Wednesday, August 20, 2014

Gopal Sri Ram Kata Dakwaan Yang Dikenakan Terhadap Surendran Tak Masuk Akal


Bekas Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Seri Gopal Sri Ram berkata sesiapa sahaja boleh mengutuk keras terhadap sesuatu penghakiman yang sedang atau telah dibuat.

Bekas Hakim yang pernah mewakili Pakatan Rakyat Perak dalam beberapa petisyen pilihan raya yang lalu berkata, dakwaan yang dikenakan ke atas peguam Anwar Ibrahim N Surendran kerana mengkritik penghakiman bertulis yang dikeluarkan mahkamah ialah sesuatu yang di luar jangkaan, tidak masuk akal mendakwanya di bawah Akta Hasutan hanya kerana mengeluarkan pendapat.

Sri Ram adalah seorang peguam yang kemudiannya menjadi orang pertama dilantik terus sebagai hakim Mahkamah Rayuan, dan kemudian dilantik sebagai Hakim Mahkamah Persekutuan pada tahun 2009 atas nasihat Perdana Menteri.
"Kamu hanya dianggap melanggar undang-undang atau menghina mahkamah sekiranya menyerang seorang hakim secara peribadi," katanya.

Jika Sri Ram kata apa yang dikatakan oleh Surendran hanyalah kritikan biasa lepas ni bolehlah rakyat Malaysia menjerit berkata Mahkamah bodoh, bangang, ikut teluntuk Anwar Aljub

8 comments:

  1. memang hakim ni bangang kepala botak...kutuk aja mana ada salah bahalol punya hakim yg dilantik al jibgor

    ReplyDelete
    Replies
    1. U ulang i saman.
      kah kah kah.

      Delete
    2. Kan dah kena saman

      Delete
  2. "Kamu hanya dianggap melanggar undang-undang atau menghina mahkamah sekiranya menyerang seorang hakim secara peribadi"

    Heh... maknanya buat kesalahan lain tidak dianggap melanggar undang-undang?
    Maknanya..... kalau saya cakap Gopal Singh ni seorang penyamun, saya tidak akan disaman laa ya? Dia bukan hakim mahkamah lagi so boleh lah kita "meluahkan perasaan" kan?

    Hmm....saya cadangkan semua blogger pro-UBN tuduh Surendran macam-macam... dah tak salah dah sekarang...

    ReplyDelete

  3. PEGUAM BOLEH KUTUK HAKIM. TAPI KALAU KUTUK MAHKAMAH BOLEH ? MENUDUH MAHKAMAH MENJATUHKAN HUKUMAN ATAS ARAHAN ORANG LAEN TANPA ASA BOLEH ? PADAN PUN PENGANUT MEREKA NI BERANI BALING SELIPAR PADA HAKIM DALAM MAHKAMAH.

    ReplyDelete
  4. Tak kisah jawatan apa pun yang dipegang, hakim ke, peguam ke, once you are a pariah, you remain a pariah for life. Surendran Pundek dan Gopal BotakNgong adalah contoh terbaik.

    ReplyDelete
  5. Kalau Hakim paria ni boleh bela peguam paria..tak apa..kalau melayu membela melayu/bumiputra itu dipanggil perkauman (racist)..adil ke?

    ReplyDelete
  6. pariah kalau dberi pangkat dan kuasa akan lupa diri.,menyalak lebih dr hanjing..konon dia hebat lebih dr segala manusia dibumi ing

    ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.