Friday, June 6, 2014

Majlis Peguam Berpakat Dengan MPKN Buat Draf Undang-Undang Baru Mirip Kepada Hak Kesamarataan


Tiga draf undang-undang yang melibatkan akta baharu yang bakal menggantikan Akta Hasutan 1948 mampu mengenepikan beberapa perkara penting di dalam Perlembagaan Persekutuan yang selama ini menjadi asas pembinaan negara serta keharmonian kaum dan agama di Malaysia.

Pengerusi Biro Perundangan dan Perlembagaan Majlis Perundingan Melayu (MPM), Tan Sri Abd. Aziz Abd. Rahman berkata, draf-draf tersebut adalah Rang Undang-Undang Harmoni Nasional, Rang Undang-Undang Perpaduan Nasional dan Rang Undang-Undang Suruhanjaya Perpaduan dan Integrasi Nasional kini sedang dikaji oleh Pejabat Peguam Negara.

Menurutnya, kandungan awal ketiga-tiga draf tersebut lebih menumpukan pada niat menjulang hak kesamarataan menurut Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan namun gagal merujuk kepada fasal-fasal utama yang lain khususnya yang melibatkan Islam sebagai agama persekutuan seperti yang termaktub di dalam Perkara 3(1) dan Perkara 37(1), kedaulatan raja dan sultan dalam memelihara hak keistimewaan orang Melayu.

"Ketiga-tiga draf yang dikemukakan tersebut dikatakan telah menghakis hak perkara-perkara asas negara contohnya apabila berlaku pemingggiran prinsip diskriminasi positif yang merupakan satu pengecualian kepada Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan itu sendiri," ujarnya pada sidang akhbar yang dihadiri ramai ahli-ahli NGO Melayu dan ahli-ahli MPM di sini hari ini.

Menurut, Abd. Aziz, draf undang-undang tersebut juga telah mengenepikan kedaulatan negeri-negeri di Malaysia dalam pelbagai aspek kerana terpaksa tunduk kepada prinsip kesamarataan yang terlalu liberal dan umum yang dipegang oleh penggubal.

“Ia juga mengenepikan kedudukan agama Islam dalam sesebuah negeri yang mana ianya tidak pernah diganggu oleh sesiapa pun sebelum ini termasuklah British dan kerajaan Persekutuan.

"Pihak yang mencadangkan draf tersebut perlu menjawab persoalan ramai berhubung kaedah penggubalannya yang bertentangan dengan norma-norma penggubalan undang-undang negara. 

Kami mendapati penggubal yang terlibat adalah Majlis Peguam yang mana pihak tersebut telah memberi cadangan kepada satu kelompok kecil Jawatankuasa Kerja di dalam Majlis Konsultasi Perpaduan Negara," katanya.

"Kami juga difahamkan hanya tiga pemain utama yang terlibat di dalam penggubalan draf rang undang-undang tersebut dan ahli-ahli lain dalam MPKN tidak dirujuk sepenuhnya sebelum diserahkan kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nancy Shukri,” katanya

MPM menggesa kerajaan pusat melakukan penelitian mendalam berhubung perkara tersebut bagi mengelakkan asas-asas kenegaraan tidak dihakis atas nama perpaduan dan keharmonian nasional.

5 comments:

 1. MPKN dicadangkan oleh siapa? Diluluskan penubuhan oleh siapa? Siapa ahlinya? Siapa yg lantik?
  Tidak perlulah kita terkejut kerana dia seorang ketua kpd ketua pemufa yg mempunyai biro NGO yg mengumpulkan pondan sebagai ahli gabungan.

  ReplyDelete
 2. SYULUR ALHAMDULILLAH kita Majlis Perundingan Melayu (MPM) - dan si BANGSAT Majlis Konsultasi Perpaduan Negara (MKPN) boleh BERAMBOS!

  Sebenaqnya, budaya si KAPIRDAJAL Barat-ZIONIS adalah 'BARBARIC' (tak bertamadun), akibat undang-undang dan falsafah demokrasi-hak asasi KESAMAAN-KEBEBASAN, ciptaan Barat-ZIONIS (yg. asasnya memuja nafsu BUAS individual semata), yg. menghalalkan keganasan melampau, penggunaan dadah/alkohol sesuka hati, bertelanjang/berkelakuan lucah depan awam, pelacuran/pornografi/seks bebas termasuk seks HOMO-SODOM, MEROGOL BINATANG, menggugurkan anak (abortion) dsbnya - lihat juga di mana penggunaan dadah di ’normal‘kan – di akhbar anti-ISLAM – di http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2561478/Miley-Cyrus-gives-away-gold-leaf-rolling-papers-wearing-marijuana-leaf-leotard-Bangerz-tour-Canada.html , Miley Cyrus gives away rolling papers made of GOLD before wearing marijuana leaf leotard on Bangerz tour in Canada, By Daily Mail Reporter, 17 February 2014!

  Dan MEROGOL BINATANG adalah sah di Jerman – lihat di http://www.dailymail.co.uk/news/article-2352779/Bestiality-brothels-spreading-Germany-campaigner-claims-abusers-sex-animals-lifestyle-choice.html , Bestiality brothels are 'spreading through Germany' warns campaigner as abusers turn to sex with animals as 'lifestyle choice' By Matt Blake, 1 July 2013)!

  Dan lihatlah di Singapura, yg. dulunya sebahagian TANAH MELAYU ISLAM kita ni, budak sekolah pun digalakkan jadi si puak SODOM demi demokrasi dan hak asasi “KESAMAAN/KEBEBASAN" Barat-ZIONIS; sebab itu juga ada anak-anak Islam/Melayu S'pura yg. dah jadi puak Sodom - yg. paling seronok tentu si KAPIRDAJAL Barat-ZIONIS, yg. mana S'pura adalah pengkalan utama ZIONIS/Israel di Asia Tenggara (lihat di http://miazarraannur.blogspot.com/2014/05/sekolah-di-singapura-promosi-gay.html , SEKOLAH DI SINGAPURA PROMOSI GAY ???!!!, Posted By MiaZarra AN, May 17, 2014 ; dan di http://rainbowoftruth.blogspot.com/2009/09/singapore-israel-love-affair.html, THE SINGAPORE ISRAEL LOVE AFFAIR, Wednesday, September 2, 2009)!

  Dan lihatlah atas dasar demokrasi-hak asasi KESAMAAN-KEBEBASAN barat-ZIONIS ni; sampai ugama SYAITAN, yg. menghalalkan menghisap darah sesama manusia adalah seolah 'normal' (sebahagian CANNIBALISMA – esok makan orang sepenuhnya akan dihalalkan juga) – lihat di http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2647172/Real-life-Vampires-Meet-couple-drink-blood.html , Real-life vampires: Meet the couple who drink each other's blood - and say we should ALL be much more open-minded about their ghoulish lifestyle, By Naomi Greenaway, 3 June 2014:

  • Pyretta Blaze and Andy Filth from South Wales are married with a child and drink blood in the privacy of their own bedroom
  • They liken their habit to sex and say it creates a spiritual connection
  • They're part of a 15,000 strong vampire 'religion' in the UK….


  Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN ISLAM/umatnya, Kesultanan Melayu, Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).


  ReplyDelete
 3. PEMBETULAN: (perenggan pertama)

  SYUKUR ALHAMDULILLAH kita ada Majlis Perundingan Melayu (MPM) - dan si BANGSAT Majlis Konsultasi Perpaduan Negara (MKPN) tu boleh BERAMBOS!

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
 4. Mengapa pulak mereka yg diberi hak untuk gubal....tak payahlah..apa yg perlu kekalkan akta tsb...dan kuatkuasakan...

  ReplyDelete
 5. Dan si Barat-ZIONIS/Israel boleh menyerang/menjajah/merompak Dunia Islam yg. kaya minyak-gas dgn. membunuh/menyiksa sesuka hati umat Islam secara beramai (Genocide), termasuk dgn. strategi mencipta pengganas 'Islam' cthnya Al-Qaeda dan Boko Haram - dan semua ni tak pula dihentam si UN-ki Moon-BANGSAT tu! (lihat di http://www.globalresearch.ca/fighting-al-qaeda-by-supporting-al-qaeda-in-syria-the-obama-administration-is-a state-sponsor-of-terrorism/5339728, Fighting Al Qaeda by Supporting Al Qaeda in Syria: The Obama Administration is a “State Sponsor of Terrorism”, By Prof Michel Chossudovsky, Global Research, June 19, 2013; dan di http://www.presstv.ir/detail/2014/05/14/362619/is-boko-haram-a-psyop/ , Is Boko Haram a psy-op?; By Dr. Kevin Barrett, May 14, 2014)!

  Jadi di mana pula dasar undang-undang dan falsafah “demokrasi-hak asasi KESAMAAN-KEBEBASAN si Barat-ZIONIS, pada Dunia Islam/umatnya?! Jadi apalah yg. kita sbg. NEGARA ISLAM, takut sgt. dgn. GERTAKAN si KAPIRDAJAL Barat-ZIONIS termasuk bawah SENJATA mereka iaitu birokrasi UN/International Criminal Court(ICC)/international Court of Justice (ICC)?! Sepatutnya Dunia Islam kuatkan peranan pengaruh dan kuasa Org. of Islamic Countries (OIC) sesama negara Islam dan BERSATU di UN; utk. membela nasib Dunia Islam/umatnya dari terus dirompak, dibunuh dan diJAJAH dlm. Genosid yg. berterusan, oleh Barat-ZIONIS serta ejen-ejen tempatan mereka!

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.