Tuesday, August 5, 2014

Anwar Akan Pastikan Pas Tunduk Dengan Kehendaknya Sebelum 10 Ogos ini


Akibat enggan tunduk terhadap desakan supaya meletak jawatan sebagai Menteri Besar Selangor, Parti Keadilan Rakyat (PKR) memutuskan untuk mengenakan tindakan disiplin terhadap Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.
Surat tunjuk sebab itu juga dilihat satu tekanan kepada PAS supaya memberi sokongan penuh kepada bini Anwar Ibrahim Wan Azizah Wan Ismail sebagai MB Selangor yang baharu.

PAS akan mengadakan mesyuarat mengenai kedudukan sokongan terhadap Khalid pada 10 Ogos ini, dua hari selepas tarikh tamat Khalid perlu menjawab surat tunjuk sebab enggan letak jawatan sebagai MB.

Dalam mesyuarat tersebut penyokong Anwar dalam Pas dijangka akan membentangkan pemecatan Khalid dan Khalid tidak lagi menjadi ahli PKR dan juga pakatan. Ini akan memaksa Pas menurut segala kehendak PKR dan Anwar.

Menurut sumber dalaman PKR, sekiranya Abdul Khalid dipecat sebelum 10 Ogos, MB itu akan kehilangan sokongan 14 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) PKR dan 15 ADUN DAP yang merupakan majoriti anggota ADUN Selangor.

"Hal ini akan memaksa PAS untuk menerima keputusan PKR termasuk menamakan Wan Azizah sebagai calon MB.

Jika Pas bergabung dengan UMNO sekalipun jumlahnya tidak boleh mengatasi jumlah Adun PKR dan DAP kecuali ada Adun daripada PKR yang melompat parti.

Kedudukan parti di DUN Selangor ialah PAS (15 kerusi), DAP (15 kerusi), PKR (14 kerusi) dan BN (12 kerusi). Jumlah kesemua kerusi ialah 56 kerusi.

Jika sekiranya Dun dibubarkan bolehkah Umno dan Pas memperolehi kerusi melebihi PKR dan DAP? 

3 comments:

 1. Stopa tebar roti canai kan ado!!
  Sebut tu jer, Dah kecut telur

  ReplyDelete
 2. Jangan lupa kerusi MB satu.. dah sama banyak tu....

  ReplyDelete
 3. Aku juga nak cadangkan ISMA bersama NGO Islam/Melayu lain, BERSATU dgn. PAS (tapi PAS mesti keluar dari PR) dan tubuhkan satu parti baru yg. memperjuangkan Islam dan hak/kebajikan umatnya dgn. amat BERANI dan TULEN - spt. sejarah permulaan PAS, dari Parti Orang Muslimin Malaya atau Hizbul Muslimin yg. telah ditubuhkan pada 17 Mac 1948 tapi kemudian diharamkan PENJAJAH BUAS, si British-ZIONIS! Ini adalah demi anak-cucu-cicit BUMIPUTERA Islam/Melayu kita, di Tanah-Alam Melayu, PUSAKA nenek moyang kita ini!

  Lihatlah Indonesia makin HANCOQ sbg. NEGARA ISLAM, di bawah si LIBERAL Islam Jokowi-dan PENDATANG Kristian Cina Basuki T Purnama! Teruslah BUMIPUTERA Islam/Melayu Indonesia, saudara kita, menjadi KULI dan PATI kat Malaysia ni - termasuk TERBUNUH dgn. KEJAM dlm. bot-bot karam akibat nak balik cuti puasa dan Raya; tapi jgn. harap dpt. simpati dari si Islam/Melayu-BONGKAK kat Tanah Melayu ni, yg. hanya pentingkan dpt. orang gaji/buruh kasar/kuli dari saudara se BUMIPUTERA Indonesia kita, dgn. MURAHAN sekali! Bayangkanlah, gaji pembantu rumah dari si KAPIR Filipina jauh lebih mahal -apa KEJADAHnya ni?!

  Lihat Jokowi (dlm. gambaqnya disyaki juga sedang membuat isyarat pemuja Syaitan-ZIONIS) , betapa bahayanya dia ni – di http://www.jurnalislam.com/nasional/read/93/dari-syiah-ahmadiyah-lgbt-jil-komunis-untuk-jokowi.html , Dari Syiah, Ahmadiyah, LGBT, JIL, Komunis Untuk Jokowi, Oleh Amaif Senin, 09 Juni 2014; dan di - http://www.arrahmah.com/read/2012/06/25/21183-ahok-menghina-ayat-suci-jakarta-tak-butuh-pemimpin-liberal.html , Ahok menghina ayat suci, Jakarta tak butuh pemimpin liberal!, Oleh Saif Al Battar Senin, 5 Sya'ban 1433 H / 25 Juni 2012!

  Dan Basuki T Purnama alias Ahok ini sebenaqnya adalah si Kristian Cina, yg. diimpikan oleh Bukan Islam termasuk dari Barat-ZIONIS, untuk menjadi Presiden Indonesia satu hari nanti - lihat biodatanya di http://en.wikipedia.org/wiki/Basuki_Tjahaja_Purnama:

  Basuki Tjahaja Purnama (EYD: Basuki Cahaya Purnama, Hakka Chinese: 鍾萬勰; Tsung1 Wan5 Hiap8; pinyin: Zhōng Wànxié; born June 29, 1966) is the current Acting Governor of Jakarta, a former legislator in the Indonesian People's Representative Council.[1] and the second [2] Chinese Indonesian to hold this position. He is also known by his Hakka affectionate nickname, Ahok ….

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.