Wednesday, December 28, 2016

JAHATNYA DAP YANG MENYEBABKAN FELDA RUGI BERBILION RINGGIT BELI SAHAM EHP 3 KALI GANDA MAHAL

Pendedak umno bolehlah menyalahkan DAP kerana menyebabkan Felda rugi berbillion Ringgit Malaysia. Antara jawapan daripada penjilat Najib mereka yang mempertikaikan Felda adalah atas arahan cina DAP. Maka Mak Bedah yang tinggal dalam Felda pun mengganggap Felda memang diketuai oleh pemimpin yang jujur seperti Isa Samad dan Najib Razak.

Kedua-duanya memang mempunyai track record yang baik dalam pengurusan kewangan kerana jujur dan amanah????

Pada 23 Disember 2016, Felda melalui satu kenyataan ringkas yang disiarkan oleh New Straits Times mengesahkan pembelian pegangan 37% di dalam PT Eagle High Plantations Tbk (sering dirujuk dengan kependekan EHP) pada harga USD505.4 juta atau RM2.263 bilion (pada kadar tukaran semasa 1 USD = RM4.4767).

Kenyataan media Felda itu juga mengesahkan perkara-perkara berikut:

i. Pembelian ini akan menggunakan sebuah syarikat khas (“special purpose vehicle”) milik penuh Felda iaitu FIC Properties Sdn Bhd (FICP). Saya sertakan carian Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) yang menunjukkan bahawa FICP mempunyai modal berbayar RM1 juta sahaja dan dimiliki sepenuhnya oleh Felda. Syarikat ini juga tidak pernah mempunyai sebarang urusniaga sejak ditubuhkan dan bergantung sepenuhnya kepada Felda.

ii. Felda melalui FICP telah pun menandatangani Perjanjian Jual Beli Saham (atau Sales Purchase Agreement “SPA”) dan kini menunggu kelulusan dari pihak berkuasa di kedua-dua buah negara.

Pembelian pegangan 37% di dalam Eagle High Plantations bukanlah satu perkara baru dan hampur-hampir dimuktamadkan dalam tahun 2015 melalui Felda Global Ventures (FGV). Atas sebab-sebab yang tidak diketahui bercampur pula dengan kedudukan kewangan FGV yang kian merosot dan tekanan politik, pentadbiran Dato’ Seri Najib Tun Razak tidak meneruskan hasrat membeli 37% pegangan di dalam Eagle High Plantantions ini dalam tahun 2015.

Rakyat kemudian dikejutkan dengan pengesahan bahawa pembelian itu diteruskan melalui sebuah anak syarikat milik penuh Felda seperti kenyataan media Felda yang dilaporkan oleh NST di atas.

Pembelian 37% pegangan di dalam EHP pada harga USD505.4 juta atau RM2.263 bilion ini adalah tiga kali ganda lebih mahal dari harga saham purata EHP sejak setahun lepas (atau dua kali ganda lebih mahal berdasarkan harga terkini EHP). Ini bermakna bukan sahaja Dato’ Seri Najib membelanjakan wang Felda pada ketika kedudukan kewangan Felda semakin kronik (saya akan tunjukkan di bawah), wang itu digunakan untuk membayar saham-saham pada harga yang tiga kali ganda lebih mahal.

Saya sertakan prestasi saham EHP (di dalam Rupiah) bagi tempoh 5 tahun seperti di bawah (sumber dari Bloomberg):

Purata harga saham EHP sejak tahun lepas (iaitu ketika urusniaga ini dirundingkan oleh FGV) ialah sekitar IDR132 hingga IDR314 sesaham sahaja. Pada perkiraan purata ringkas, purata harga satu saham EHP berdasarkan harga sepanjang 52 minggu lepas adalah IDR200 sahaja (atau 6.7 sen sesaham dalam Ringgit Malaysia).

Jumlah saham keseluruhan yang diterbitkan adalah 31.525 bilion saham (seperti yang ditunjukkan dari maklumat Bloomberg di bawah):

Oleh yang demikian, pada harga RM2.263 bilion untuk membeli 37% pegangan saham, ini bermakna Felda akan membayar premium (lebih mahal dari harga sepatutnya mengikut harga saham) sebanyak 290% (3 kali ganda) jika dibandingkan dengan harga purata 52 minggu, atau 195% (2 kali ganda) jika dibandingkan dengan harga saham EHP pada hari ini.

Jika pun Felda mempunyai wang yang melimpah ruah, tidak ada orang yang waras yang akan bersetuju untuk membeli pegangan 37% di dalam EHP pada harga yang sebegitu tinggi.

Namun, paling tidak boleh terima, pembelian ini berlaku pada ketika Felda mengalami kedudukan kewangan yang sudah sampai ke tahap nazak.


Disertakan beberapa angka penting dari Penyata Kewangan Felda yang telah diaudit bagi tahun-tahun berakhir 31 Disember 2013 dan 31 Disember 2014 (terkini). Penyata Kewangan Felda bagi tahun 31 Disember 2015 masih belum diserahkan kepada ahli-ahli parlimen.

- Kedudukan kewangan Felda adalah sangat parah apabila kerugian bersih (selepas ditolak perbelanjaan dan cukai) adalah RM2.312 bilion bagi tahun 2013. Pada tahun 2014, Felda rugi lagi sebanyak RM1.023 bilion.

- Jumlah wang tunai di tangan, di bank dan deposit tetap yang disimpan oleh Felda berkurangan secara mendadak dari RM684 juta (tahun 2013) kepada hanya RM291 juta (tahun 2014).

Maka diajukan soalan-soalan ini:

i. Bagaimana Felda mahu membayar pembelian bernilai RM2.263 bilion ini sedangkan wang tunainya hanya ada RM291 juta pada akhir tahun 2014 (dan mungkin akan susut lebih banyak lagi apabila laporan kewangan berakhir 31 Disember 2015 dikeluarkan)?

ii. Siapa yang memberi arahan untuk membeli 37% saham EHP pada harga 3 kali ganda lebih mahal dari harga pasaran?

Soalan-soalan ini hanya boleh dijawab oleh Dato’ Seri Najib Tun Razak memandangkan hubungan akrab beliau dengan hartawan Indonesia, Tan Sri Peter Sondakh yang dikenali di seluruh dunia.

Saya mahu Dato’ Seri Najib Tun Razak menjawab secara terbuka sama ada beliau pernah mengarahkan mana-mana pegawai dari yang di bawah hingga ke paling atas untuk meneruskan pembelian saham 37% di dalam EHP yang dimiliki kenalan perniagaan beliau Tan Sri Peter Sondakh.

Saya akan membuat satu laporan polis terhadap Dato’ Seri Najib Tun Razak, Tan Sri Isa Samad dan semua ahli Lembaga Pengarah Felda dan FIPC pada hari Khamis ini agar satu siasatan dibuka segera memandangkan pembelian pada harga 3 kali ganda lebih mahal, pada kala kedudukan kewangan Felda adalah nazak, boleh disifatkan sebagai satu jenayah (sekurang-kurangnya kecuaian profesional yang menyebabkan kerugian kepada rakyat).

Saya akan terus mendedahkan pelbagai kepincangan di dalam Felda dan urusniaga ini setiap hari.

RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN
NAIB PRESIDEN KEADILAN
27 Disember 2016

21 comments:

  1. harapkan pagar, pagar makan padi.

    ReplyDelete
  2. Go fizi go... but usah komen berlarutan hal parti2 lain... just concentrate pada salahguna kuasa BN... N JAGA PKR BAIK2..

    ReplyDelete
  3. Isa Samad dah sambung kontrak. Melalaklah kau semua. Kering kontanglah duit felda ..hahahaha

    ReplyDelete
  4. Eh..kenapa nak salahkan DAP sahaja? PAS tak boleh turut dipersalahkan kah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hebat ted manoff ..memang tepat tu. PAS pun patut kena. Pemikiran ted manoff memang tahap najib razak. Patut ted manoff jadi golongan pemikir hebat ..

      Delete
    2. Shamsher Singh DAP label Madey jadi Bapak Ayam pon korang diam je tak counter apa pon. Macham setuju pula dah

      Delete
    3. Betul dan tepatlah ted manoff. Tak counter pun. Semua senyap bila ted manoff bersuara. Tak berani nak lawan hujah dgn ted manoff. Terlalu hebat ted manoff ni.

      Delete
    4. Hissh..Jangan lah macham tu. Singh kurang ajar tu kena belasah juga lah sedikit sebanyak. Jangan biarkan mulut chelupar dia sahaja.

      Delete
    5. Hebat idea ted manoff. Rakyat tak boleh biarkan kalau ted manoff sendiri dah cakap macam tu. Ted manoff mana pernah salah ..

      Delete
    6. Tak pernah salah tu dah kira maksum. Anon 11:58 rasa ada ke orang boleh jadi maksum pada zaman ini?

      Delete
    7. Ada. Ted Manoff namanya. Dahla hensem, berbudi bahasa lagi.

      Delete
    8. Bawa menguchap Anon. Ustaz kata tiada yang maksom kechuali Nabi akhir zaman. Kalau nak chamdek atau perli saya pon jangan sampai tergelinchir aqidah. Elok jumpa Ustaz minta penerangan lanjut. Saya tak pandai.

      Delete
    9. Akidah kau tu hebatlah ted manoff. Kau pun cakap ala maksum pun. Takyah jumpa ustazlah ted manoff. Ustaz pun akan terganga dengar komen2 hebat ted manoff. Lama dah aku ikut kau ni. Komen kau ni komen org hebat yg tau semua. Patut jadi penasihat peribadi najib razak.

      Delete
    10. Kalau ngko nak kutok Najib tu sebagai seorang yang lemah dan perlu penasihat peribadi maka tak pa lah. Itu hak ngko Anon.

      Delete
    11. Betul tu ted manoff. Kau memang terhebat. Bab hak pun kau boleh ulas. Najib kalau ada ted manoff..akan lebih hebat dan gemilang

      Delete
    12. This comment has been removed by the author.

      Delete
    13. Alanak ..tes manoff maki hamun ke sampai kena removed comment dia ....

      Delete
    14. Syian ted manoff. Cakap macam petir. Nasihat org macam cerdik pandai. Rupanya hati kecik. Syiaaaaan !!!

      Delete
    15. Anon 2:42. Post tu saya delete sendiri sebab ulang post sama dua kali. Saya nak save space. Tengok komen tang delete tu elok2. Removed by author yakni saya lah bukan removed by Admin. Perkara mudah pon tak leh faham susahlah . Awat Bengap sangat. Tu lah orang tua2 dah chakap dulu2. Tengok sesuatu perkara dengan jangan terus NGAP siap zahir rasa kesian lah bagai.

      Delete
    16. Yelah ..betul sangat tu ted manoff. Bukan saja bijak tak seorang yg penjimat space. Tak patutlah tuduh ted manoff ni. Org hebat ni patut kita pelihara elok2 ..semua org bengaplah. Ted manoff ni terlalu pandai

      Delete
  5. cer selak sikit apa FELDA WELLNESS CORPORATION buat plak????
    ada company ada staff gaji mahal mcm hapa... tp zero output???
    cer pi CSI sikit company yg satu nih

    ReplyDelete

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.