Sunday, June 8, 2014

Majlis Peguam Sahkan Mereka Ada DNA Pakatan Haram


Demi membela Malaysiakini dan atas dasar kebebasan media, Presiden Majlis Peguam, Christopher Leong mengutuk tindakan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak yang menyaman Malaysiakini kerana memfitnah.

Kenyataan Christopher yang menyebut ahli politik dan pegawai kanan kerajaan patut menerima kritikan umum sebagai sebahagian daripada kehidupan politik dan bukan menyaman media yang mengkritik.

“Mereka patut menerima komen tidak menyenangkan, tidak kira berapa pedas, jelik atau tidak benar, kerana ia sebahagian rintangan semula jadi dalam kehidupan politik awam, selagi tidak menjejaskan kehidupan peribadinya.
Namun, apakah Malaysiakini lupa bahawa Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim juga banyak menyaman media terutamanya Utusan Malaysia dan TV3.

Malah, suatu ketika Malaysiakini kalah dalam perbicaraan dengan bekas Ketua Menteri Sarawak, Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud berhubung isu balak.

Namun, Malaysiakini bernasib baik kerana Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud tidak mengenakan jumlah saman sebaliknya hanya meminta memohon maaf secara terbuka.

Jika Presiden Majlis Peguam menganggap itu adalah sebahagian daripada tulisan rakyat maka itu ternyata silap.

Sebaliknya itu mewakili Malaysiakini termasuklah bagaimana artikel itu digarap dan sasaran kepada pembaca.

Perdana Menteri sebelum ini telah menyerahkan writ saman terhadap Malaysiakini berhubung komen pembaca yang disiarkan oleh portal berita itu.

Writ dan pernyataan tuntutan diserahkan kepada portal berita itu di pejabatnya di Bangsar.

Ia menamakan penerbit Malaysiakini, Mkini Dotcom Sdn Bhd; Ketua Pengarang Kumpulan, Steven Gan dan Ketua Pengarang, Fathi Aris Omar.

Penyaman bersama adalah Setiausaha Kerja UMNO, Datuk Abdul Rauf Yusoh.

Mereka mendakwa kompilasi komen pembaca dalam 'Yoursay' yang disiarkan pada 14 Mei, iaitu ‘A case of the PM reaping what he sows’ dan ‘How much will Najib spend to keep Terengganu?’, berunsur fitnah.Pengurusan kes tersebut ditetapkan pada 18 Jun ini di hadapan Hakim SM Komathy Suppiah.

7 comments:

 1. Balun jangan tak balun...haramjadah punya majlis peguam

  ReplyDelete
 2. Majlis peguam taik babi!! Daripada kapal singh ke ambigshit ke pukimak yang sekor ni...semuanya berat sebelah. Nak menjatuhkan kerajaan Melayu...tu jelah motive diorang!!
  Boleh belah la!! Berambus pergi Australia ke, Canada ke, mana mana tempat lain. Tinggal kat MAlaysia buat apa? Asyik dan MENDENGKI kat Bangsa Melayu. Makin berlambak lambak manusia pengkhianat macam peguam ni di Tanah Melayu sekarang. Padalah hidup diorang kaya raya dan serba mewah dan lengkap tapi tak senang duduk bila kena berkongsi kekayaan dengan Bangsa Melayu. Pendatang Kurang Ajar!!

  ReplyDelete
 3. Mereka bebas memfitnah...lak...padan muka...harap saman 1 billion usd..lepas ds najib pencen boleh senang lenang...

  ReplyDelete
 4. Mestilah tak boleh. Sebab tak ambil mereka sebagai peguam. Kalau ada masyuk baru boleh saman. Ahli peguam ni cuma nak duit je. Sebab tu dia tak bising bila nuar saman.

  ReplyDelete
 5. Inilah jenis LOYAR-LOYAR LONGKANG DAPBANGKAI/PKRSODOM! Dapat ijazah - tapi sebenaqnya otak kosong! Yg. dipertahankan dgn. amat RAKUS oleh mereka, bukan undg-undg, tetapi kuasa politik DAJAL penaja Barat-ZIONIS mereka!

  Makcik Sambal Belacan,

  ReplyDelete
 6. "Mereka patut menerima komen tidak menyenangkan, tidak kira berapa pedas, jelik atau tidak benar"

  Otak BABI punya ketua majlis peguam. Jadi selama ini di memang selalu berkata jelek dan tidak benarlah ni!! Hidup penuh penipuan dan pembohongan.

  DASAR MANUSIA BABI....

  ReplyDelete
 7. Cuba Tanya saman polis x nak ke..?

  ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.