Saturday, October 24, 2015

"Untuk Meremajakan Parti, Pemilihan Perlu Segera Diadakan"Pentas dialog pemimpin negara anjuran Sinar Harian dibuka semula hari ini dengan menampilkan tetamu istimewa Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin. ‎

Tampil membawa judul 'Berani Kerana Benar' sesi dialog bersama beliau akan dikendalikan oleh penganalisis politik Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Dr Maszlee Malik.‎

Ternyata Tan Sri Muhyiddin memang berani untuk menyatakan kebenaran demi kebaikan parti umno sendiri dan demi kebaikan rakyat Malaysia juga.
Program ini akan bermula ‎pada pukul 1:30 petang sehingga 4:30 petang bertempat di Ba‎llroom Grand Blue Wave, Johor Bahru.

"Johor sangat dekat dengan saya, bila dijemput ke Johor saya bersetuju bukan tajuk ini tapi peluang saya untuk berdamping dengan rakan di sini.

"Ramai mahu bersama-sama dengar cerita bukan dongeng tapi cerita benar, bermakna dan beri kesan meluas di peringkat negara dan antarabangsa.

"Keadaan sekarang berbeza berbanding zaman yang pernah saya lalui, waktu zaman senang dan waktu zaman susah,

"Saya tak pernah rasa sesusah ini, baik dari segi pemikiran dan hati dalam melihat perlembagaan negara kita,

"Jadi persoalan biasa tentang bagaimana keadaan negara waktu ini. Apa yang sedang berlaku, apa hala tuju baru yang nak kita lihat di Malaysia dengan perkembangan mutakhir isu ini.

"Saya sudah lama dalam kerajaan, saya balik 35 tahun kerajaan 10 tahun di Johor, di sini istimewa walaupun pada awalnya jadi wakil rakyat di Pagoh, satu peringkat jadi pentadbir kerajaan negeri.

"Kedudukan kita istimewa kerana berhampiran dengan Singapura, sebab itu jadi cabaran waktu pimpin Johor, kerana dibanding dengan Singapura. Ini hakikat orang Johor mahu maju, kerana Singapura ada baik dan buruknya.

"Sekarang wajah Johor sudah berubah, negeri termaju. Antara perkara saya ingati cabaran, waktu Umno diharamkan, kerana ia bermula di istana Johor, jadi perasaan orang Melayu dengan Umno begitu kuat teguh.

"Bila Umno diharamkan orang Johor tolak Umno baru kerana tidak setuju, pelbagai masalah bagaimana nak bersatu di bawah Umno.

"Mereka mahu Umno asal kembali semula, waktu itu saya terfikir kalau jadi pemimpin dan MB, kalau saya tidak bertindak dan berbuat sesuatu saya takut penulis sejarah Johor akan tulis negatif.

"Ini akan jejaskan imej saya seolah-olah saya takut dan berdiam diri, tak ambil langkah proaktif.

"Saya jumpa Tun Hussein Onn, kita adakan di Kompleks Islam JB, tercetus resolusi, saya kata Umno lama harus dikembalikan. Selepas dibentang majlis tertinggi Umno. Ia diterima.

"Dia tak mahu jadi hero tapi di Johor saja, di negeri lain tak payah. Setiap borang ahli Umno dicop mengembalikan Umno lama.

Saya nak sebut bukan Johor tapi bagaimana seorang pemimpin bertindak amanah dan bertanggungjawab jangan lari dari masalah, pegang tanduk bukan lari, nanti lembu tanduk punggung kita.

Ketika zaman Pak Lah, saya sendiri telah berjumpa dengan Najib untuk bertanya apa pandangannya tentang situasi ketika itu, beliau kata keadaan tidak baik.

Saya beritahu Najib bertanding Presiden Umno dan saya akan sokong, dan ketika itu beliau bersetuju untuk bertanding.

Dalam cerita ini saya ingin beritahu jangan dipersoalkan kesetiaan saya, waktu itu saya tidak lihat kesalahan beliau ketika itu.

Sehinggalah isu 1MDB baru saya tentang, saya sokong GST dan BR1M. Sekarang orang rasa beban tak kanlah hendak tarik BR1M.

Maklumat tentang 1MDB, memang bukan mudah untuk faham, Bagi saya hakikatnya 1MDB adalah masalah.

Modal 1MDB RM 1juta, kalau ada bank bagi 1 bilion 'gila' sebab macam mana hendak bayar.

Modal 1juta hendak teroka bidang petroleum dan gas, memerlukan pelaburan besar, saya tidak fikir perniagaan ini stabil.

Selepas saya baca tentang 1MDB baru saya tahu, tetapi saya memang tidak diberitahu. Saya baca sendiri tentang 1MDB.

Waktu itu, saya fikir masalah 1MDB adalah masalah besar. Bila berniaga pinjam atas pinjam, berniaga apa ini? Orang tanya saya kenapa hendak buat 1MDB.

Sedangkan bidang yang 1MDB ceburi sudah ada kerajaan teroka sehingga ini. Sampai hendak buat melabur di Mongolia? Sampai buat pinjaman 4 bilion.

Buat keputusan kena teliti betul-betul. Tentang Petro Saudi juga timbulkan pelbagai persoalan.

Bila timbul hal begini, saya bertanya dalam mesyuarat Kabinet kenapa hendak pinjam 3 bilion, saya bangkitkan ini soal serius.

Sejak itu saya sebut beberapa kali, saya tiada niat jahat, tetapi saya hendak bantu PM untuk selesaikan masalah kerana ia beri beban kepada kita.

Saya tidak pernah doakan 1MDB jatuh, sebab bila 1MDB jatuh kerajaan pun jatuh, cuma saya zahirkan kebimbangan tentang masalah 1MDB.

Saya manusia yang tidak boleh diam, kerana 1MDB serius. Saya cari jalan untuk selesaikan masalah-masalah, Najib kata kenapa rakyat harus bising saya pinjam duit bank.

Tetapi kena ingat pakai duit kerajaan pun duit rakyat. Yang tanggung pinjaman ini adalah rakyat.

Saya suruh kabinet panggil Arul Kanda, datang, tetapi dia datang tidak bawa apa-apa dia tidak ada keluar angka. Ini isu berbilion-bilion.

Arul Kanda datang seolah-olah tiada persediaan, sedangkan 1MDB melibatkan duit berbilion ringgit.

Tetapi ada 'orang' cakap 'eh awak sudah diberitahu' beritahu apa, tidak tahulah kalau ada orang cuba sembunyikan maklumat kepada saya.

Tentang kursus di Janda Baik, saya tidak boleh lari dari isu 1MDB sebab benda ini penting.

Kalau saya singkirkan semua pengurus 1MDB, kenapa tidak buang, sampai hari ini tiada seorang pun dibuang tetapi saya pula dibuang.

Takkanlah beri pandangan pun salah, sebab dalam syarikat ada organisasi, yang saya fikir ialah tentang kebimbangan.

Bagi saya PM tidak perlu duduk di dalam pengerusi Lembaga penasihat 1MDB, bolehkah kamu diasingkan daripada 1MDB sebab kamu duduk di situ.

Itu tidak disenangi oleh beliau. Adakah saya jahat? No, kalau tidak betul saya beri pandangan. Masalah 1MDB macam mana hendak selesai kalau PM duduk di situ.

Bila kabinet buat keputusan saya sokong, apabila kabinet kata audit kena selidik 1MDB saya setuju. Tetapi kena ada forensik audit, sebab 1MDB banyak pelaburan di luar negara.

Bila kabinet buat keputusan saya sokong, apabila kabinet kata audit kena selidik 1MDB saya setuju. Tetapi kena ada forensik audit, sebab 1MDB banyak pelaburan di luar negara.

Rakyat boleh tengok, setidak-tidaknya audit makluman hasil siasatan terkini.

Apa sudah jadi? Bukan Muhyiddin hendak tumbangkan kerajaan, suara saya ialah hendak jawapan. Bila rakyat tahu, rakyat akan percaya.

Bila diumumkan Peguam Negara dulu kita tubuhkan 'task force' supaya polis, bank negara siasat. Tetapi tengok apa jadi, bila proses dijalankan, 'faham-fahamlah'.


Keputusan yang diputuskan BNM tidak dipatuhi, takkan bank tiada pakar undang-undang, Zeti dapat pengiktirafan gabenor negara. Hebat orang Johor.

Zeti nak ambil tindakan sebab kuasa dia, rakyat mahu supaya proses penyiasatan ada itu dijalankan, berikan mereka masa, rakyat nak tahu apa hasilnya.

Kalau dibuat pelbagai cara terganggu sampai bergaduh polis antara SPRM, pegawai SPRM dan polis dibuangnya. Kalau keadaan tiada apa, kalau tak lakukan kesalahan, biar lah.

Biar mereka buat, rakyat nak tahu keputusan, akhirnya rakyat akan tahu, mana yang benar tetap benar, yang hak akan timbul, batil pula akan tenggelam.

Jangan lambat sangat, penentunya adalah pilihan raya, untuk ingatkan diri saya tugas pemimpin Umno dan BN.

Kalau isu ini apatah isu 2.6 bilion tak diuruskan dengan baik, rakyat tak diberitahu dengan hak, tiada kebenaran.

Merdeka Centre laporkan bahawa sokongan rakyat menjunam, orang Melayu tinggal 31 peratus.

Kalau saya takut bersuara, siapa nak bersuara? Takut kena pecat, takut tak jd YB lagi. Semua orang sangat takut, tak nak buat apa-apa.

Saya guna kuasa saya ketika jadi TPM beritahu kabinet, macam bodoh sangatkah timbalan perdana menteri ini?

Saya bersuara dengan lidah, kalau tidak dengan hati. Seksanya tengok ini, pastinya Rasulullah tidak mahu melihat umatnya lemah.

Orang Johor sokong mana? Kalau rugi kita tutup, bila ada modal, kalau beban macam ini tanggungjawab tak menentu.

Maka keputusan diteruskan, kalau ada jemaah menteri tak setuju, kena berhenti, kenapa kami kena tanggung beban pula.

Pasal ada perancangan, kalau tutup habis la kita, sebab diteruskan, ikut dilaporkan kepada saya, ia boleh diteruskan pada 2016.

Enam bulan itu saya rasa berat saja hati, kalau pakar sebut tahun depan.

Sesi soalan jawab yang dikendalikan moderator

Soalan: Apa beza jawatan TS sebagai Timbalan Presiden Umno dahulu dan sekarang?

Muhyiddin:  Sekarang bukan TPM, bermakna urusan kerajaan saya tak boleh campur, tapi saya menjawat Timbalan Presien Umno telah 5 tahun.

Saya laksana tugas ikut Perlembagaan parti, membantu presiden, pengerusikan mesyuarat bila ketiadaan presiden.

Saya mempengerusikan mesyuarat pengurusan parti, tapi mesyuarat kalau saya tak dipengerusikan kerana Biro Politik Khas, presiden nak pengerusikan, tapi mesyuarat biasa.

Saya pun tak tahu apa masalah saya atau tak percaya saya lagi, saya masih kekal Timbalan Presiden BN.

Saya berpendapat ini tak hormati keputusan parti yang memilih saya, mereka lupa pengorbanan saya. Apa silap saya? Kenapa lepas keluar dari kerajaan saya tak diberi kuasa.

Kalau ikut biasa begitu, saya dengar ada usaha2 pihak tertentu supaya presiden rasmikan puteri, putera? Saya tidak pasti benar atau tidak tapi saya dengar begitu.

Saya tidak merogol saya tak meliwat saya tak langgar undang, kalau presiden tak mahu dengar tak apa la, kalau silap mengaku kesilapan.

Kenapa saya jadi mangsa, saya hanya bersuara untuk ahli Umno sahaja.

Soalan 2: Apakah kemungkinan keahlian Tan Sri akan terlucut?

Muhyiddin: Proses untuk melucutkan kedudukan, ia proses disiplin. Ada kes yang langgar undang-undang parti, ada kes yang dibicara.

Ini amalan dalam Umno tapi apa saya lakukan hingga nak terlucut jawatan timbalan presiden Umno, saya nak selamatkan parti.

Soalan 3: Kalau Najib meninggal petang ini, siapakah yang akan jadi PM?

Muhyiddin: Soalnya di Presiden Umno, jika jawatan itu kosong sakit uzur tak boleh jalankan tugas, maka timbalan presiden akan pangku.

Tapi bukan jawatan timbalan perdana menteri, melainkan suara majoriti ahli Parlimen BN.

Soalan 4: Kenapa kita tidak berhijrah buat parti baharu?

Muhyiddin: Tubuhkan parti baharu, fikir baik-baik. Sebab pengalaman saya ada parti tubuh hari ini esok terkubur. Cuma Umno perlu transformasi. Perbaikilah.

Soalan 5: Usul dibawa bahagian, pemilihan diadakan pada 2016, adakah Tan Sri boleh bawa usul ini?

Muhyiddin: Macam-macam usul, bagi saya untuk bersihkan nama PM eloklah proses siasatan dijalankan.

Saya cadangan untuk meremajakan parti, proses pemilihan perlu diadakan.

14 comments:

 1. SALAH SATU PEMIMPIN YANG BOLEH DIKATAKAN "HAMPEHHH".

  ReplyDelete
 2. ada ruang dan peluang tpi silap percaturan, dah org suruh tunggu 6 bulan xpi perangai xsabar dan tidak percaya kpd ketua amat tebal,org mcm ni boleh ke dibawak beperang? satu kapal dua captain.. pening la...

  ReplyDelete
 3. Dalam umno pekara yang benar untuk semua rakyat jadi tak benar pada NAJIB@UMNO@BN...... Tak apalah Tan Sri Muhyidin rakyat sekarang tengok sumbangan Tan Sri......

  ReplyDelete
 4. Dulu Madey nak bagi dia..dia tolak itu contoh orang sombong...dah kena lempaq cita pulak Kat orang patutnya dia yg naik..apa punya baghal la..macam ni nak jadi PM?

  ReplyDelete
 5. silap orang dia nampak, tu la bagi lagi berjuta-juta kat sekolah cina, kita kata jangan dia bagi juga, rupanya ada kepentingan, elok la bukan ada perubahan pun yg dia buat

  ReplyDelete
 6. Meremajakan UMNO kepala hotak dia. Muka dan otak dia tak nampak macam remaja pun. Masih tak faham juga pasal 1MDB. 1MDB is above your head Muhyiddin! Stupid fool.

  ReplyDelete
  Replies
  1. nk MEREMAJAKAN UMNO pekejadahny..
   umno da brjngguut 60tahun..
   ko bayangkn org tua 60tahunn nk jd remaja
   hehehe

   Delete
 7. Teruskan perjuangan TSM !Cuma dalam menyatakan kesalahan pihak lain pastikan TS sendiri tak menggunakan apa-apa kaedah yang salah. Jangan bagi peluang dilihat buat salah pula. Selagi dalam keadaan begitu TS akan lebih terima. Dalam berhujah jauhkan memprojeksinya sebagai isu peribadi atau antara individu. Dekatilah sebagai isu berasaskan tuntunan kebenaran, ilmu, falsafah, agama, aliran pemikiran dan budaya.

  ReplyDelete
 8. Apakah Anda Pikir untuk mendaptkan Bantuan finansial, Apakah Anda Serius Yang memerlukan Pinjaman langsung Mulai, di sana Anda Berpikir Untuk memulakan kepercayaan Anda Sendiri komersial, Anda Berada di Utang, INI ADALAH Kesempatan Anda Untuk Mencapai keinginan Anda Karena Kami menyediakan Pinjaman Peribadi, Pinjaman komersial dan korporasi Pinjaman , dan segala maklumat macam Faedah Pinjaman komen pada Tingkat sebanyak 2%, Kami menjamin all Pelanggan kami pada Mengurus komersial ketelusan-.
  Untuk maklumat lebih lanjut, sila hubungi kami Sekarang melalui e-mel: Theresaloancompany@gmail.com

  Peminjam Isyarat:

  Nama lengkap: _______________
  Negara: __________________
  Jantina: ______________________
  Umur: ______________________
  EX Pinjaman Diperlukan: _______
  Jangkamasa Pinjaman: ____________
  Tujuan Pinjaman: _____________
  Nombor telepon Bimbit ________

  Theresaloancompany@gmail.com
  Ibu Theresa

  ReplyDelete
 9. SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

  ReplyDelete
 10. Kenalkan nama saya Pak ,Beny Sutomo betul-betul mengakui bahwa ramalan AKI SAIF bener-bener top dan di jamin “JITU” 100% tembus adapun ramalan ini di dapat melalui “RITUAL KHUSUS” jadi anda jangan ragu-ragu lagi untuk mengikuti ritual AKI SAIF karena nomor ritual AKI SAIF meman selalu tepat dan terbukti, jika anda mau bukti bukan rekayasa silahkan HUBUNGI/SMS di ((( 081355048468))) dan cukup bergabung dengan AKI SAIF untuk menyelesaikan syaratnya anda sudah bisa mendapatkan angka 2D 3D 4D yang bisa merubah nasib anda sekeluarga karna saya sudah membuktikanya 3X putaran bener-bener langsung tembus dan kini sekarang giliran anda Semua untuk membuktikan Trima Kasih.

  ReplyDelete
 11. Amanda Firma Pinjaman adalah satu-satunya pemberi pinjaman benar talian kerana saya mendapat pinjaman saya daripada mereka.
  Saya mahu menggunakan peluang ini untuk memperingatkan semua orang di sini untuk berhati-hati semua pemberi pinjaman pinjaman yang menimbulkan untuk menjadi nyata. Mereka semua penipuan dan palsu dan niat mereka adalah untuk merobek anda wang keras anda lakukan.
  Selepas saya bertemu dengan terma dan syarat syarikat, pinjaman saya diluluskan dan saya terkejut besar, ia telah dipindahkan ke dalam akaun bank saya dalam masa kurang daripada 24 jam.
  Anda boleh menghubungi Puan Amanda melalui e-mel beliau amandarichardssonloanfirm@gmail.com atau amandarichardson686@gmail.com dan anda juga boleh hubungi saya di e-mel saya rasheedamuhammad10@gmail.com
  Saya mahu anda mendapat faedah daripada tawaran pinjaman beliau.

  ReplyDelete
 12. Saya IBU SALMAH ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKI di ARAB SAUDI jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKI itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan AKI SOLEH dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di ARAB SAUD,akhirnya saya coba untuk menhubungi AKI SOLEH dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan AKI SOLEH meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan AKI SOLEH kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik AKI SOLEH sekali lagi makasih yaa AKI dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja AKI SOLEH DI 082-313-336-747- insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKI trimah kasih AKI wassalam.
  KLIK DISINI BOCORAN TOGEL HARI INI
  Saya IBU SALMAH ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKI di ARAB SAUDI jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKI itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan AKI SOLEH dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di ARAB SAUD,akhirnya saya coba untuk menhubungi AKI SOLEH dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan AKI SOLEH meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan AKI SOLEH kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik AKI SOLEH sekali lagi makasih yaa AKI dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja AKI SOLEH DI 082-313-336-747- insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKI trimah kasih AKI wassalam.
  KLIK DISINI BOCORAN TOGEL HARI INI

  ReplyDelete
 13. KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (400) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH DEWA _082315999679_ terima kasI http://bocorantogelhariini-4d.blogspot.com لالله�أشهدألاإله إلاالله،وأشهدأن محمدرسوالل
  KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (400) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH DEWA _082315999679_ terima kasI http://bocorantogelhariini-4d.blogspot.com لالله�أشهدألاإله إلاالله،وأشهدأن محمدرسوالل
  KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (400) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH DEWA _082315999679_ terima kasI http://bocorantogelhariini-4d.blogspot.com لالله�أشهدألاإله إلاالله،وأشهدأن محمدرسوالل

  KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (400) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH DEWA _082315999679_ terima kasI http://bocorantogelhariini-4d.blogspot.com لالله�أشهدألاإله إلاالله،وأشهدأن محمدرسوالل  KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (400) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH DEWA _082315999679_ terima kasI http://bocorantogelhariini-4d.blogspot.com لالله�أشهدألاإله إلاالله،وأشهدأن محمدرسوالل

  ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.