNO, InsyaAllah lepas ini tidak akan ada lagi kerajaan" katanya.

Kedudukan kerusi Dewan Undangan Negeri Terengganu ketika ini adalah 15 kerusi Barisan Nasional, 15 lagi Pakatan Rakyat dan dua Bebas selepas Ahmad Said dan ADUN Ajil, Ghazali Taib bertindak keluar parti beberapa jam selepas perletakan jawatan Ahmad Said sebagai Menteri Besar.

Menurut Ahmad Said dia tidak pasti adakah akan ada lagi ADUN mengikut jejak langkahnya bertindak keluar parti.

Ditanya adakah sudah ada mana-mana pihak yang menghimpit beliau untuk menyokong sama ada BN atau PR memandangkan beliau kini ADUN Bebas,

"Belum ada lagi mana-mana pihak yang datang jumpa saya menyertai mereka".


Persoalannya kenapa umno tidak sabar untuk memecat Mat Said? Tak kan tak boleh tunggu 4 hari saja lagi.....Malangnya umno memilih untuk memalukan Mat Said kemudian tuduh Mat Said pengkhianat parti.

4 comments:

  1. Najib aka Ah Jib Gor cukup bertoleransi bila berurusan dengan bapak cinabeng tapi dengan sama2 rakan melayu langsung tak bagi muka. Nah.. sekarang Mat Said bagi buah keras pada kepimpinan UMNO dengan keluar parti diikuti beberapa rakan lain.

    Kesetiaan pada parti tidak bermakna lagi pada Mat Said. Padan muka kau ahjibgor...

    ReplyDelete
  2. Walaupun ada perjanjian antara ahmad said dgn najib utk tempoh menjadi MB Terengganu, apakah perjanjian seperti itu benar-benar mengikat kedua-dua pihak sehingga najib mesti mematuhinya at whaever price? Apakah isi perjanjian itu menjadi begitu rahsia hingga ahli UMNO Terengganu tiada hak utk mengetahuinya dan mengapa perjanjian seperti itu perlu di adakan hanya dengan ahmada said dan tidak kepada najib sendiri? Apakah hilang sudah kebijaksanaan dan kesabaran najib hingga rayuan ahmad said agar pertukaran beliau di tangguhkan selama 1 - 2 minggu lagi. Apa urgency yg wajar utk najib menolak rayuan ahmad said??? najib seperti biasa akan membisu dan buat tak tahu apabila sesuatu isu mengenai beliau secara langsung dan berpura-pura tidak tahu. Kalau beliau jawab pun mwngambil masa yg lama selepas kerosakan telah berlaku. Insiden ahmad said mencabar integriti najib ....apakah beliau pemimpin "walking the talk" ataupun ungkapan mendengar nadi rakyat hanya retorik semata-mata sama seperti beliau bercakap ttg "winable candidate" tapi beliau sendiri meletakkan calon pegawai-pegawainya yg bukan winnable candidate. Sehingga kini dosa najib dlm hal tersebut tidak terampun. Ingatlah, UMNO lebih penting dari najib.

    ReplyDelete
  3. Tak patut betul pemimpin ISLAM/Melayu yg. berjiwa rakyat spt. YB DS Ahmad Said diHINA sampai sebegini! Dan tak bermakna kalau kita sayang UMNO, kita harus ikut cakap pemimpin mcm. LEMBU bodoh - apalagi kalau pemimpin yg. LIBERAL PENGKHIANAT! Mcm. YAB Ayahanda Tun, tak semua yg. beliau cakap termasuk bila beliau mengutuk ISMA, kita harus setuju, tetapi TIDAK bermakna kita benci dgn. beliau, yg. banyak JASA pd. umat Islam/Melayu.

    Nampaknya makin ramai si pemimpin Islam/Melayu BONGKAK dlm. UMNO, yg. tak pernah hidup susah, di suap sudu 'emas' dr. lahir - takkan dengaq cakap rakyat miskin dan tertindas terutamanya umat Islam/Melayu! Tahu nak cakap psl. jadi negara maju dan pelaburan berlambak dr. si KAPIRDAJAL Barat-ZIONIS, termasuk nak masuk TPPA (yg. sebenaqnya ejen tempatan utama si Barat-ZIONIS ini ialah dr. si KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM), sedgkan maruah dan hak agama, bangsa dan negara, serta TANAH PUSAKA nenek moyang Islam/Melayu kita terus TERGADAI! Maklumlah si puak Islam/Melayu LIBERAL, samada dlm. PAS/UMNO/PKR kan makin ramai dan asyik nak JILAT kasut si PENDATANG/PENCEROBOH KAPIRDAJAL RASIS mcm. hamba abdi!

    Memang BALAnya buat umat ISLAM/Melayu kalau Terengganu jatuh kat PRJAHANAM – ini bukan psl PAS sebab PAS adalah KULI si KAPIRDAJALDAPBANGKAI/PKRSODOM; sampai takut nak laksana Hukum Hudud ALLAH SWT!

    Sedih betul –YB DS Ahmad Said dianiaya sebegini; bahkan majlis perkahwinan anaknya yg. begitu penting (pd. setiap ibubapa- apalagi pemimpin ISLAM/Melayu/UMNO yg. BERJASA begini), dicemarkan dan dianggap begitu remeh!
    Dahlah tu dilapurkan di Utusan:

    ….ADUN Pengkalan Berangan, A. Latiff Awang turut menyatakan berdiri teguh sebagai ahli UMNO dan tidak akan sesekali meninggalkan parti keramat itu yang sudah menjadi asas perjuangannya dari dulu, kini dan selamanya.

    Anggota Exco kerajaan negeri itu menyatakan rasa sedih dan kesal
    dengan peristiwa yang tak sepatutnya berlaku di negeri ini sekarang.

    ``Saya amat kesal kerana kebanyakan wakil rakyat Barisan Nasional (BN) dan Ketua UMNO Bahagian tidak pernah diajak berbincang oleh mana-mana pemimpin tertinggi parti dalam hal pertukaran Menteri Besar,'' ujarnya.

    (di http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20140513/po_24/3-ADUN-BN-nyatakan-pendirian , 3 ADUN BN nyatakan pendirian)

    Aku harap hal ini TIDAK berkaitan dgn. cadangan YB DS Ahmad Said nak melaksanakan Hukum Hudud kat Terengganu kalau Kelantan mengamalkan Hukum Hudud, dan juga kerana DS Ahmad Said, nak mengamalkan pelancongan berdasarkan ISLAM di Tasik Kenyir - di mana satu dr. air terjunnya hanya utk. kaum wanita!

    Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN ISLAM/umatnya, Kesultanan Melayu, Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

    ReplyDelete
  4. Sekrg. ada pembodek YAB PM nak HINA lagi YB DS Ahamad Said, tuduh beliau senagaja buat dua kenduri kahwin -kononnya sengaja nak perkenakan YAB PM! Baik mereka lihat jawapan BERNAS ni - yg. jawab FITNAH jahanam tu!

    Lihat di http://khairulryezal.blogspot.com/2014/05/majlis-persandingan-anak-perempuan.html , 3 Majlis Persandingan Anak Perempuan Ahmad Said Pada 10 Mei Dan Sultan Mizan Tepung Tawar - Drama Apakah Ini?, May 13, 2014:

    Anonymous said...

    Drama yg cuba diputarbelitkan pengampu najib...dan macai barua di pwtc..apa salahny mat said buat 10hb dan 17hb?najib buat majlis anak dia lagi grand...klu kita lihat...majlis 10hb tu dihadiri oleh baginda Sultan...sudah tentu majlis dibuat dgn dihadiri oleh vip2 dan dibuat di KT....majlis 17hb dibuat dikemaman...klu kita lihat betul kad undangan tersebut adalah utk majlis kesyukuran..utk makluman..dipantai timur walimatul urus dan majlis kesyukuran membawa pengertian berbeza....klu kad jemputan ditulis walimatulurus...para jemputan boleh memberi salam keruk) spt di n (sumbangan bentuk RM) spt di negeri lain...tetapi ku kad menyatakan majlis kesyukuran..tuan rumah berhajat mengadakan kenduri kesyukuran dan tidak akan menerima sebrg bentuk sumbangan wang..biasa tetamu akan membawa brg spt tepung,gula, biskut dll...atau hadiah yg diberikan kpd pengantin..justeru tak salah mat said mengadakan majlis di kemaman pd 17hb tersebut yg jemputannya terdiri dr org2 kemaman terutama pengundi dan org kg beliau...mgkn sbb tu yg mat said terasa sgt sbb majlis tu utk meraikan masyarakat setempat..dia pun mungkin nak meraikan masyrakat setempat kal terakhir sbg mb..perkara ni yg najib dan pencacai di pwtc susah sgt nak paham..

    Tuesday, May 13, 2014 10:40:00 PM

    ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.