Tuesday, October 25, 2016

Jika Menteri Pun Tak Tahu Siapa Yang Tubuh 1 MDB, Habis Jembalang Tanah Mana Yang Tubuh 1 MDB?


Kenyataan dan pertanyaan bekas menteri kewangan Datuk Seri Husni diparlimen mengenai 1 MDB sudah jelas lagi bersuluh bahawa menteri kewangan dan penjawat awam yang berlaitan langsung tidak tahu menahu tentang penubuhan 1 MDB.

Mereka bukan sahaja tidak tahu kenapa 1 MDB di tubuhkan malah bila 1 MDB ditubuhkan dan untuk apa 1 MDB ditubuhkan tup...tup menteri disuruh mempertahankan 1 MDB bermati-matian sehingga rakyat memandang jijik kepada mereka.

Jika para menteri pun tak tahu siapa yang menubuhkan 1 MDB habis jembalang tanah mana yang menubuhkannya? Jembalang tanah mana yang mencuri duit rakyat Malaysia berbillion Ringgit Malaysia sehingga menjadikan rakyat Malaysia sebagai mangsa mereka.

Apakah mereka berselindung disebalik pemberian BR1M kepada rakyat menyebabkan mulut rakyat terutamanya dikampung-kampung terus senyap tentang penyelewengan mereka.

Husni juga mempersoalkan kenapa begitu mudah duit Kumpulan Wang Amanah Pencen berikan pinjaman sebanyak RM4 bilion kepada SRC iaitu anak syarikat 1 MDB dan draw down sekaligus.“Biasanya kita bagi pinjaman, draw down, kita bagi ikut progress payment, ini sekaligus dan tujuannya SRC ini ditubuhkan adalah untuk terlibat dalam bidang perlombongan, tapi akhirnya perbelanjaan hanya lebih kurang RM400 juta dalam perlombongan, jadi yang US$1.6 bilion itu dalam bentuk pelaburan dan terus hilang.

“Isunya mengapa KWAP, tidak mengambil tindakan kerana wang itu tidak digunakan spesifik untuk perlombongan dan itu sebahagiannya dalam BSI di Switzerland telah dibekukan oleh pihak berkuasa monetary, Jadi apakah tindakan KWAP untuk berbincang dengan SMA?”.

Begitu mudah wang rakyat dicuri daripada simpanan kerajaan yang mempunyai pemimpin yang tidak amanah kepada rakyat.
 

Berikut adalah soalan maut untuk Najib dan sekutu penyamunnya
 
Soalan saya adalah -

1 - Mengapa kita tubuhkan 1MDB ?

2 - Mengapa kita letak lebihkurang USD4 bilion @ RM16 bilion dalam Aabar PJS Limited yang bukan dimiliki oleh IPIC ? Sebuah syarikat yang dimiliki oleh 2 anak raja yang didaftar di British Virgin Islands

3 - Mengapa tindakan undang2 tidak diambil ke atas pengurusan 1MDB ... kerana masukkan duit di tempat yang tidak betul ?

4 - Mengapa tidak ambil tindakan kepada 2 anak raja ini kerana penyelewengan wang tersebut ?

5 - Apa jadi kepada unit pelaburan bernilai lebihkurang USD1 bil yang sepatutnya matang pada tahun lalu ... tetapi tidak tahu kisahnya ?

6 - Apa terjadi dengan Binding Term Sheet dengan IPIC ? Mengapa 1MDB tidak memenuhi perjanjian tersebut sehinggakan IPIC membuat saman melalui arbitration sebanyak USD6.5 bil bersamaan dengan RM26 bilion ?

7 -Apa jadi kepada penjualan Bandar Malaysia ? Kita jual 60% kpada syarikat daripada negara China yang mempunyai minoriti shareholding daripada 2 syarikat daripada Malaysia ?

Saya kerja bank dulu. Bila kita jual ekuiti, tambah2 60%, barangnya mesti diambil sekarang. Mengapa kita biarkan bayaran itu dibayar pada tahun 2022 ? Ia meletakkan risiko kepada 1MDB. Risiko perniagaan dan risiko pembayaran. Mana kita tahu tahun 2022 pembayaran akan dibuat ?

8 - Switzerland akan mengambil tindakan undang2. Begitu juga dengan British. Di Singapura 2 bank telah tutup. Apa akan jadi kepada negara kita ?

“Kemudiaan saya bangkitkan soal SRC, mengapa Kumpulan Wang Amanah Pencen berikan pinjaman sebanyak RM4 bilion dan draw down sekaligus.

“Biasanya kita bagi pinjaman, draw down, kita bagi ikut progress payment, ini sekaligus dan tujuannya SRC ini ditubuhkan adalah untuk terlibat dalam bidang perlombongan, tapi akhirnya perbelanjaan hanya lebih kurang RM400 juta dalam perlombongan, jadi yang US$1.6 bilion itu dalam bentuk pelaburan.

“Isunya mengapa KWAP, tidak mengambil tindakan kerana wang itu tidak digunakan spesifik untuk perlombongan dan itu sebahagiannya dalam BSI di Switzerland telah dibekukan oleh pihak berkuasa monetary, Jadi apakah tindakan KWAP untuk berbincang dengan SMA?”.

WOW ! Semua itu soalan2 yang sememangnya kita sebagai rakyat, mahu tahu penjelasannya dari mulut Najib sendiri sebagai menteri kewangan. Apatah lagi bila soalan2 sama turut ditanya oleh bekas Menteri 1MDB !

Macam tak percaya pula sebagai Menteri 1MDB dulu, Husni tidak tahu jawapan2nya ? Atau Husni sengaja sebut dalam bentuk persoalan agar jawapan itu datang dari mulut wakil kerajaan sendiri ? Yalah, beliau kan terikat dengan sumpah perjawatan.

Apapun, bila Husni selaku orang yang dipertanggungjawabkan untuk menjawap segala persoalan 1MDB semasa masih dalam kerajaan, bertanya akan soalan2 diatas, PASTINYA RAKYAT MAHU TAHU JAWAPAN2NYA !

Atau pihak kerajaan melalui Jasa dan ArulKanda hanya mahu jawab dipentas kampus Universiti saja didepan pelajar2 ? Apakah WAKIL2 RAKYAT tidak layak mendapat jawapan ?

TAHNIAH HUSNI diatas keberanian anda ! Masaklah Najib .... Arul boleh saja kata semua tu berlaku sebelum dia join 1MDB.

Najib selaku orang yang bertanggungjawab sepenuhnya ke atas 1MDB selaku PM, Menteri Kewangan dan Penasihat 117 yang berkuasa veto dalam 1MDB, seharusnya tampil menjawab.

Takkan Najib sebodoh itu mahu pegang segala jawatan itu tapi tidak tahu apa2 ? 


Rakyat juga tak sebodoh seperti yang disangka oleh Najib dan sekutunya..mereka  tahu segala penyelewengan pemimpin umno dan rakyat tunggu masa untuk bertindak.

Nasihat kepada puak-puak dedak cukup-cukuplah mempertahankan penyamun tarbus walaupun diberi dedak berkilo-kilo kerana hayat penyamun untuk berkuasa sudah tinggal sikit lagi.

3 comments:

  1. Haiiii xkanlah pmmpin bembngkang xPERNAH BERTANYA njib d dlam PARLIMEN???

    mkn GAJI BUTA n bersembng ke dlm PARLIMEN???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa pulak tk pernah tanya..hang ni lawak betoi.terus tembak je bg komen.

      Delete
  2. mohon email tuan nak buat bisnes skit

    ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.