Friday, June 13, 2014

Gara-gara Piala Dunia KJ Minta MC Daripada PM Tapi Ditolak


Gara-gara demam Piala Dunia FIFA 2014, Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin dilihat memuat naik status di Twitter miliknya,@Khairykj yang disifatkan sedang mencuba nasib dan bergurau memohon cuti daripada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Khairy yang digambarkan dalam keadaan demam panas dan mengalami sakit-sakit badan memohon maaf kerana tidak berupaya untuk bekerja pada hari ini serta akan memberikan surat pengesahan sakit (MC) kepada Najib di laman twitter, @NajibRazak.

“@NajibRazak Boss, Saya demam panas, badan sakit tak boleh bangun sejak semalam. Maaf tak dpt kerja hari ni, esok hantar slip MC #CubaNasib”, tulisnya di laman mikro tersebut.
Status yang dimuat naik oleh Khairy yang juga merupakan Ketua Pemuda UMNO telah mendapat komen dan respons daripada para pengikutnya (followers) di Twitter.

Status yang dianggap mempunyai unsur jenaka itu telah mendapat retweet sebanyak 4080 ribu dan favorites sebanyak 1398 ribu.

Malah yang paling menarik sekali apabila Perdana Menteri Dato Seri Mohd Najib memberi jawapan dengan segera iaitu "MC Ditolak kena Mai juga kerja jangan banyak alasan", ini menampakkan kemesraan yang terjalin antara Dato Seri Najib dengan menteri kabinetnya.

Dalam pada itu, kehangatan perlawanan bola sepak dunia terus dirasai apabila Piala Dunia 2014 membuka tirai dengan aksi pembukaan antara Brazil dan Croatia di Arena Corinthians jam 4 pagi tadi.

Bagi kempen Piala Dunia 2014 malam tadi, Brazil berjaya membenam Croatia, 3-1, pada pertemuan pembukaan Kumpulan A.

Piala Dunia 2014 bakal menyaksikan 32 negara berentap merebut gelaran juara bermula 12 Jun hingga 13 Julai nanti.

3 comments:

 1. si bangsat LIBERAL mcm KJ ni yang org UMNO dok angkat!!kita tak lupa apa budak tingkat 4 buat masa zaman tun dol!! pengkhianat dan penghancur parti!!

  ipohmarley

  ReplyDelete
 2. Bah. Pertama:

  PADAN MUKA si mamat-kari ni!

  Baru saja si PENYIBUK-sini-sana- si mamat-kari-LIBERAL, begitu galak disyaki nak jatuhkan kuasa Mahkamah Syariah/MAIN dgn. MENGHENTAM KPN! Lihat di http://paneh.blogspot.com/2014/06/kj-nak-hapuskan-kuasa-mahkamah-syariah.html , KJ nak hapuskan kuasa Mahkamah Syariah?!, Coretan: paneh, June 12, 2014!

  Sekrg. si mamat-kari-PENYIBUK ni yg. pikiaq dia dah dilantik sbg. PM kot; nak menyibuk pula dgn. MEMANIPULASI dgn. begitu licik, kajian UM yg. mendapati bangsa BUMIPUTERA didiskriminasi oleh majikan PENDATANG CINARASIS!

  Si mamat-kari ini disyaki nak PUTAR-BELIT kajian ini, utk. MENGHAPUSkan terus pula kuasa EKSEKUTIF DYMM YDPA/Kesultanan Melayu yg. melindungi ISLAM/umatnya, dan dlm. mempertahankan hak keistimewaan Bumiputera (termasuk kuota pekerja Bumiputera), mengikut Perlembagaan Persekutuan - Perkara-Perkara 3(1), 37 (1), 153 dan banyak lagi; yg. ada di antara kuasa ini sebenaqnya berlansungan dr. sebelum PENJAJAHAN British-ZIONIS laknat lagi! KEBENARAN ini sebenaqnya mahu diSEMBUNYIkan oleh loyar-loyar-LONGKANG si KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM – seolah Perlembagaan Persekutuan hanya berasaskan undg-undg si KAPIRDAJAL Barat-ZIONIS secara mutlak, terutamanya dari Parlimen British-ZIONIS (Westminster system)!

  Sedangkan lihat artikel BERNAS tentang kuasa EKSEKUTIF Kesultanan Melayu mempertahankan ISLAM/umatnya di - https://akarimomar.wordpress.com/tag/perlembagaan-persekutuan/ , Hijrah Minda: Agenda Transformasi Islam, Haji Mahamad Naser bin Disa[1], 7 April, 2012; slam Agama Negara: Undang-undang Tertinggi Negara!

  Dan lihat kuasa EKSEKUTIF DYMM YDPA melindungi hak keistimewaan Bumiputera ISLAM/Melayu dan Bumiputera lain, termasuk dlm. pekerjaan, pendidikan, biasiswa dsbnya, di - http://zanas.wordpress.com/kembalikan-kekuatan-orang-melayu-62-tahun-yang-lalu/artikel-153-perlembagaan-malaysia/ :

  Artikel 153 Perlembagaan Malaysia:

  Artikel 153 Perlembagaan Malaysia memberikan tanggungjawab kepada Yang di-Pertuan Agong menjaga hak keistimewaan orang Melayu dan penduduk asal Malaysia, secara kumpulannya dirujuk sebagai Bumiputera. Artikel mengspesifikkan bagaimana kerajaan pusat melindungi kepentingan kumpulan-kumpulan ini dengan mendirikan kuota kemasukan ke dalam perkhidmatan awam, biasiswa dan pendidikan awam. Ia juga biasanya dianggap sebagai sebahagian daripada sosial kontrak, dan biasanya dikatakan sebagai pertahanan legal bagi ketuanan Melayu — kepercayaan orang Melayu bahawa mereka adalah penduduk asal Malaysia.

  Berikut adalah penyataan penuh Artikel 153 Perlembagaan Malaysia.

  Perkara 153. Perizaban kuota berkenaan dengan perkhidmatan, permit, dsb. bagi orang Melayu dan anak negeri mana-mana antara Negeri Sabah dan Sarawak.

  (1) Menjadi tanggungjawab Yang di-Pertuan Agong untuk melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan anak negeri mana-mana antara Negeri Sabah dan Sarawak dan kepentingan sah kaum-kaum lain mengikut peruntukan Perkara ini……

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
 3. Bah. Kedua:

  Dan lihat bagaimana liciknya si PENYIBUK-mamat-kari nak pertahankan undg-undg si KAPIR Barat-ZIONIS melalui hak asasi ‘KESAMAAN‘ dlm. pekerjaan swasta dan awam, disyaki juga nak MENGHAPUSkan terus hak keistimewaan BUMIPUTERA yg. termasuk kuota istimewa pekerja BUMIPUTERA seperti Perkara 153 Perlembagaan Malaysia tersebut. Sepatutnya kajian UM itu digunakan utk. memastikan Perkara 153 tidak diJAHANAMKan si PENDATANG KAPIRDAJAL RASIS; bukan diselesaikan melalui hak asasi 'KESAMAAN' Barat-ZIONIS! Bahkan Perlembagaan Persekutuan pada perkara 38 (5) menyatakan dengan jelas perkara berikut :(5) Majlis Raja-Raja hendaklah dirundingi sebelum dibuat apa-apa perubahan tentang dasar yang menyentuh tindakan pentadbiran di bawah Perkara 153"! Jadi JGN. si mamat-kari ni nak tunjuk TERA dia, tak tentu pasal!

  Lihat di -
  http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140613/dn_23/Tangani-isu-ambil-pekerja-ikut-kaum ,Tangani isu ambil pekerja ikut kaum, Oleh FAZRINA AYU RADUIAN:

  SHAH ALAM 12 Jun - Langkah yang komprehensif perlu diambil bagi menangani isu diskriminasi pengambilan pekerja berdasarkan kaum di negara ini, kata Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin.

  Beliau berkata, satu perbincangan di peringkat undang-undang akan dipertimbangkan dengan mengambil kira pelbagai aspek meliputi perpaduan nasional dan sudut ekonomi

  "Ada sesetengah negara mempunyai akta untuk melindungi hak sama rata pekerja dan tidak membenarkan diskriminasi terhadap latar belakang kaum daripada berlaku.

  "Ini adalah salah satu contoh yang mungkin boleh dipertimbangkan dan kerajaan perlu mempertimbangkan untuk menggubal undang-undang kesamarataan pekerjaan," katanya.
  Beliau berkata demikian ketika sidang akhbar selepas menghadiri sambutan 30 tahun Pusat Latihan Perintis Mercedes-Benz Malaysia di Glenmarie, di sini hari ini.
  Yang turut hadir Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Mercedes- Benz Malaysia, Roland Folger dan Timbalan Presiden Jualan, Michael Moh.

  Beliau mengulas mengenai kajian yang dibuat oleh pensyarah kanan, Dr. Lee Hwok Aun dan Dr. Muhammed Abdul Khalid dari Jabatan Pengajian Pembangunan, Universiti Malaya selama tiga tahun untuk mengetahui sama ada panggilan untuk temu duga calon berdasarkan kualiti kelayakan atau berdasarkan kaum.

  Kajian tersebut mendapati kedudukan kaum calon lebih diambil kira berbanding kualiti kelayakan bagi mendapatkan pekerjaan dalam syarikat dimiliki kaum Cina dan syarikat antarabangsa yang pengurusan tertinggi dipegang kaum Cina di negara ini.

  Khairy berkata, kajian itu perlu dipandang serius kerana ia menunjukkan ada trend diskriminasi dalam kalangan sektor swasta terhadap pemohon kerja berdasarkan latar belakang kaum.

  "Perkara ini telah saya bangkitkan dalam ucapan perbahasan dasar di Perhimpunan Agung UMNO lalu, sebagai kebimbangan dan jika kajian itu betul maka perlu kita tangani masalah ini dengan segera.
  "Selain itu, diskriminasi ini bukan sahaja perlu dilihat dalam sektor swasta malah dalam sektor kerajaan agar hak sama rata dapat dilaksanakan dengan baik," katanya.

  Dalam pada itu, Khairy berharap agar Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) dapat berkerjasama dengan Mercedes-Benz supaya dapat memberi nilai tambah kepada institusi latihan awam itu.
  "Saya berharap kerjasama ini akan membantu memberi pengalaman kerja kepada pelatih, memperbaiki modul yang sedia ada dan nasihat daripada syarikat automotif yang mempunyai nama dan berpengalaman ini.

  "Usaha ini harus dibuat agar dapat memperbaiki modul yang ditawarkan di IKBN dan institusi latihan awam agar menepati keperluan industri di masa depan," katanya.

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.