Wednesday, July 2, 2014

Ladang Babi JE: Keluarga Mangsa Cadang Ambil Tindakan Mahkamah Terhadap Kerajaan Pulau Pinang

Keluarga murid yang koma selepas disyaki positif dijangkiti virus Japanese Encephalitis (JE) bercadang mengambil tindakan undang-undang terhadap kerajaan negeri Pulau Pinang dan pengusaha ladang ternakan babi di Kampung Selamat, Tasek Gelugor, Georgetown.

Salah satu kandang Babi di Kg Selamat

Ibu mangsa, Hasniza Ayob, 40, berkata, dia dan keluarganya bercadang mengambil tindakan sama terhadap Majlis Perbandaran Seberang Prai (MPSP) bertanggungjawab mengeluarkan lesen kepada syarikat berkenaan.

Hasniza berkata, tindakan undang-undang itu diambil bagi memastikan kejadian sama tidak berulang khasnya membabitkan murid Sekolah Kebangsaan (SK) Kampung Selamat, berikutan kedudukan ladang babi itu hanya dua kilometer daripada sekolah anaknya Ammar Muqrish Zulkifli, 12.

“Awal Jun lalu, anak saya menyertai program perkhemahan di sekolahnya, saya berasa ada tidak kena apabila Ammar Muqrish kerap demam dan kesihatan semakin merosot.

“Keadaannya disangka demam biasa bertambah teruk dan dua minggu kemudian Ammar Muqrish sering loya dan muntah-muntah,” katanya.

Sebelum ini sudah banyak aduan telah dibuat oleh penduduk Kampung Selamat terhadap ladang babi yang diluluskan oleh kerajaan negeri yang kotor dan membuang sisa air babi sesuka hati.

Kerisauan penduduk sebelum ini kini menjadi kenyataan apabila seorang murid sekolah menjadi mangsa babi ini. 

7 comments:

 1. Kerajaan Dapigs perlu diajar. Mereka ingat mereka paling baik. Perlu ramai lagi saman Dapigs supaya orang ramai tahu prestasi mereka teruk tak seperti di war warkan oleh mereka.

  ReplyDelete
 2. Saman biar sampai bangkrap ....kena ajar mereka semua ini supaya tidak berulang lagi ...

  ReplyDelete
 3. Melayu sokong dap pun masih ramai di seberang perai...ostat ostat pas dok ceramah siang malam..,la ni pulak tazkirah teraweh...dok hentam kerajaan

  ReplyDelete
 4. itu harga yg harus di bayar oleh melayu penang

  ReplyDelete
 5. Bah. Pertama:

  NGO-NGO/PEGUAM-PEGUAM SUKARELAWAN ISLAM/Melayu - tolong bantu keluarga malang dan penduduk Islam/Melayu dr. Kpg. SELAMAT ini utk. SAMAN BERJUTA serta pendakwaan JENAYAH ke atas industri ternakan babi tu serta k’jaan Negeri itu (si CINA RASIS sengaja juga nak HINA ISLAM/umatnya dgn. benaqkan ladang babi kat kpg. SELAMAT ini)

  KUIL/TOKONG/GEREJA/JERAT/LADANG BABI (termasuk yg. HARAM – terutamanya dekat perkampungan ISLAM/Melayu) makin meningkat kat NEGARA ISLAM ni! Dasar si Islam/Melayu LIBERAL-PENJAHANAM-agama/bangsa/negara, yg. sanggup biaqkan JENAYAH ini BERMAHARAJALELA - sampaikan penduduk kpg-kpg Islam/Melayu PUSAKA, terpaksa MERANA dan kemudian DIHALAU apabila si PENDATANG KAPIRDAJAL CINASAMSENG akan merancang dgn. licik nak beli tanah-tanah kpg. tu! Yg. heran tu, kenapalah tak ditangkap saja oleh POLIS, pengusaha ladang-ldg BABI yg. menyebabkan pencemaran NAJIS babi kat sungai-sungai&longkang/longkang/laut kita?!

  Dahlah tu, Tanah Melayu, NEGARA ISLAM nenek moyang kita ni dah jadi pusat penternakan BABI utk. CINASAMSENG kat S'pura! Apa BALAnya ni?!

  Maka, MAIN sepatutnya lebi h agresif MENAPIS peningkatan sewenangnya KUIL/TOKONG/GEREJA/JERAT/LADANG BABI (termasuk yg. HARAM – terutamanya dekat perkampungan ISLAM/Melayu) melalui KUASA EKSEKUTIF DYMM YDP/Kesultanan Melayu sbg. Ketua/Penjaga Agama Islam NEGARA dan hak Bumiputera (di bawah Perkara 153 Perlembagaan) – yg. sebenaqnya lebih berkuasa dari K'jaan negeri mahupun K’jaan Persekutuan, mengikut Perlembagaan Persekutuan pun! Dan artikel yg. sungguh BERNAS ini juga membuktikan begitu jelasnya PENGIKTIRAFAN pelansongan kuasa EKSEKUTIF Raja/Sultan Melayu (Executive Monarchy - walau tidak mutlak) dari sebelum PENJAJAHAN British-ZIONIS; semasa Perlembagaan Persekutuan digubal, bukan sekadar “Hiasan/Simbol Adat“ (Ceremonial Monarchy), terutamanya dlm. MEMPERTAHANkan ISLAM/umatnya – sepatutnya PENASIHAT-PENASIHAT mcm Haji Mahamad Naser bin Disa, Peguam Kanan Persekutuan, Ahli Lembaga Pemegang Amanah Dewan Amal Islami (DAMAI) - di lantik sbg. PENASIHAT TULEN dlm MT UMNO, Utusan Melayu dan JPM (ketiganya yg. disyaki sudah dikuasai si LIBERAL-plg-merbahaya) – lihat di https://akarimomar.wordpress.com/tag/perlembagaan-persekutuan/ , Hijrah Minda: Agenda Transformasi Islam , Haji Mahamad Naser bin Disa[1], 7 April, 2012!

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
 6. Bah. Kedua:

  Maka, sebab itulah lihat bagaimana BIJAKnya Kesultanan Melayu serta Bapa-Bapa Kemerdekaan TERCINTA Islam/Melayu kita, dlm. memastikan KUASA EKSEKUTIF Kesultanan ISLAM/Melayu, yg. mendaulatkan PELANSUNGAN turun temurun, PEMERINTAHAN ISLAM di Tanah Melayu ISLAM ini, adalah ASAS undg-undg Perlembagaan, tak kira siapa pun menjadi K’jaan Persekutuan mahupun K‘jaan negeri; di - http://www.khazanahbendaharaserimaharaja.com/melayu-islam-beraja-mib.html , 7 WASIAT RAJA-RAJA MELAYU:

  Kami namakan dan kami panggil dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama Malaysia)....

  Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini

  Kami isytiharkan ISLAM adalah Agama Persekutuan…..

  Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN. (Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

  Wasiat Raja-raja Melayu merujuk kepada 7 wasiat yang disampaikan semasa Raja-Raja Melayu menurunkan tandatangan persetujuan pembentukan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu pada tanggal 5 Ogos 1957.
  .
  Dan lihat bagaimana YAB Ayahanda Tun sendiri telah MEMERTABATkan kuasa HAKIM/Mahkamah Syariah dlm. Perlembagaan Persekutuan, dari genggaman MUSUH ISLAM, yg. begitu galak menggunakan undg-undg sivil si KAPIRDAJAL Barat-ZIONIS, utk.menjatuhkan KEDAULATAN ISLAM dan hak umatnya di NEGARA ISLAM ini - di http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0223&sec=Bicara_Agama&pg=ba_04.htm ,
  Jangan usik perkara 121 Perlembagaan, Oleh ZAINUL RIJAL ABU BAKAR, 23/02/2012!

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
 7. Kecuaian penternak babi itulah yang menyebabkan tempat itu menjadi sarang penyakit babi JE itu. Penduduk sekeliling akan tidak selamat kerana nyamuk akan mebawa virus itu kepada manusia. Seharusnya kerajaan bertindak menutup kandang itu dan musnahkan babi disitu semua sekali. Jangan bayar pampasan kepada penternak babi kerana itu salah penternak sendiri yang tidak menjaga kebersihan kandang dan persekitaran.

  ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.