Tuesday, January 10, 2017

1MDB Kata Mereka Untung Banyak Sebab Tu Taja Orang Pergi Haji1Malaysia Development Berhad (1MDB) hari ini tampil bersuara dengan meminta Tun Dr. Mahathir Mohamad agar menghentikan pembohongan mengenai tajaan syarikat itu dalam program khas haji kelolaannya.

"Mahathir membuat dakwaan yang salah dengan mengatakan tajaan Yayasan 1MDB ke atas jemaah haji dibiayai menerusi wang yang 'dicuri'.

"1MDB menafikan sekeras-kerasnya dakwaan tidak berasas ini.

"Sebaliknya, 1MDB mempunyai operasi perniagaan yang sah dengan sebelum ini terbabit dalam aktiviti pengeluaran tenaga dan baru-baru ini, pembangunan hartanah," kata lembaga 1MDB yang tidak mahu dikenali.

1MDB memperolehi untung yang banyak dari perolehan perniagaan yang sah kemudian disumbangkan ke dalam Yayasan 1MDB yang kemudiannya digunakan untuk menaja program haji.

Namun 1 MDB yang diterajui oleh Jho Low kini tidak memaklumkan apa perniagaan mereka dan berapa keuntungan yang mereka perolehi walaupun 1 MDB menggunakan duit rakyat untuk menjalankan perniagaan.

Bukan itu saja laporan1MDB telah dimasukkan dalam Akta Rahsia Rasmi supaya tidak seorang pun rakyat berani menyebut sebarang transaksi perniagaan 1 MDB.

Sebelum itu Tun Mahathir menyatakan bahawa
daging yang haram umpamanya seperti babi, masih tetap haram untuk dimakan oleh umat Islam walaupun selepas membaca kalimah Bismillah.
Kenyataan Tun Mahathir sebelum ini bahawa jemaah haji tajaan 1MDB tidak akan mendapat haji mabrur kerana menggunakan dana yang dicuri oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Seperti biasa mufti Perak yang paling lama bergelar mufti Tan Seri harussani tampil mempertahankan Najib Razak dengan menyuruh Tun Mahathir kembali ke tikar sembahyang dan usah mengganggu pentadbiran Najib Razak namun Harussani tidak menyatakan dengan teperinci tentang perolehan duit dari 1 MDB.

0 comments:

Post a Comment

Sekiranya anda ingin menghantar artikel untuk di siarkan sila emelkan di pssr_43@yahoo.com. Insyaallah artikel anda akan disiarkan tanpa mengubah sebarang perkataan dan ayat.