Saturday, September 20, 2014

Hanifa Maidin 'di Boo' Oleh Perwakilan Apabila Ucapannya Mengecam Majlis Syura Ulama Pas


Hari terakhir muktamar PAS ke 60 menyaksikan Hanifa Maidin 'di boo' oleh majoriti perwakilan apabila dalam ucapannya mengecam tindakan Majlis Syura Ulama Pas(MSU) menolak isteri Anwar Wan Azizah sebagai calon MB Selangor dan mempertimbangkan Pas keluar pakatan.

Dalam ucapan pergulungan, Hanifa Maidin seolah-olah menganggap ahli-ahli Majlis Syura Ulamak PAS tidak mempunyai ilmu untuk menafsirkan undang-undang. MSU tidak layak untuk membuat sebarang keputusan dalam bidang perundangan.

"Mungkin Hanipa Maidin lupa bahawa sebahagian ahli-ahli Majlis Syura juga adalah pakar undang-undang Islam di Universiti dan mempunyai kemahiran usul fiqh dan kaedah fiqhiyyah yang mengajar kaedah-kaedah tafsiran undang-undang termasuk undang-undang Islam",kata seorang perwakilan.

Hanifa Maidin juga menganggap bahawa Lajnah Undang-Undang dan Hak Asasi (LUHAM) hanya memberikan nasihat perundangan kepada MSU bukan berniat untuk menjatuhkan. Cuma persoalan yang timbul adalah, "adakah nasihat itu dihantar secara rasmi kepada MSU atau hanya dilayangkan di udara dengan kenyataan akhbar untuk menggambarkan imej yang buruk kepada MSU?,kata perwakilan lagi.

LUHAM yang ditaja oleh Anwarinas sengaja mahu menimbulkan persepsi buruk kepada MSU dengan mengkritik ulamak melalui media bukan secara rasmi, kata perwakilan.

"Jika Hanifa Maidin menyebut bahawa LUHAM berhak menasihati MSU di khalayak ramai, maka kami juga berhak untuk respon terhadap Hanipa iaitu bagi kami LUHAM tidak berhak untuk buat kenyataan terbuka merendah-rendahkan MSU, 

"Patutlah kenyataan Hanipa Maidin ini di 'boo' oleh perwakilan dan pemerhati, kata perwakilan lagi.

Ini satu signal bahawa perwakilan dan pemerhati sudah muak dengan permainan jahat Hanipa Maidin dan LUHAM yang bersikap seolah-olah ditaja oleh Anwar Ibrahim. 

Boleh berbuat zalim kepada orang atas alasan pernah buat jasa kepada ahli kerana PKR sudah banyak berjasa kepada Pas dengan membantu dalam kemenangan dalam pilihanraya yang lalu jadi, maka usah bisingkan segala kezaliman yang dilakukan. Kan naif!

6 comments:

 1. Adam Adli Dipenjara - Bukti UMNO BENCI anak muda!!

  Tak perlu berdolak-dalik...

  Politik tetap politik. Kuasa bukan segala2nya.... Tetapi kenapa pemimpin UMNO perlu takut dengan bayang2???

  Adakah bila generasi tua UMNO mati, akan diganti dengan generasi datuk nenek UMNO???
  Kekejaman pemimpin UMNO yang dilakukan kepada anak muda bukti jelas mereka membenci dan menghina anak muda dan takut dengan bayang2 sendiri!!!  Yang pasti, apabila pemimpin UMNO membuat sebarang hasutan dan kesalahan, mereka akan terlepas dan kalau didenda pun tidaklah setimpal...


  Sumber berita

  >>>> Klik Di Sini

  ReplyDelete
  Replies
  1. panas ker...hehe

   Delete
  2. Budak terencat akal...
   memang patut kena penjara...

   Delete
 2. Siapa Adam Adli...budak bermasalah..

  ReplyDelete
 3. buang aja puak Anwarinas tu...suruh mereka buat Parti PasMa...Pas teruskan saja ' Unity Goverment`..pertahankan perpaduan Umat Islam di Malaysia..Berdamailah segera..

  ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.