Friday, June 6, 2014

Sistem Raja Mutlak Adalah Sistem Yang Tidak Relevan Dan Ketinggalan Zaman kata DAP


DAP hari ini mempersoalkan tindakan kerajaan Johor yang bakal memberi kuasa multak kepada Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dalam membentuk Lembaga Perumahan dan Hartanah.


Lapor Portal Malaysian Insider, ADUN DAP Selangor, Lau Weng San menyifatkan tindakan kerajaan Johor itu amat mengelirukan memandangkan Malaysia adalah sebuah negara yang mengamalkan hanya sistem raja berpelembagaan sahaja dan bukannya raja mutlak dalam semua hal.

DAP mempersoalkan lagi, jika benar kerajaan Johor ingin mewujudkan semula sistem raja mutlak, ia juga disifatkan sebagai sistem yang tidak lagi relevan, lapuk dan ketinggalan zaman.

"Kami daripada DAP terkejut dengan berita bahawa Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Johor akan membawa satu rang undang-undang yang akan memberi kuasa eksekutif kepada DYMM Sultan Johor untuk bacaan pertama di Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor pada hari Isnin depan," kata Lau Weng Sang lagi

‎DAP menggesa kerajaan Johor akan mempertimbangkan pembentangan RUU Enakmen tersebut dengan sewajarnya.

6 comments:

 1. Do not try to change what has been agreed in the constitution.

  ReplyDelete
 2. KURANG AJAQnya DAPBANGKAI ni - sampai begitu sekjali menghina DYMM Sultan Johor kita! NGO-NGO Islam/melayu patut buta pauran polis kerana bila MENGHINA/MENGGERTAK kesultanan Melayu mcm. ni . bermakna MENGHINA Islam/umatnya kerana Kesultanan Melayu adalah PENJAGA Islam kat Tanah Melayu ni.

  Aku syak si puak PENDATANG KAPIRDAJAL PAP-DAPBANGKAI/PKRSODOM ni dan penaja Barat-Zionis mereka dah MENGAMOK, sebab DYMM Sultan Johor nak buka semula kes Batu Putih. Kerana Singapura adalah pusat MOSSAD-Israel/CIA terbesar di Asia dan si KAPIRDAJAL PAP-DAPBANGKAI/PKRSODOM adalah ejen utama si Barat-ZIONIS (lihat di -http://rainbowoftruth.blogspot.com/2009/09/singapore-israel-love-affair.html, THE SINGAPORE ISRAEL LOVE AFFAIR, Wednesday, September 2, 2009)!

  Dan tengoklah Pulau Tioman yg. dulunya, sebahagian dijual kat PENDATANG Cina dgn. harga begitu murah utk. buat resort dan pdg. golf lima bintang - sekrg. dah hampir 60% dijual, terutamanya pd. PENJAJAH S'pura!

  Dahlah tu, yg. herannya, penduduk kpg. Islam/Melayu miskin, ramai TAK dpt. pinjaman buat perniagaan pelancongan sendiri serta TAK dpt. subsidi enjin bot, dan juga didiskriminasi pekerja asing yg. dapat digaji dgn. murah, di hotel-hotel kat situ!

  Lepas tu, anak-anak muda TERCICIR sekolah sebab hanya ada sebuah sekolah rendah dan sebuah sekolah menengah rendah sehingga Tingkatan 3 di Kampung Teke - utk. belajaq di Mersing terlalu mahal naik bot - apa KEJADAHnya ini boleh berlaku?! Mana WAKIL RAKYAT Islam/Melayu oi - lepas menang plihanraya, terus SENYAP?!

  Lihat di http://www.ismaweb.net/2014/06/tiada-jalan-keluar-daripada-kemiskinan-bagi-penduduk-pulau-tioman/ :

  Tiada jalan keluar daripada kemiskinan bagi penduduk Pulau Tioman

  June 5, 2014

  MERSING, 5 Jun – Bila memperkatakan mengenai Pulau Tioman, perkara yang terlintas dalam fikiran pastinya sebuah destinasi percutian yang cukup indah dan damai.

  Isu kemiskinan, pendidikan dan pendapatan penduduk yang begitu rendah mungkin tidak akan terlintas di fikiran sesiapapun apabila membayangkan pulau ini.
  Hakikatnya, inilah yang terpaksa dilalui oleh masyarakat di sini, yang masih dibelenggu kemiskinan hingga sesetengahnya bertungkus lumus untuk meningkatkan lagi pendapatan yang rata-rata RM500 sebulan.

  Umum melihat, Pulau Tioman telahpun melalui fasa pembangunan lebih 20 tahun lepas. Hari ini, tersergam resort-resort mewah dan calet yang memenuhi setiap tujuh kampung yang terdapat di pulau ini bagi memenuhi keperluan pelancong.

  Kemajuan hasil daripada industri pelancongan yang dilihat pada mata kasar kononnya memberi manfaat kepada penduduk kampung di sini yang berjumlah lebih 3,000 orang. Hingga ia dikatakan membuka peluang pekerjaan dan perniagaan kepada hampir 90 peratus penduduk yang majoritinya Melayu.

  Namun, bancian pendapatan isi rumah yang dijalankan oleh Universiti Malaya pada tahun lepas menunjukkan bahawa 45 peratus penduduk di Pulau Tioman terdiri daripada kumpulan miskin tegar dengan pendapatan kurang RM500 sebulan.

  Manakala 25 peratus berpendapatan antara RM500 hingga RM1,000 sebulan. Hanya mereka yang terlibat sebagai pengusaha sahaja yang memperoleh pendapatan lebih RM1,000, contohnya, pengusaha bot dan calet.

  ….Orang luar terutama warganegara Singapura, memiliki banyak resort berkenaan.

  TERUSkan MEMBACA.....

  Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN ISLAM/umatnya, Kesultanan Melayu, Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).  ReplyDelete
 3. PEMBETULAN: (perenggan pertama)

  KURANG AJAQnya DAPBANGKAI ni - sampai begitu sekali menghina DYMM Sultan Johor kita! NGO-NGO Islam/Melayu patut buat lapuran polis kerana bila MENGHINA/MENGGERTAK kesultanan Melayu mcm. ni - bermakna juga MENGHINA Islam/umatnya kerana Kesultanan Melayu adalah PENJAGA Islam kat Tanah Melayu ni!

  Makcik Sambal Belacan

  ReplyDelete
 4. Makcik Sambal Belacan yg mengaku pembela bangsa/agama konon tapi bahasa lu tidak melambangkan seorang Islam yg berbudi bahasa tinggi..percakapan lu sentiasa berwiridkan "haramjadah/bangkai n menghina sesama bangsa n mahluk Allah yg tidak seagama dgn lu!.... apekah itu contoh muslim yg bagus?..............

  ReplyDelete

 5. KADANG2 BANGSA YG TAK PAHAM CKP MELAYU NI KENA GUNAKAN BAHASA YG KURANG AJAR BARU MEREKA NAK CUBA PAHAM.
  DAP TU MEMPERJUANGKAN KONSEP MALAYSIAN MALAYSIA. SEMUA BANGSA SAMARATA.
  MELAYU NAK ? ? ?

  ReplyDelete
 6. ibila timbulnya isu ini ,pandai pula puah² tu menjunjung perlembagaan , mesti hormat apa dh termaktub dalam perlembagaan selama ini, tp bila menyentuh hak keistimewaan hak pribumi dan melayu, puak² ni tak reti pula nak hormati apa yg sudah termaktub dlm perlembagaan itu sendiri. Nampak sangat sikap double standard mereka ni

  ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.